Rondje Rivierenbuurt . . . .

RONDJE RIVIERENBUURT
5. Terug in de tijd: wandelen door de Rivierenbuurt.

Ruud Jansen - 7 september 2008

Soms lijkt het wel eens of de Rivierenbuurt een plaats is waarin nauwelijks iets verandert. Maar er is wel degelijk heel wat is gewijzigd in onze vertrouwde buurt.

Op 7 september 2008  wandelden we met 21 geïnteresseerden langs plaatsen die nog maar vaag herinneren aan de situatie in de jaren veertig / vijftig. Omdat de gebouwen die er stonden zijn gesloopt, omdat open plaatsen zijn bebouwd. Omdat de zichtlijnen op meerdere plaatsen onderbroken worden door de hoogbouw aan de Omval en bij de RAI waardoor de wijk als het ware gekrompen lijkt te zijn.

Ruud - Lees ook "Terugzien van de Rivierenbuurt" >>

interactieve routekaart; klik op punten op de kaart of de logootjes voor meer info

PRINT GEDETAILLEERDE ROUTKAART

Gedicht geschreven ter gelegenheid van de wandeling
Paul Gellings

Een dijk zonder treinen
Een kind op het zandland
Een kalfje dat kijkt
Naar een boot op de Amstel
Rozen en tulpen
In de hand van een bruid
Ziedaar de weg die je leidde
Naar Amsterdam-Zuid

Paul Gellings

Prijsvraag
Aan de wandeling was een prijsvraagje verbonden waarbij de wandelaars 18 multiple choise vragen konden beantwoorden. Dat zij veel van de buurt afwisten bleek wel bij de uitslag. De laagste score had 13 goede antwoorden. De winnaar, Bram de Haan, had uiteindelijk 17 vragen goed en kreeg als aandenken van Paul Gellings een door hem gesigneerd exemplaar van de roman De vulkaan en het meisje.

Wilt u de vragen nog eens inzien? Download dan het Wordducument. De juiste antwoorden zijn rood gemarkeerd (download Worddocument)

Een video-impressie

voor het afspelen heeft u een FlashPlayer nodig
dubbelklik op het videoscherm voor een volledig beeld

Foto-impressie
Jenny Wiersema
Foto's in groter formaat kunt u downloaden via Google Picasa >>

Reacties op de wandeling

Naam: Jeanne van Hellemond
Beste allemaal, helaas kon ik om gezondheidsredenen niet aan de wandeling door de Rivierenbuurt meedoen. Toch heb ik bij het zien van de foto's, video's en het verhaal over de wandeling enorm genoten. Bij het zien van "mijn oude buurt" liep ik toch eigenlijk nog mee. Ik zal mijn uiterste best doen er volgend jaar wel bij te kunnen zijn. Bedankt lieve mensen voor de snelle toelevering van al dit moois.
groeten Jeanne

Naam: Piet en Willie
Dank je wel voor het snel plaatsen van de foto's en het filmpje van de wandeling op 7 september. Het was een fijne wandeling met alleen maar aardige mensen. Onze hartelijke dank. Groetjes Piet ter Burg en Willie van Oijen.

Naam: Jenny Wiersema
Hoi Ruud, wat een leuk stukje heb je geschreven over de wandeling. En ja, het was inderdaad ondanks de regen een machtig leuk gebeuren. Persoonlijk vond ik alle gekleurde pluutjes een leuke bijkomstigheid. Bij "leven en welzijn" zullen wij volgend jaar uiteraard weer van de partij zijn. Groetjes Jenny Wiersema

Naam: Arnold Breijer
Het was de moeite waard, leerzaam en gezellig.

Naam: Francien
Eerst in het gastenboek gesnuffeld. Ruud wat had ik ondanks de regen graag meegewandeld. Maar helaas, de onderdanen laten Hare Majesteit in de steek. Zij willen haar enkel nog per rijdend vervoer begeleiden. Ook alle anderen bedankt voor foto's en film. Wij hebben genoten. Francien .

Naam: Paul Souverein
erg leuk initiatief, helaas op het laatst af moeten laten weten, als oud bewoner (Uiterwaardenstraat bij Rijnstraat van geboorte 1947 tot 1971) volgende keer graag erbij.

Naam: Dirk Veenhuizen
Heel hartelijk dank aan Jenny, Jos, Paul en natuurlijk gids Ruud voor een heerlijke middag. Ook hartelijk dank aan alle "medelopers". Jullie hebben er allemaal voor gezorgd dat het een geweldige belevenis is geworden. Tot een volgende keer. Vriendelijke groeten, Dirk Veenhuizen

Naam: Bram de Haan
Hartelijk bedankt voor de leuke en,waarschijnlijk niet voor mij alleen, nostalgische wandeling. Leuk dat er al zo snel foto's en video's waren. Ik kijk uit naar de volgende keer!

Naam: yvonne fausto
Hartelijk bedankt voor de leuke wandeling Ruud,Jos voor de vlotte plaatsing van de video en foto's en Paul,jammer dat je niet kon voorlezen vanwege de regen. Het was héél apart om in het café te eindigen waar ik als kind met mijn ouders op menige zondagmiddag als mijn vader ging biljarten en ik dan aan de chocomel met een portie leverworst zat.Mijn dank aan iedereen.Al met al toch zonnige herinneringen op een wat regenachtige dag.

Naam: Ruud Jansen
Wat werd het een geslaagde wandeling ondanks de regen. Iedereen van harte bedankt en wie weet, doen we het volgend jaar weer. Ruud

Naam: Ineke van Walbeek
Net terug van een wandeling door een gedeelte van nieuw Zuid. Dank daarvoor, het was een gezellige middag. Op de weg naar huis had ik Adele Bloemendaal, met de jaren 60, op de autoradio en voor me kruiste de museumtram ook uit de jaren 60. Toevallig en leuk.