Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Gastenboek

Uw bericht mag max. 500 tekens bevatten.
Wilt u een langer stuk ter publicatie plaatsen, neem dan contact op met: beheerder: Jos Wiersema of redacteur: Mick Hoff
U kunt ook direct reageren op de bericht door op ANTWOORD te klikken.
Uw bericht verschijnt niet gelijk maar wordt eerst door de redactie geverifieerd.

Laat uw berichtje achter in ons gastenboek . . .

You have no rights to post comments

Reacties

# Ben Ali Libi - Michel VellemanSuzanne Hendriks 08-09-2014 17:39
Naar aanleiding van het gedicht van Willem Wilmink over de Joodse goochelaar Ben Ali Libi, wordt er een film gemaakt over Michel Velleman, zoals Ben Ali Libi eigenlijk heette. Die zal worden uitgezonden door de NTR in mei 2015. Ik ben op zoek naar mensen die Michel Velleman hebben gekend, of zelfs hem als (Professor) Ben Ali Libi hebben zien optreden. Hij woonde met zijn vrouw Anna vanaf de jaren 1930 op de Bieschboschstra at (nr 7 en 4) en trad veel op voor kinderen met een humoristisch goochelprogramm a. Hij gaf ook goochelles. Michel en Anna hadden twee kinderen: Aaltje (1919-1943) en Jacques (Jack, geboren 1921) en er woonde ook een neef in, Samuel. Vanaf april 1940 woont het gezin Velleman op het Merwedeplein 59-II, tot ze bij de razzia van 20 juni 1943 thuis worden opgehaald. Zijn er mensen die nog herinneringen hebben aan Michel Velleman en zijn familie? Ik hoor het graag. U kunt mij mailen op . Alvast bedankt en vriendelijke groeten, Suzanne Hendriks

# RE: GastenboekMap Van den Heuvel 28-02-2014 22:39
Zit de wijk rondom de J.oh. Verhulststraat ook in uw belang-stelling ?

# Joh. VerhulststraatReactie 28-02-2014 22:49
Beste Map.
De Joh. Verhulststraat ligt niet in Berlages Plan Zuid.

mvrgr
redactie

Map Van den Heuvel zei:
Zit de wijk rondom de J.oh. Verhulststraat ook in uw belang-stelling?

# fietsenstallingwim klaasen 10-02-2014 19:26
Wie kan zich de fietsenstalling in de Geleenstraat nog herinneren, volgens mij heette die Waltman en ze hadden 2 dochters.
Fietsenstalling zat mi naast of in de buurt van de Grafische School waarvan de ingang om de hoek was.

# FietsenstallingJoop Enders 03-03-2014 13:30
Beste Wim ,
De fietsenstalling was gevestigd aan de Geulstraat nummer 15 .
ik heb zelf vanaf 1962 boven e fietsenstalling gewoond ( 15 /1 hoog)
De stalling was direct naast de toenmalige kweekschool gevestigd.
grt Joop

# Melkwinkels Hartman en CoelmanJos Dinkelaar 27-01-2014 13:49
Wie weet wat over de achtergronden van de twee melkwinkels in de Maasstraat en Jekerstraat , Coeleman en Hartman. Ze bezorgden melk in de wijk en brachten hun producten in de woningen. Ze maakte lange dagen, van vroeg in de ochtend tot 7 uur in de avond. Er werd veel gewerkt met melkbussen, en vooraf werd de room er nogal eens afgeschept voor eigen gebruik ...
Wat is er geworden van de families en wie weet er aanvullende zaken te vertellen..

