GASTENBOEK 2009

Naam: FV

Email: r1929(ad)zahav.net.il
Gewoond: Rivierenbuurt
Onderwerp: Klass reunie Anne Frank
Land: Israel

Deze reportage is zoo ontroerend omdat het verhaal van ons allemaal is. Jammer alleen dat het op het Nederlands is; op het Engels zouden mischien meer twijfellaars zich toch nog bedenken. Op elk geval dank aan de deelnemers en film-maakers.

Naam: B.P. Honing
Email: barthoningadhetnet.nl
Onderwerp: Ljin 51 viaduct .
Date: 30-12-09

Viaduct of niet. Lijn 51, is so wie so een ramp. Zo'n sneltram door Buitenveldert over ongelijkvloerse kruisingen. En zo geconstrueerd dat mensen worden verleid snel deze tram nog even te halen? Ongevallen liggen dan op de loer. Dus de grond in, als een echte metro.

Naam: Michal Elata
Email: elamico(ad)gmail.com
Gewoond: elders
Onderwerp: Zeppelin
Land: Israel
Date: 30-12-09

Wat een verrassing om op 30 December jullie "Geheugen" te krijgen met een artikel over de Zeppelin boven Amsterdam! Ik herinner me een later bezoek, volgens mij in (1931) toen op een middag een enorm gevaarte verscheen boven de daken. De Diamantstraat heeft nog lang over dit bezoek na gepraat.

Naam: Tin Jonker
Email: tin.jonkerAThotmail.com
Onderwerp: HERRIJZEND NEDERLAND VAN 13 FEBRUARI 1945
Date: 29-12-09

t.a.v. dhr. Klaas Robers. Dank voor het publiceren van deze unieke plaatopname en voor het goede technische verhaal. Is deze opname ook bekend bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum? Zij zullen zeker interesse hebben in het materiaal. Vriendelijke groeten, Tin Jonker

Naam: Francien
Email: fbachra(ad)hetnet.nl
Onderwerp: uitzending klasgenoten
Date: 29-12-09

Ontroerende uitzending. Heb een verzoek. Zag Letty Levie en denk dat haar moeder na de oorlog onze huisarts was. Het verhaal van een broer en de studie die zij gevolgd heeft denk ik dat zij het is. Maar kennen doen we elkaar niet. Wil zij contact met mij? Ik wacht het af.

Naam: Janny toebak-Mees
Email: jannytoebak(ad)home.nl
Gewoond: elders
Onderwerp: Goede Heertje
Date: 27-12-09

Weet iemand misschien waar de vrouw van het goede heertje gebleven is of is overleden?? Haar naam was Mies-Harreveld-Zadelhof en woonde aan de Rosseveltlaan 11. Alvast hartelijk dank

Naam: Greet
Gewoond: elders
Onderwerp: EEN AARDIGE MENEER IN DE KRIBBESTRAAT
Date: 24-12-09

Wat schuilt er een schrijverstalent in je Nora! Een interessant en belangrijk stukje met leuke illustraties. Greet

Naam: Carla Neijssel
Email: neijssel(ad)xs4all.nl
Onderwerp: artikel geheugen plan zuid winkels
Date: 17-12-09

Wat een geweldig artikel van Hans Heil en de reactie daarop van Dicky Neijssel over de winkels in de buurt. Was weer helemaal terug in mijn geweldige jeugd daar. De winkels kwamen weer tot leven.

Naam: joop jansen 32
Date: 16-12-09

Ik wil iedereen een gezond en plezierig kerst en nw.jaarsdagen toewensen. Ik blijf alles volgen! Schrijfs ze! m.vr.gr.Joop

Naam: Ruud Jansen
Email: ruudenlia(ad)ziggo.nl
Onderwerp: Radio herrijzend Nederland
Date: 13-12-09

Op een avond eerst de TV-uitzending over de oorlog 40-45 gekeken en daarna de inzending over radio herrijzend Nederland gelezen en beluisterd. Verbijsterend wat er telkens weer aan materiaal boven water komt. Ruud

Naam: Ruud Jansen
Onderwerp: TV uitzending Memories
Date: 09-12-09

Je woonde 1940-'50 in de buurt van de Scheldestraat en je herinnert je boekhandel/biblioth. van Tulder? Kijk vrijdag 11 december, 14.10 uur naar Memories, Ned. 2. Het 2e deel van dat programma gaat over Johnnie van Tulder en zijn vriendinnetje, de bibliotheek en nog veel meer. Ruud

Naam: Jenny
Gewoond: elders
Onderwerp: Graf Zeppelin
Date: 08-12-09

Prachtige waardevolle aanwinst voor de site.

Naam: D.A. de Zeeuw
Email: dadezeeuw(ad)hetnet.nl
Date: 06-12-09

Sinds 1 1/2 week de site ontdekt en geniet van alle herinneringen. Ben van 1936 en heb in de Hunzestraat op nr 102 "gewoond. Woon nu in Naarden Dank voor dit 'geheugen' D. de Zeeuw

Naam: ria van geem
Email: riavangeem (ad) live.nl
Gewoond: elders
Onderwerp: razzia
Date: 29-11-09

ik heb het nooit kunnen begrijpen en ik zal het nooit begrijpen hoe meer ik over het jodendom lees hoe minder ik die haat tegen de joden snap,ik denk dat niemand mij ooit daar antwoord op zal kunnen geven. Ik heb van huis uit veel gehoord (mij moeder had veel joodse vriendinnetjes)en daardoor is mij interesse in de joodse geschiedenis en godsdienst ontstaan. ook ben ik in Israel geweest en ben huilend uit het yad vachim gekomen met maar een vraag waarom. ook u kan deze vraag niet beantwoorden maar ik moest het gewoon een keer kwijt. mij leeftijd is 55 en heb dus de verschrikkingen niet mee gemaakt en kan mij dus maar voor een klein gedeelte voorstellen hoe het geweest moet zijn . u heb waarschijnlijk niks aan mij reactie maar ik moest het even kwijt. hoogachtend ria van geem

