Column Jacqueline Wesselius

Jacqueline  Wesselius

jacqwess@gmail.com

Eerst even voorstellen

Ik ben journaliste, zo’n 40 jaar al, waarvan de laatste 7 bij vakblad De Journalist. Voorheen jaren gefreelancet en daarvóór jarenlang correspondente in Parijs. Sinds ik terug ben, woon ik in de Rivierenbuurt, waar ik ook als kind al woonde. Voor wie alles (nouja alles) wil weten: mijn cv staat op www.jacquelinewesselius.nl en als ik er de tijd voor vind, houd ik ook nog een weblog bij.

Rooseveld en IJsel

door Jacqueline Wesselius*

So’, zei mijn Canadese neef Dick peinzend, ‘de Rooseveltlaan is dus niet naar de president vernoemd?’

‘Jawel!’ zei ik.

‘Maar het wordt hier gespeld met een d.’

‘Nee hoor!’

Dick (tussen twee haakjes: onlangs ‘mocht’ hij zijn Nederlandse nationaliteit, die hij als kind verloor,  terugkopen – jazeker, als ’t maar geld oplevert ­­–  en dit tweede paspoort, waar hij als een pauw zo trots op is, maakt hem binnen de Canadese gemeenschap een niet minder gerespecteerd man) liep terug naar de hoek en wees naar het straatnaambordje: Rooseveldlaan. Het stond er.

‘Wat een sukkels!’

Ik nam me voor, snel te protesteren bij de deelraad. En een foto te maken ter bewijs. Het kwam er niet van. Zo gaan die dingen. Gisteren pas was het zo ver. Camera in de aanslag – en wat las ik? Rooseveltlaan. Correct, met een t.

Waren we allebei gek geweest? Nee, dit was een nieuw straatnaambord, kleiner dan het vorige, en met een ander lettertype dan het bordje ‘Waalstraat’ om de hoek. Daar stond overigens nog ‘Nieuw-Zuid’ bij, terwijl de Rooseveltlaan hier voorzien is van het predicaat ‘Rivierenbuurt’.

Een andere Juffrouw (of Meester) Pennewip was mij voor geweest. Of – zoals mijn schoonzus opperde – iemand had het bordje losgeschroefd en meegenomen als curiosum, zodat het wel vervangen móést worden.

Gelukkig is er nog een straatnaambordje om over te mopperen. Het zijn de kleinste dingen waar een mens zich ’t meest over opwindt. En in het jaar waarin de Taalunie het thema ‘burger, taal en overheid’ centraal heeft gesteld, voelt dat nog gerechtvaardigd ook. De straat die naar de rivier de IJssel is genoemd, heet in onze buurt sinds jaar en dag ‘IJselstraat’.

Met één s. Even googlen – en ja hoor, de rivier heet echt IJssel met dubbel s. Net als in Overijssel of IJsselmeer.

Ook voor de Hollandse IJssel geldt dat: Krimpen aan den IJssel, Capelle aan den IJssel, allemaal van hetzelfde laken een pak. Idem dito voor de Oude IJssel. Wikipedia: ‘De Oude IJssel begint in Duitsland onder de naam Issel en loopt daarna via de gemeenten Oude IJsselstreek, Doetinchem en Bronckhorst, waarna hij bij het stadje Doesburg in de IJssel uitmondt. In het Nedersaksisch heet de rivier de Olde Iessel.’ Alleen de Deventer zwem- en poloclub de IJsel bevestigt als uitzondering de regel.

Hoe zijn de naambordjes in onze Rivierenbuurt – consequent met één s – tot stand gekomen?, vraag ik me af. Heeft één ambtenaar een spelfout gemaakt en vond men het te duur om nieuwe bordjes aan te brengen? En hoe lang heeft die ‘Rooseveldlaan’ daar gehangen?

Ach, de wereld verandert er niet door, maar het maakt nieuwsgierig. Sindsdien loop ik spiedend door de buurt.

En dit prachtige herfstweer, waarin de kastanjes (voor zover ze er nog zijn!) roestbruin en de linden okerkleurig pronken in de lage najaarszon, nodigt daar beslist toe uit.

19-10-2008

Noot:
Op 11 september j.l. is de kwestie "IJselstraat" aan de orde geweest in het Rivierbuurt Weblog met het artikel 'Waarom is het IJselstraat?". Hierbij kwam een medewerker van het Stadsarchief Amsterdam tot de uiteindelijke conclusie: namelijk vroeger werd het op twee manier geschreven. Lees hier het volledige artikel. (red.)

Binnengekomen reacties:

Naam: Eppo Oomkens
Email: eppo.oomkens(ad)orange.nl
Onderwerp: Jacqueline Wesselius
Date: 24-10-08

De rivierennaam IJssel werd in het begin van de twintigste eeuw met een enkele s geschreven,zo blijkt uit naslag van de Bos atlas uit die dagen en het boek over die rivier door J.P. Thijsse. Net zoals Drenthe en Twenthe in die tijd het nog zonder h moesten doen. Na de oorlog werden aan die namen extra en volstrekt onnodige letters toegevoegd. Het naambordje dateert dus waarschijnlijk uit de dertiger jaren en was in die jaren correct.

Naam: Bart Honing
Email: barthoning(ad)hetnet.nl
Onderwerp: Rooseveldlaan
Date: 24-10-08

Ik dacht ook altijd Roosevelt is met een t en IJsselstraat met dubbel s. Maar ik heb me ook altijd verbaasd over Velzen met een z. Drenthe met th of Tessel, met dan een x en dan dubbel s. Een kwestie van dialect misschien? We zijn toch steeds slordiger met onze taal geworden. De laatste tijd lijkt het wel Vlaams: Voorbije week. i.p.v. vorige week. Heen en terugwedstrijden i.p.v. uit en thuis wedstrijden. Om maar te zwijgen van het gebruik van hun i.p.v. hen. Zich beseffen, i.p.v. beseffen. Maar hoe dan ook President Roosevelt was en is met een T.

Naam: Paul Gellings
Email: paul.gellings(ad)planet.nl
Onderwerp: de rake column van Jacqueline
Date: 21-10-08

Ha Jacqueline, Ik heb met je meegewandeld en gespied en gegrinnikt om je luchtige en tegelijk dichterlijke benadering van de naamgeving in de buurt. Benieuwd naar verdere columns. Vast ook een aanwinst voor de site! Veelgr Paul

Naam: Jenny
Onderwerp: colum Jacqueline Wesselius
Date: 20-10-08

Hallo Jacqueline, wat goed dat jij ook colums gaat schrijven voor Zuidelijke Wandelweg. Ik ken je schrijfkunst al een beetje en zal je verhalen dan ook met heel veel plezier gaan volgen. De eerste was in ieder geval gelijk een geweldige inkopper. Heeft iedereen tenminste iets om over na te denken. Groetjes Jenny