Column Jacqueline Wesselius

Jacqueline  Wesselius

jacqwess@gmail.com

De beelden van de bakker

door Jacqueline Wesselius*

‘Vijf jaar alweer bestaat zuidelijkewandelweg.nl. Wat moet er niet veranderd zijn in die vijf jaar?... Ik probeer het terug te halen, maar veel is al van m'n harde schijf gewist. Is het de leeftijd, of gebeurt er gewoon te veel?

De Rijnstraat is (deels) 'geherprofileerd' ja - dat is het meest recente, dat ligt nog vers in het geheugen. Er zijn in mijn omgeving - ook in geografische zin - wat mensen overleden; sommigen stokoud en zelfs blij om te 'gaan'; anderen veel te jong. Er zijn gelukkig ook kinderen geboren, al is onze buurt niet echt kinderrijk. Winkels verdwenen, andere kwamen erbij, maar om er nou meteen een paar op te noemen... Dat is altijd zo gek: als iets of iemand eenmaal ergens is gevestigd, kun je je nauwelijks meer herinneren hoe het er voorheen uitzag.

Hij waakt over de kassa van bakkerijk Bagghoe

Eén verandering weet ik nog heel goed: ruim een jaar geleden stapten bakker Nico Klappe en zijn vrouw Mary op om heel wat anders te gaan doen. Tot verdriet van de klanten van de bakkerij op de hoek van IJselstraat en Waalstraat: vooral Mary, geboren in Singapore, was een vertrouwde figuur geworden en voor velen meer dan dat. Ze had van de bakkerij een ontmoetingsplaats gemaakt. Zo kwamen vooral oudere mensen geregeld een kopje koffie drinken en een praatje maken. Maar ook jongeren van de Berlageschool aan de overzijde van het Amstelkanaal liepen de deur plat.

Moeder en zoon Bagghoe

Lakshmi, Vishnou en Hanuman temidden van Indiaanse krijgers, wajangpoppen, droomvangers en... Sinterklaaswimpels, boven de zoute koekjes en de cake

De sociale functie van de bakkerij hield echter niet op met het vertrek van de Klappes. De familie Bhaggoe, die de zaak ruim een jaar geleden overnam - en deze verjaardag op 1 augustus vierde, mét de buurt - zette deze traditie voort. Ze voegden echter nog het een en ander toe, zoals de roti's, die tegenwoordig, naast de belegde broodjes, deel uitmaken van het assortiment. En zoals de verzameling prenten en vooral sculpturen die tegenwoordig de bakkerij siert: beelden van Indianen, of van hun geliefde symbolen. Het is bakker Bhaggoe's persoonlijke collectie. Hij haalt de beelden overal vandaan: uit Canada, uit andere delen van Noord- of Zuid-Amerika - maar er zijn er ook die uit Azië komen. En zo kan het gebeuren dat een trotse adelaar over de kassa waakt, temidden van 'droomvangers' (dream catchers), stoere krijgers - en, kort geleden nog, Sinterklaaswimpels. En ook temidden van prenten met de hindoegoden Vishnou, Lakhsmi, Hanuman (de aap-god) en supergod Shiva, want de familie Bhaggoe, afkomstig uit Rotterdam, is van hindoestaanse oorsprong - al is de bakker zelf een kwart (Surinaams-) Indiaans.

Beeld uit British Columbia (Canada)

Een vervaarlijke krijger

Vandaar Bhaggoes passie. Als het aan hem lag, stond de winkel nog veel voller - maar genoeg is genoeg, vindt zijn vrouw. Het is tenslotte een bakkerij, geen museum. En bakken kán Bhaggoe. Hij is zelfs meester op het gebied van (echte) amandelspijs. En zijn brood? Proef het maar eens, zou ik zeggen.

Jacqueline Wesselius

de foto's