# leuk die ansichtkaartenerik schoenland 27-01-2014 10:21
memories,helema al te gek

# Op zoek naar Paul Smits uit de Maasstraat 26/1An Huitzing 01-12-2013 17:27
Paul Smits is geboren op 4 december 1928, binnenkort 85 jaar geleden. Hij woonde Maasstraat 26/1 met zijn vader Evert Smits (werkte bij Fokker) en zijn moeder Rijntje Smits-Wolf. Reintje was Joods en in de oorlog moesten Paul en zij een Jodenster dragen. Beiden hebben de oorlog overleefd. In 1951 scheidden Pauls ouders. Paul en Reintje bleven op Maasstraat 26/1 wonen. In 1943 zijn zowel Paul als zijn moeder door Annemie Wolff gefotografeerd. Heeft iemand hen gekend? Leeft Paul nog?

# Op zoek Annemie WolffAn Huitzing 01-12-2013 16:37
Rond 1933 kwamen de fotografen Annemie en Helmuth Wolff in Amsterdam wonen. Noorder Amstellaan 157-III (nu Churchill-laan) . Zij maakten m.n. bedrijfsreclame -foto's maar ook portretfoto's in hun studio aan huis. Ze organiseerden in 1939 een grote tentoonstelling van kleinbeeldfoto' s in Arti. Op 15-5-1940 deden zij een zelfmoordpoging die Annemie overleefde. In de oorlog zat zij in verzetsgroepen en maakte protretfoto's die in 2008 zijn teruggevonden. Wie weet iets over Annemie Wolff ??

# TRam 25Ervin 24-11-2013 22:20
Ik hoor dat lijn 25 dit jaar wordt opgeheven. Weet menigeen of er tijdens het 60 jarig bestaan van deze lijn in 1990 thematrams hebben gereden? Of in 1980 50 jaar lijn 25 oud materieel heeft gereden? Ben wel benieuwd wie er beschilderde trams heeft van lijn 25 en weet menigeen ook wat er die dag gaat gebeuren met de opheffing...kij k daar ook uit naar foto's van deze markante lijn die sinds 1930 al in de rivierenbuurt rijdt en per 14-12-2013 daar niet meer komt?

# radiozaakwim klaasen 01-11-2013 17:15
Je had in de Scheldestraat in de jaren 60 een radiozaak
wie weet hoe die zaak heet?

# hr.h. adoks 31-03-2014 23:53
wim klaasen zei:

Was de naam niet RADIO ZUID ?? De eigenaar was de heer EWEG. Mijn ouders hebben destijds hun radio en bandrecorder daar gekocht.

# RE: radiozaakDick Nooy 07-11-2013 12:02
Er staat me vaag iets bij van Radio Correct. Kan dat kloppen?

# radiozaakwim klaasen 07-11-2013 12:52
Nee Dick, ik dacht dat radio Correct alleen in Rotterdam zat( zit) er staat mij vaag iets bij dat die zaak in de Scheldestraat VIA heette???? aan de andere kant ( zeg maar aan de kant van de Geulstraat ) had je een melkboer. en eoa manufacturenwin kel daar leek het altijd erg donker en nooit iemand aanwezig.

# RE: radiozaakDick Nooy 10-11-2013 11:18
Dan denk ik toch, dat we het over verschillende winkels hebben. Ik bedoelde een zaak tussen Churchilllaan en Amstelkade.

# RE: radiozaakDick Nooy 08-11-2013 11:35
Dan denk ik, dat we het niet over dezelfde zaak hebben. Ik bedoelde een winkel tussen Churchilllaan en Amstelkade.

# elektronikawink el scheldestraat 18jan 26-10-2013 19:15
Wie weet er iets van deze winkel van erik luijten? Wanneer opgericht? Eventueel foto van de zaak? Had zijn vrouw ook niet een bedrijfje/winke l in deze zaak? Graag reactie per mail. Alvast bedankt.

# RE: elektronikawink el scheldestraat 18Dick Nooy 31-10-2013 09:55
Volgens mij was het juist andersom: de zaak was eerst van zijn vrouw (confectie?). Hij had in het linkergedeelte z'n elektronicaspul len. Toen ik daar een paar keer kwam (zo halverwege jaren '90) stonden er altijd wel een paar mensen in zijn domein, in de zaak van z'n vrouw heb ik nooit een klant gezien. Was al wat verlopen misschien.

