Het Olympisch Kwartier . . . .

Een uitstapje naar het nieuwe Oud Zuid

foto's: Paul Gellings en Jos Wiersema

"Olympisch kwartier"
Bron: Slagboom en Peeters - luchtfotografie

Af en toe mogen Paul en ik graag onze blik verruimen tot voorbij de grenzen van de  Rivierenbuurt. Dit keer werden we aangetrokken tot een wel heel uniek nieuwbouwproject in Oud-Zuid naast het prachtige Olympische Stadion en grenzend aan de Stadionbuurt en de Stadiongracht.
We zijn aangekomen in het Olympisch Kwartier waar de bebouwing ons sterk deed denken aan die van de Amsterdamse School. Lange gevelrijen, veel rode bakstenen  en arcaden doen ons bijna geloven dat we in de Rivierenbuurt van 1923 zijn  beland.

Plan Zuid, van de beroemde architect Berlage, moet wel de inspiratiebron geweest zijn voor deze bouwstijl. De appartementenblokken hebben fraaie gedetailleerde gevels, die vooral aan de hoeken bijzonder zijn: rondingen, erkers, ramen- en gevelsprongen geven elk blok zijn eigen identiteit. De gevels aan de Stadiongracht en de Laan der Hesperiden hebben een verticale geleding en de gevels aan de binnenstraten een horizontale geleding.
Er zijn appartementencomplexen met een eigen, collectief binnenterrein dat door portieken van 10 x 10 meter zichtbaar is vanaf de straat, waardoor het binnengroen bij de straat getrokken wordt. Er is ook veel openbaar groen gepland: bomen, middenbermen en bloem- en plantenbakken.

Het project is nog niet geheel af. De laatste fase in in 2005 van start gegaan.

Net zoals in Plan Zuid zijn er vele varianten op de Amsterdamse School toegepast. Dit project is een moderne versie daarvan.

Wij waren onder de indruk en vonden het ronduit mooi. Om u onze indruk te delen  hebben we samen een aantal foto's gemaakt.

JW

oud en nieuw gaan geruisloos in elkaar