Beeldentuin Moerdijkstraat / Waalstraat . . . .

Gemeenschappelijke beeldentuin officieel geopend
Jos Wiersema - 29 mei 2010

Op zaterdag, 29 mei 2010 hebben de bewonerscommissie Potamós en de bewoners van de woningen gelegen aan de Waalstraat, Moerdijkstraat en Uiterwaardenstraat hun gemeenschappelijke beeldentuin officieel in gebruik genomen. Deze opening had tevens tot doel om de bewoners van het complex meer tot elkaar te brengen. Wat er allemaal aan vooraf ging en door wie de beelden ooit gemaakt zijn leest u hier verder op deze pagina.

Voor de goede orde: de tuin is niet toegankelijk voor het publiek. Wel kunt u er een blik op werpen bij het hek van de Almstraat.

Inwijding door de bewoners met muziek

Beeldentuin in ere hersteld
bron: woningbouwvereniging de Alliantie

"Waar Maas en Waal te samen bloeien"
De beeldengroep van de gemeenschappelijke tuin van de Waalstraat / Moerdijkstraat.

Wandelend door de Rivierenbuurt stuitten Ruud Jansen en ik op een hekwerk in de Almstraat. Dit hekwerk voorkomt dat onbevoegden zich toegang eigenen tot de gemeenschappelijke tuin, gelegen tussen de huizenblokken van de Waalstraat en de Moerdijkstraat. Gelijk viel ons oog op de tientallen gele zandstenen beelden die daar, zowel op de muurtjes als tegen de gevels, geplaatst zijn. We hadden ze nog nooit eerder gezien, althans; nooit op gelet.
Tijdens het fotograferen van onze ontdekking werden we door een oplettende buurtbewoonster, mevrouw van der Woerd, aangesproken op ons fotogedrag. Wij legden haar het een en ander uit om haar gerust te stellen.
Wij vroegen haar of zij meer over deze beeldengroep wist. Hoewel de vrouw er al 12 jaar woonden moest zij ontkennend antwoorden. Wel had zij deze vraag gesteld aan het Stadsarchief Amsterdam en wachtte nog op antwoord. "Veel beelden zijn lange tijd onder het vele groen verborgen geweest. Nu de tuin is opgeruimd en de muurtjes hersteld zijn springen ze weer in het oog" vertelde ze ons.

Op 12 februari 2008 mocht ik een schrijven van mevrouw van der Woerd ontvangen welke hieronder geplaatst is.

Jos Wiersema

De makers van de beeldgroep
door mw. R.T.H. van der Woerd

Het wooncomplex is in 1938 gebouwd naar een ontwerp van Z.Gulden en W.Geldmaker in opdracht van woningbouwvereniging Amsterdam Zuid. Verschillende kunstenaars kregen de opdracht voor het beeldhouwwerken, welke al op de bestektekeningen stonden. Dit heb ik gezien in het Stadsarchief Amsterdam.
* De beeldhouwers zijn: Marinus Vreugde, Wim IJzerdraad en Jan Trapman.
Van elk model werden vier exemplaren, keramische, beelden gebakken, welke op de hoeken van de plantenbakken werden geplaatst en kleinere keramische decoraties aan de tuingevels zijn bevestigd.
Het beeld van twee meisjesfiguren, die elkaars hand vasthouden, gemaakt door IJzerdraad, is bekend wat het voorstelt.
De zeemeermin in het midden van de tuin (vroeger een vijver) werd door Lou(i)s Beyerman vervaardigd van Franse kalksteen.
Deze gegevens ontving in van (met dank) van de heer dr. V.T. van Rossem, Architectuurhistoricus bij het Bureau Monumenten en Archeologie van de Gemeente Amsterdam.
De beelden zullen na de renovatie van de tuin, gelukkig, blijvend zichtbaar zijn.
Dit was onze wens (eis) van de Bewonerscommissie.

mw. R.T.H. van der Woerd
namens de bewonerscommissie Potamos.

Reactie en foto van Bart Honing

Ze zijn nu de tuin aan het renoveren en behalve de beelden en de bomen is het een kale bedoening. Vroeger was er een vijver met vissen en een beeld, dat de laatste jaren door de vele beplantingen aan het zicht was ontrokken. Van zeven uur in de morgen af tot een uur of vier in de middag wordt met man en macht de hele tuin ondergeschoffeld. En is het beeld in de vijver nu in volle glorie te zien.

Over de beeldhouwers

Marinus Vreugde (1880-1957)
Wim IJzerdraad
(1872-1948)
Jan Trapman
(1879 1943)

Samen met Hubert van Lith, Loes Beijerman, Frits van Hall, Frans Werner, Theo Vos en Jaap Kaas zijn de ook makers van de bekende beeldengroep op het Muzenplein, "Kindertuin"

In de jaren twintig riep de monopolypositie van Hildo Krop nogal wat protesten op van andere beeldhouwers. Waarschijnlijk gaf de afdeling Kunstzaken daarom aan negen kunstenaars de opdracht een beeldenreeks te maken op het Muzenplein. Deze beelden kwamen te staan op een muur die de twee bruggen (419 en 420) verbindt. Allen zijn afbeeldingen van kinderen met een stuk speelgoed of een dier. Het eerste en het laatste beeldhouwwerk zijn sluitstenen van de muur waar de beelden op staan. Ondanks dat negen kunstenaars aan deze reeks gewerkt hebben is het wel een geheel geworden.
Te zien zijn een kind met golvend haar, een meisje met een bal, een meisje met een kat op haar schouder, een meisje met een beer en een vogel, een meisje met poppen, een meisje met een lam, een meisje met een slakkenhuis, een meisje met een hondje en een kind met een bizonkop.