Stadswandeling door Amsterdam Zuid . . . .

STADSWANDELING DOOR AMSTERDAM ZUID
met Gijs Vorstman

door en foto's van Nel Vos

Op, zondag 26 juni 2011, was de start van een reeks themawandelingen door Amsterdam Zuid georganiseerd door de Stichting Leren en stichting Geheugen van Plan Zuid o.l.v. Gijs Vorstman.
Vorstman was beleidsmedewerker Welstand en Monumenten van het vroegere Stadsdeel ZuiderAmstel en hoofd van Bouw- en Woningtoezicht in de Rivierenbuurt en is tot op de dag van vandaag gefascineerd door de architectuur van Zuid.
 Het thema van deze wandeling was "architectuur, gevelstenen en openbare kunst in Plan Zuid”.

Om 13.00 uur verzamelde zich een groep van een twaalftal geïnteresseerden voor de deur van Diva’s (Waalstraat) dat echter na een heftige nacht nog gesloten bleek.

Wanneer je een denkbeeldige schuine lijn trekt vanaf het Meerhuizenplein naar Buitenveldert, dan kom je alle architectuurstijlen uit de 20ste eeuw tegen. Te beginnen met Plan Zuid van Berlage tot aan de hedendaagse Zuidas.

Al in 1905 had Berlage een ontwerp gemaakt voor een nieuwe wijk. Italiaanse invloeden gaven het plan grote allure maar de gemeente had vanwege de toenemende woningnood meer behoefte aan véél woningen dan aan luxe en groen.

Berlage ontwierp wel het stratenplan van Plan Zuid uit 1915 maar heeft in de Rivierenbuurt geen huizen gebouwd. Het hele plan omvatte zo'n 13.000 woningen in verschillende categorieën en winkels
Hij ging uit van gesloten bouwblokken met grote binnentuinen. Vanaf het Victorieplein projecteerde hij lange radialen die dwars werden doorsneden. Deze zijstraten kregen door de krommingen menselijke afmetingen: het waren straten waarvan je steeds maar een deel kon zien. Iedere hoek van iedere straat kreeg een accent: daar kwamen de winkels en daar mocht hoger worden gebouwd met soms hoog oplopende daken en zelfs torens. De hoeken van de grote straten waren doorgaan symmetrisch en suggereren daarmee steeds weer een entree naar iets anders
Er zijn zo'n 100 architecten betrokken geweest bij de realisering van het plan die met elkaar eenheid in verscheidenheid moesten realiseren. Hoe doe je dat zonder dat het een rommeltje wordt?
Wanneer je vluchtig kijkt dan lijken de huizen op bv de Rooseveltlaan identiek, maar niets is minder waar!

Gijs Vorstman liet ons op diverse punten zien dat er zg. overgangselementen zijn die de ontwerpen die verschillende architecten schijnbaar argeloos aan elkaar plakken. De oplettende kijker ziet hoe een grote schoorsteen, een uitgebouwde erker of een iets lager huis de trait d’union vormt: grotere ramen, ingangen op een andere plek of overstekende dakranden.
In de Rijnstraat laat Gijs zien wat er is gebeurd toen door de komst de reclameverordening de uitwas aan reclameborden werd ingeperkt. Meer eenheid in de uitstraling maakt de panden weer zichtbaar en brengt rust in het straatbeeld.
In de Rivierenbuurt is weinig gesloopt en de welstandscommissie draagt er zorg voor dat invulprojecten het karakter van de omgeving niet aantasten. Mooie voorbeelden zijn het woongebouw Rijnstraat hoek Lekstraat en het Meerhuizenplein waar architect Liesbeth van de Pol haar voorgangster Kropholler op indrukwekkende wijze aanvulde.
Hier geeft Gijs met behulp van lego stenen de enorme variatie in het gebruik van bakstenen aan. Dat spelen met die bakstenen geeft Plan Zuid een zijn kenmerkende facetten.

Gijs Vorstman

Bakstenen die dichter bij het vuur worden gebrand zijn donkerder. Om te voorkomen dat er teveel lichte en donkere stenen naast elkaar komen, metselde men vroeger met stenen uit verschillende partijen. Daardoor zijn de gevels zo mooi gemêleerd. Bij herstel werd daar niet meer op gelet en vertoont een gebouw vaak storende kleurverschillen.
Donkere stenen zijn harder gebakken en nemen daardoor geen water op. Deze donkere stenen werden in Plan Zuid gebruikt voor de plint van een gebouw. Daarboven metselde men dan weer in lichtere steensoorten .Hoe grondwater optrekt in poreuze stenen is soms goed te zien als de plint er al na enkele jaren vervuild uitziet.

Voor de ornamenten werden stenen gebakken in afwijkende vormen. Om kleine ronde erkers te bouwen werden ook gebogen stenen gebakken. Helaas gebeurt dat niet meer en worden rondingen gemetseld met rechte stenen, waardoor het een hoekig geheel wordt. Een mooi voorbeeld hiervan is de prachtige hoek met balkonnetje op de hoek Waverstraat- Kromme Mijdrechtstraat, vlak bij de remise. Gijs laat zien hoe je met normale stenen patronen metselt door de bijvoorbeeld vertikaal te metselen, de stenen meer of minder ut te laten steken of met meerdere kleuren te werken.

Ook met dakpannen zijn eindeloze variaties mogelijk. Je kunt ze zelfs vertikaal aanbrengen. Het is heel jammer dat dit ambachtelijk metselen niet meer wordt toegepast.
Vóór de komst van de welstandscommissie werden er met weinig gevoel voor historie panden verminkt door complete gevelveranderingen. Vooral bij winkels is toen veel verloren gegaan. Mede met de inzet van de welstandscommissie kon er met subsidie weer veel in de oorspronkelijke staat teruggebracht worden.
En daar heeft Gijs Vorstman ons op deze heel plezierige wandeling kennis van laten nemen.

Nel Vos - 28 juni 2011