# RE: elektronikawink el scheldestraat 18Jan 03-12-2013 20:13
hierbij het vervolg. ik ben er ooit eens geweest bij hem. wat ik er nog wat van weet was dat hij in het linker gedeelte zat inderdaad en in het rechter gedeelte er naast een wastafels (roze) en kappersstoelen e.d. of dit moet een op zich zelf staande zaak zijn geweest, dat weet ik dus niet zeker meer. wellicht dat daar iemand helderheid over kan verschaffen.

een ieder bedankt voor de reacties zover. over erik luijten heeft ook ooit een artikel in telegraaf gestaan. dit artikel heb ik nog bewaard. daar wordt gesproken over elektronika winkel maar of nou dit de naam van de winkel is geweest is mij niet bekend. op een site over veron amsterdam wordt ook gesproken over de elektronika winkel. het lijkt er op dat dit de naam van de winkel was. als iemand meer over de naam v.d. winkel weet hoor ik dat graag. zie ook 2e bericht.

# hervormd lyceumrein van der wiel 24-07-2013 17:46
beste mensen, wie van u heeft er herinneringen aan Hervomd Lyceum in oorlogstijd? Ik houd me (als docent aldaar) van harte aanbevolen voor uw herinneringen.

Rein van der Wiel

# hvl nsb recor smitrien buter 15-09-2014 14:09
HALLO, ik HEB de periode HVL 1938-1942 meegemaakt. De strapatzen van Rector Smit -- later Wethouder Onderwijs gemeente Amsterdam-
ondergaan. Zijn afgang gezien tijdens een Schoolfeest "verstoring"' door eind examenleerlinge n,& S. reactie daarop. Onbegrijpelijk dat hij was benoemd tot rector--het was bekend waar hij voor stond Te veel relevante(!) herinneringen voor 628 tekens! Meer weten?Mail!!

# hervormdlyceum 1940-41-42rien buter 24-04-2014 15:40
Hallo,
Ik ben Rien Buter, 89 jaar, was begin jaren wo II leelinh HVL brahmstraat.
Was eedelijk actief betrokken bij gebeurtenissen rond de NSB rector J.Smit, en rond de NSB-leerlingen daar.,

# F.H. HendrikxRogeria Burgers 02-05-2013 14:14
ik ben op zoek naar F.H. Hendrikx.
ten tijde van de oorlog directeur van het tennispark Amstelzicht. Hij was getuige van een fusillade op Rozenoord en deed hier heel bijzonder verslag van. Op Dodenakkers.nl staat zijn stukje.
Graag wil ik met hem in contact treden. Ik ben radio documentaire maker en maak een korte mini documentaire voor de NTR in holland doc.

Graag uw reactie naar e-mail:

# Roos HulleStanley Watson 28-04-2013 13:42
Ben op zoek naar Roos Hulle. Ze heeft in de jaren 50 op de Vereniging Indische HBS gezeten. Vriendinnen waren Yvonne Zeller en Inge Hordijk. Ze had familie in de Albert Cuypstraat.

# choppe in Casino AmsterdamP.Beek 03-04-2013 07:18
Ben op zoek naar mensen die meer weten over een (eet)gelegenhei d in Amsterdam waar vele Joodse inwoners hun choppe(huwelijk )vierden,die heette CASINO,
Zwanenburgerstraat 28.
Misschien verhalen van mensen die daar hun choppe hadden,foto's etc
Alvast bedankt

# 4e HBS 3 j.c. P.L.TakstraatBen Okker 28-02-2013 12:15
Betr. Ruby Democh

Kijk eens op bovenst. bijdragen of U denkt dat ik U van dienst kan zijn maar leg m,ij wel uit wàt U er mee gaat doen.

