Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Over de buren



Zullen we eens naar Roemersdorp?
  

Hoe gaat u? Met de bus, met de fiets, met de auto? Hou gewoon dat laatste stukje van de Amstelveenseweg aan, tot de kruising met de Kalfjeslaan (waar Amstelveen begint).
Ergens bij het (eerdere) kruispunt met de Van Nijenrodeweg woon  ik. In Buitenveldert dus. Van 1931 tot in de jaren vijftig woonde ik er ook al: op zo’n 150 meter van waar ik nu huis. Toen was de Amstelveenseweg nog een eenzame weg tussen de polders.
Buitenveldert 1959
Eerst heel arcadisch, later breed en lelijk. De Amstelveenseweg is heel oud: in het begin van het tweede millennium is-t-ie aangelegd en heette toen nog de Veendijk. Rond 1200 lag daar, vanaf ‘mijn’ Buitenveldert naar het Zuiden het ‘kwartier’ Roemersdorp. Er waren verderop meer van die ‘kwartieren’, zo was daar bijvoorbeeld Smedeman.  
Dat Roemersdorp is verdwenen in de maalmolen van de tijd, ik denk al in de 13e eeuw.
Terwijl u daar over dat laatste stukje Amstelveenseweg gaat, hebt u de prachtige architectuur van de Amsterdamse School achter u gelaten. Die vind je in vooral Plan Zuid en Oud-West. Nou ja, hier en daar ook wel elders.
Achter u gelaten?
Als u bij de kruising met de Kalfjeslaan bent gekomen, gaat u voetganger worden.
Want ineens is daar weer die Amsterdamse School. Ik heb er in m’n lagereschooltijd elke schooldag gelopen: het is voor mij de mooiste wijk die genoemde architecturale stroming heeft opgeleverd. Een hele wijk, vol eenheid en variatie.
Bij het kruispunt ligt rechtsaf de Nieuwe Kalfjeslaan en kunt u het Amsterdamse Bos in: als u de oude spoorlijn bent gepasseerd, ziet u links een kleine hoeveelheid huizen bij het Wagenerstadion liggen: Amsterdamse School. 
Was u op het kruispunt links die schuine laan ingegaan (Laanhorn heet-ie), dan had u dezelfde stijl ontmoet, maar dan in veel gevarieerder en uitgebreidere vorm. 
Laanhorn Amstelveen
Dat is Randwijck (en daarachter, Oostwaarts, ligt in de laagte het Catharina van Clevepark met o.a. de Glazen School oftewel OLS IV, nadien Michiel de Ruyterschool, uit 1936 (ik was daar leerling, maar ook bijvoorbeeld latere minister Els Borst, latere actrice Andrea Domburg, de Monachimoffs, de kinderen van Adriaan Viruly, de latere directeur-geneesheer, toen m’n vriendje Harry eh Harm Stuit).
Ik raad u aan elk huis goed op details te bekijken: er lijkt veel hetzelfde, maar vaak vind je dan toch het eigene detail; dat één woning kenmerkt. Ook als u langs de (nu) Amsterdamse weg vanaf de Kalfjeslaan naar het Zuiden gaat, tot bij de Keizer Karelweg, vindt u links veel aansluitende Amsterdamzse School.

Karel N.L. Grazell
Amsterdams stadsdichter uit Zuid

You have no rights to post comments