hoofdmenu

Wordt het: Vort met de Vrije Universiteit Hortus?

In het Buitenveldertse V-U complex ligt een grote, zeer bijzondere Hortus. Als u wilt weten, hoe bijzonder, google er dan tussen het lezen van deze woorden maar eens even naar toe. Of bekijk alles in levenden lijve.
Welnu, het Bestuur van de Vrije Universiteit verklaarde bij monde van de voorzitter dat zij geen tuinman zijn. De Hortus moet weg, er moet gebouwd worden.
En zo, als we niet oppassen, wordt straks weer een deel van groen Buitenveldert vervuilend onder het vervuilende beton gestort.
Het Bestuur van de V U wil ook graag zorgen. Maar waarvoor? En voor wie? Voor studenten, de wetenschap? In ieder geval niet voor de Hortus. Heel misschien willen ze wel hier en daar een plantje uit de Hortus neerzetten. Maar daar moet het dan maar bij blijven.
Ze mogen dan naar eigen zeggen geen tuinman zijn, het wordt tijd dat de bestuursleden er maar eens over gaan denken hoe ze zichzelf kunnen genezen. Zorg voor mensen is primair, maar niet ten nadele van.
Als er een boom wordt gekapt, komt er minstens één nieuwe boom. Herplantplicht!
Als een Hortus verdwijnt, komt er een nieuwe Hortus?
Ver in de wereld hebben wetenschappelijken al oproepen gedaan aan hun collega’s om te helpen de V U Hortus te redden. Er is een Actie-groep opgericht.

Amsterdams stadsdichter uit ZuiderAmstel

lid Comité van Aanbeveling Actie VU-Hortus
info@actievuhortus.nl

juli 2009

foto's Jenny en Jos Wiersema
publicatie toegestaan mits naamsvermelding

Download de foto's

Reageren?: Gastenboek

Reacties:

Naam: A.F.W.M. Tiggeler, arts
Email: a.tiggeler (ad) casema.nl

Het is zonde om een mooi stukje, van Buitenveldert op te offeren aan weer een kolos van beton en staal. GELD daar heeft iedereen zijn zinnen op gesteld. Laat aub dat mooie stukje Buitenveldert gewoon mooi blijven. Ik vond de hortus in mijn studententijd een heerlijk rustpunt. Ik hoop dat het betsuuur van de universiteit er ook zo over gaat denken.

Naam: Elfie Bonke
Email: ebonke (ad) feweb.vu.nl

Beste Karel,

Dat het VU Bestuur uitermate kortzichtig is als zij doorgaat met haar plannen om de Hortus te laten verdwijnen zal duidelijk zijn. En van een universiteitsbestuur mag je toch enig besef en verantwoordelijkheid verwachten. De Hortus is niet alleen van groot belang vanwege haar beschermde planten en bomen. De Hortus is ook een voedingscentrum voor bijen en insecten. Met het verdwijnen van de Hortus zal ook een groot leef- en voedingsgebied voor bijen en insecten verdwijnen. Laten we blijven vechten voor het behoud van de Hortus.
Met dank en vriendelijke groet, Elfie Bonke Secretaresse Ruimtelijke Economie en heel bezorgde natuurliefhebber.

Naam: Jenny Wiersema
Email: jgg (ad) wwp-diemen.nl

Beste Karel, wat goed dat je een stuk over de Hortus op Zuidelijkewandelweg.nl hebt geschreven. Ikzelf ben werkzaam op de faculteit Ruimtelijke Economie van de VU. Mijn collega en ik hebben zelf al een handtekeningenactie gehouden, waar onze gehele afdeling aan meegewerkt heeft. Ook andere afdelingen zijn acties begonnen. We hopen net als jij en zoveel anderen dat de Hortus behouden mag blijven. Het is een fantastisch stukje groen met ongelooflijk veel uitheemse beschermde planten en bomen. Beschermd en dan toch moet het weg? Ergens is de logica ver te zoeken.
Nogmaals dank Karel.
vriendelijke groet, Jenny Wiersema