# pieter lodewijk takstraatruby democh 21-01-2013 17:03
ik ben bezig met het ontrafelen van de ontstaansgeschi edenis van de pieter lodewijk takstraat.
en in 1942 werden de joodse bewoners uit de straat weggevoerd.
woonden deze joodse gezinnen al lang in deze straat, wie kent nog joodse leerlingen van deze school die de oorlog hebben overleefd?
kortom ik heb ontzettend veel vragen, iedereen die denkt dat hij/zij mij informatie kan geven, die relevant zijn dank ik bij voorbaat voor de genomen moeite.

# Jacob Jordaensstraat?Jacques Bettelheim 01-01-2013 23:29
Waar in Amsterdam-Zuid was ooit de Jacob Jordaensstraat te vinden? Volgens oude krantenberichte n was hier het Christelijk Meisjeslyceum gevestigd. Kan het zijn dat de straatnaam op enig moment is veranderd of (minder waarschijnlijk) dat de straat is opgeheven?

# jacob jordaensstraatTon van der Tas 31-01-2014 18:00
ik kan er ook niets over vinden maar zie net wel een fotokaart te koop op marktplaats...:
Advertentie 773309407

# Bestaat nietJos WRSM 01-01-2013 23:43
De door u genoemde straat heeft nooit in Amsterdam bestaan. De Beeldbank Amsterdam geeft geen enkele hit.

# Vrijwilligerswe rk StadsarchiefIneke Eijkman-Meddens 18-12-2012 12:45
Interessant en nuttig vrijwilligerswe rk gezocht? Kijk op velehanden.nl. U kunt helpen bij het digitaliseren van het Bevolkingsregis ter bij het Stadsarchief Amsterdam. Er is nog veel werk te verrichten. Warm aanbevolen.

# Huisarts gezochtNico Roosnek 06-11-2012 19:25
In één van de straten rond de Rijnstraat had onze huisarts zijn praktijk. Dag en nacht stond hij klaar voor zijn patiënten. Ik kan me nog als klein jongetje (geboren in 1942) herinneren dat hij voor mij rond 4 uur 's morgens kwam. Niet alleen voor zijn patiënten, maar ook voor Joden stond hij klaar. Bij zijn 'pensionering' kreeg hij van zijn patiënten een reis naar Israël aangeboden. Ik ben zijn naam vergeten. Wie helpt de herinnering aan deze arts levendig te houden?

# huisarts gezochtAgnes van der Zedde 15-05-2013 09:48
Beste Nico Roosnek,
Ik denk dat dat dr. De Clerque Zubli is. Dat was heel vroeger onze huisarts in de Rivierenbuurt en kreeg bij zijn pensioen een reis naar Israel aangeboden, kan ik mij herinneren.

Met vriendelijke groet, Agnes (56 jr.)

# RE: huisarts gezochtNico Roosnek 15-05-2013 10:38
Beste Agnes,
hartelijk dank voor deze informatie. Ik heb ook nog in de buurt gezocht. Echter ik kon mijn herinnering, we stonden soms tot in de straat met 10 personen, niet meer aan een adres verbinden. Wellicht weet jij nog het adres.
Met vriendelijke groet, Nico

# RE: huisarts gezochtBob van Stroe 02-03-2014 20:36
Beste Nico het adres van d'r Zubli was Hunzestraat 10
herinner ik mij.
Groeten Bob

# RE: huisarts gezochtHans Pekel 29-01-2014 23:16
Beste Nico,
Dr. De Clerq Zubli hield praktijk in de Hunzestraat. Als ik me goed herinner het blok tussen de Winterdijkstraa t en de Lekstraat...
Mvg
Hans

# RE: huisarts gezochtNico Roosnek 02-03-2014 23:25
Op internet en ook anderszins bevestigd door Lou de Jong in een ingezonden brief in de Telegraaf d.d. 17-11-1976 is zijn bijzondere verdienste met name de zorg voor Gerrit van Veen, de enige die gewond geraakte bij de overval op het Bevolkingsregis ter.

