Huisnummering Amsterdam . . . .

Amsterdamse huisnummering
Hans Illy - februari 2011

Ooit heeft men bedacht dat er een systeem moet komen voor het nummeren van de huizen aan de straten, grachten, lanen en kaden.
In het algemeen gold de regel: laten we beginnen met tellen bij 1.
Dat was tenminste iets! En de oneven kant links en de even kant rechts.
En dan bij het IJ beginnen. Maar wat doe je dan met straten die Oost-West lopen ?

Kijken we bijvoorbeeld naar de straten die op de Amstel uitkomen. De telling bij de meeste straten eindigt bij de Amstel. Behalve de Willibrordusstraat, De Kuiperstraat, de Rustenburgerstraat, de Waverstraat en de Amstelkade. De Jozef Israelskade nummert van West naar Oost, maar de tegenoverliggende oever (de Amstelkade) nummert van Oost naar West!

Daar moet dus over nagedacht zijn. Hoewel dat in Amsterdam allerminst zeker is.

Nemen we de Jan van der Heydenstraat. Die begint aan de oneven kant op nummer 27 ! Terwijl er tussen 0 en 27 geen ruimte is voor bebouwing. Nooit geweest trouwens.

Een zielig geval: de Mozes en Aaronstraat kent alleen maar even nummers: 2, 4 en 6. Aan de oneven kant staat de zijgevel van het paleis.
Nemen we de Ruysdaelkade. Een kade met slechts aan 1 kant bebouwing (de even kant is de Boerenwetering). Maar toch allemaal oneven nummers, van 1 tot 271)!
Behalve aan het begin bij de Stadhouderskade (want daar is bebouwing aan de overkant op de nummers 2 en 4,(het voormalige informatiekantoortje van het GEB) en dan weer een kilometer zuidelijker, waar woonbootligplaatsen nummers hebben gekregen: 174, 204 tot 218 en 224.

Harmoniehof

Dan het Harmoniehof. Een uiterst verwarrende situatie waar novice bezoekers altijd de weg kwijt raken. Het is rond-genummerd zoals op een groot plein: 1,2,3,4,5,6 en zo voort. Maar wat doe je dan met de 8 villa’s die midden op dat ‘’plein’’ staan? Die zet je gewoon aan het eind van de nummerreeks.

Maar nu komt het grote dilemma: je kunt de Harmoniehofnummering niet doorzetten voor de twee huizen met de voordeur aan de Cornelis v.d. Lindenstraat. Dus die kregen de nummers van die straat.
Dat zou je dan ook verwachten bij de Daniel de Langestraat.
Nee hoor! Daar werd die telling onderbroken met de nummers 68 en 69, terwijl die toch aan de Daniel de Langestraat liggen.
Waar zou dan toch over nagedacht zijn?

Wilt u van elk huis in elke straat, gracht, plein of laan in Amsterdam het nummer weten? Ga naar www.atlas.amsterdam.nl

E-mail: piep@planet.nl
Eerder gepubliceerd in de Wijkkrant Vondelpark- Concertgebouwbuurt