# Juffrouw BaldalStork 01-11-2012 21:48
Is Juffrouw Baldal nog in leven of niet meer?

# Juffr BaldalGvPZ 01-11-2012 22:57
Beste Otto,

Helaas kunnen wij geen antwoord geven omdat we het niet weten.
Wellicht kunt u het beste contact opnemen met de Anne Frankschool?

# Arie de KeyzerBert Persoon 28-10-2012 23:38
Dag hr Arie de Keyzer,

Hulde voor het mooi geschreven Nederlands na 43 jaar wonen in Canada. Hoop dat alles met U naar wens gaat.
Met vriendelijke groeten,
Bert Persoon

# MrArie de Keyzer 27-10-2012 03:52
Ik ben telkens weer verbaasd over de enorme omvang van deze web site. Mijn oudste neef Arie Cornelis de Keijzer is onlangs overleden op 86 jarige leeftijd. Hij is de enige waar ik nog jaren mee heb gecorrespondeer d. Hij was het eerste kleinkind en ik het tweede en, zoals dat toen was, werden we allebei vernoemd naar onze opa Keijzer. Ik ben Arie Franciscus en woon al 43 jaar in Canada.

# Re: Arie de KeyzerHarry Zweers 19-11-2012 16:00
Toch niet de Arie de Keyzer,die vroeger een auto shop had in London, ON.??

# project over de Tweede Wereldoorlog in De PijpMinka Bos 16-10-2012 13:02
Combiwel en Wijkpost Zuid zoeken ouderen die tijdens WO2 in De Pijp woonden, en nu nog. En daarover willen vertellen in een interviewprojec t van 30 kinderen uit De Pijp: ten behoeve van een geschiedenisboe k over de oorlog in De Pijp.
Telefoonnummer en email contactpersoon:
Minka Bos 06-26.886.877

# Jos, dank je welAbel van Aalst MBA 05-10-2012 20:55
Beste Jos,

Inderdaad dank je wel voor alles wat je al vele jaren voor ons, ex-kinderen uit de Rivierenbuurt, gedaan hebt en nog steeds doet.
Zelf geboren en getogen in de Gaaspstraat mag ik iedere keer weer lezen wat anderen uit onze buurt hebben meegemaakt. Soms leuk, soms heel verdrietig.

Abel van Aalst MBA
Nieuwkoop

# RE: GastenboekMarion Jurrjens 03-10-2012 17:17
Sinds ik vorige week de oorlogsdagboeke n terug vond van mijn ouders in onze grote schuur hier in New Brunswick, Canada, ben ik op zoek naar informatie over Plan Zuid. Mijn moeder, Enny Lammers, legde de eerste steen van het huis, waar ze opgroeide: Stadionweg 70. Deze woning en de omliggende werden ontworpen Door Theo Johannes Lammers, architect van de Amsterdamse School. De foto van die eerste steen trof ik eveneens in de dagboeken aan.
Deze site is een prachtige aanvulling en erg boeiend.

# RE: Jan WolkersFrank Dekeling 18-09-2012 18:10
Erg leuke website! In de lijst van "markante persoonlijkhede n" heb ik Jan Wolkers, die in de Uiterwaardenstr aat woonde en daar een atelier had, helaas niet kunnen vinden. Jammer, want dat was toch echt wel een markant figuur...
Zelf heb ik tot mijn 25ste in de Hoendiepstraat gewoond (van 1947 tot 1972).

# Jan WolkersRedactie 18-09-2012 21:16
Daar heeft u gelijk in. Overigens waren deze atelierwoningen gevestigd aan de Zomerdijkstraat . Een uitgebreid artikel hierover is hier te lezen: geheugenvanplanzuid.nl/.../...

# Ateliers bij de MaranathakerkRob van der Bent 07-05-2013 19:01
Geachte Redactie,

Dit rijtje ateliers was iets unieks, met aan beide zijden een weg. Alhoewel de voordeuren aan de kant van de Zomerdijkstraat zijn, zijn de ateliers aan de zijde van de Uiterwaardenstr aat, nu nog, denk ik

# Benefietdiner PequenitaPauline Wesselink 17-09-2012 00:51
Het secretariaat van Stichting Pequenita (steunt vrouwenprojecte n in Burkina Faso, Niger, Suriname en Zuid-Afrika) is in Amsterdam Zuid. Er zijn binnenkort benefietdiners - je kunt je nog opgeven voor dat van 5 oktober a.s. (Biologisch eten en scharrelvlees.) Zie: demirandabuurt.weblog.nl/.../. ..

5 minutes ago · Like

# leven in de WaalstraatIneke van Walbeek 12-09-2012 12:51
De eerste 34 jaar van mijn leven in de waalstraat gewoond en naar school gegaan. Eerst in de uiterwaardenstr aat en daarna vlak bij de lutherse kerk.De laatste 2 jaar in de Lekstraat. En veel meegemaakt,leuk e maar ook minder leuke dingen.
Ik kom er af en toe nog wel eens ,maar dat is steeds minder aan het worden.
Veel mensen die ik kende zijn overleden of ergens anders heen gegaan , net als ik.

# Uiterwaardenstr aat asdJos Dinkelaar 01-08-2013 14:19
Is die school in de Uiterwaardenstr aat dan de Bugenhagenschoo l?

# Ineke WalbeekJos 12-09-2012 13:46
Beste Ineke,

Voelt u er niet iets voor om uw verhaal voor deze website te schrijven? U kunt het mailen naar

# Ward Massa 11-09-2012 21:27
Beste Lezers,

Voor een project op de hoek van de Parnassusweg aan de kant van de a10 zijn wij opzoek naar iemand die ons meer kan vertellen over de historie van het gebied, liefst voor de komst van alle kantoren. Hoe werd het gebied toen gebruikt? Door wie? Leuke anekdotes, etc.

Indien u tips heeft zou u dit dan aan mij kunnen mailen?

Vriendelijk bedankt.

# verhaal Theehuisje nr. 56Els de Graaf 06-11-2012 13:52
Beste Ward
Ik weet niet of het verhaal over het theehuisje op nr. 56 iets oplevert.Dit lag vlakbij de Parnassusweg en daar is veel gebeurd tijdens de oorlog.Het is een verhaal uit 2012.

# Els de Graaf 11-09-2012 21:26
Mijn vader woonde aan het begin van de oorlog samen met zijn ouders in het koffie/theehuis je wat op nr. 56 op de wandelweg lag. Daar heeft hij veel meegemaakt. Helaas is hij vorig jaar overleden. Ik heb zelf mijn jeugd ook in Amsterdam Zuid doorgebracht maar woon nu in Den Haag.Zijn er mensen die nog herinneringen hebben aan de horecagelegenhe id op de wandelweg?
Deze is in de jaren 50 gesloopt.
Ik hoor graag van u

# René van den Ham 03-11-2012 15:01
Beste Els, ik herinner me theehuisje nog heel goed. Heette het niet Happy Days? Als ik met mijn vader wel eens naar de voetbalvelden verderop wandelde, gingen we in het theehuis heel soms wel eens iets drinken. Een traktatie !!!! In mijn herinnering heb ik het ook langzamerhand zien vervallen....

# verhaal Theehuisje nr. 56Els de Graaf 06-11-2012 13:48
Beste Rene
Zie ook het verhaal en de foto over het theehuisje op nr. 56 van mijn opa.Het heette niet happy days, op de foto zie je staan de wandelweg.

# Francine Boers 11-09-2012 21:19
NADAT IK MIJN HERINNERINGEN OP SCHREEF UIT DE 50E JAREN OP DE SCHOOL IN DE ROERSTRAAT KREEG IK ÉNIGE BERICHTJES VAN OUD KLAS GENOTEN.

REUZE LEUK, DAAR KAN 'SCHOOLBANK'.NL NIET TEGEN OP.

Leuk om te horen Francine !!