Naam: roderick wagenvoort
Email: roderickvg(ad)hotmail.com
Land: Nederland
Date: 29-11-09

Toevallig woonden wij op de Rivierenlaan 262 op dezelfde etage, die 'n paar decennia later 'n poosje door een vriend gehuurd werd en die ik ca vijftien later leerde kennen. Toen ik 'n hele poos terug in de buurt was en de stenen trap die naar de voordeur leidt weer es onder m'n voeten wilde voelen, zag ik tot m'n verbazing 'n naambordje met E.M.Remarque. Er werd helaas niet op de bel gereageerd, zodat ik niet heb kunnen informeren of de auteur van de Zwarte Obelisk himself op 'onze' verdieping zijn intrek had genomen. En meteen kunnen vragen of er nog zo ontiegelijk aan 'n touw gesjord moest worden om de buitendeur open te krijgen..

Naam: Michal Elata
Email: elamic1(ad).012.net.il
Onderwerp: De canon van Amsterdam
Land: Israel
Date: 28-11-09

Het eerste deel van de canon is buitengewoon mooi en interessant. Vooral de vroege fotos toen de buurt maar net gebouwd was zijn geweldig, want zo kenden we hem nauwelijks. Er zal nog heel wat tijd gaan in het doorlezen van deze bijzondere presentatie. Michal

Naam: Ruud Jansen
Onderwerp: ingezonden door Roderick Wagenvoort
Date: 28-11-09

Roderick Wagenvoort heeft het in zijn bijdrage over een wat teruggetrokken jongen die een typisch loopje had waarbij hij met zijn hoofd schudde. Ik denk dat het dezelfde jongen/man is die ik na de oorlog wel eens tegenkwam. Die had ook een wat dwangmatige manier van lopen waarbij hij z'n hoofd voortdurend van voor naar achter bewoog. Een naam ken ik niet. Hij was gewoon een van de opvallende mensen in de buurt, net zoals de man die altijd met een vos aan de lijn wandelde. Ruud

Naam: Ruud Jansen
Onderwerp: artikel Roderick Wagenvoort
Date: 28-11-09

Roderick Wagenvoort heeft het in z'n brief over een wat teruggetrokken jongen die een typische loop had waarbij hij met z'n hoofd schudde. Ik denk dat het dezelfde jongen/man is die ik na de oorlog vaak zag lopen. Hij was toen al wat ouder maar had nog steeds een wat dwangmatige manier van lopen waarbij hij zijn hoofd voortdurend van voor naar achter bewoog. Een naam ken ik niet. Hij was gewoon een van de opvallende mensen in de buurt, net zoals de man die altijd met een vosje aan de lijn wandelde. Ruud

Land: Nederland
Date: 26-11-09

Tijdens de oorlog speelde ik met m'n broertjes dikwijls in die oneindig grote zandbak voor de Rivierenlaan. Het is me altijd bijgebleven, dat er wel es 'n nogal in zichzelf gekeerde jongen in het zand rondliep. Hij stond nooit stil maar was altijd en route. Als 'n acteur die uitsluitend was aangetrokken om op z'n dooie akkertje over het toneel te lopen. Hij viel onmiddellijk op door z'n speciale manier van lopen. Zoals ik hem nu voor me zie, was het 'n nogal slungelachtige jongen van 'n jaar of tien, die terwijl hij knikkende bewegingen met z'n hoofd naar voren maakte, z'n handen gelijktijdig over elkaar bewoog. Op en neer en met gestrekte vingers. Nooit was er iemand bij hem. Hij was altijd alleen en had niet de minste belangstelling voor anderen of wat er om zich heen gebeurde. Wie oh wie kan me iets over deze jongen vertellen.

Naam: th.nooy
Email: th.nooy@tiscali.nl
Onderwerp: pasja
Date: 24-11-09

Ik herinner me ook het oude vriendelijke vrouwtje nog wel dat er in stond;we kochten er m.n. stroopsoldaatjes!

Email: roderickvg@hotmail.com
Onderwerp: karel g & joseph t
Date: 23-11-09

Door onhandig gemanoeuvreer op mn elektronisch toetsenbord kwam ik onlangs op deze site terecht. Daar deze buurt me niet vreemd is, werd ik er gelijk door in beslag genomen. Al gauw vielen me de bijdragen op van de éminence grise der vaderlandse dichters, die als stadsdichter flink van zich laat horen. Karel, het is al weer enige tijd geleden dat ik bij je in de Waalstraat kwam met een stelletje volgeschreven papieren. Misschien staat je er nog iets van bij. De tweede bekende die ik tegenkwam was Joseph T. Hierdoor werd ik gelijk herinnerd aan n toegezonden foto van een graffiti, en meer nog aan mn nalatigheid terstond te reageren. Dat is dan eindelijk gebeurd.. Binnenkort zal ik wat impressies toesturen over die periode van woII, dat we ingekwartierd waren bij familie in de Rivierenlaan. Gezien mn toenmalige leeftijd heb ik die voor het grootste gedeelte uit de overlevering.

Naam: Robbert Sier
Gewoond: elders
Date: 18-11-09

zeer mooie site. zo kom ook ik(iemand van na de oorlog) meer te weten over de 2e wereld oorlog.

Naam: Paul Mulder
Email: Paulmuadlive.nl
Land: Nederland
Date: 18-11-09

Eenmaal waren mijn broers en ik in het laatste oorlogsjaar naar de gaarkeuken geweest, in de 1e v.d.Helststraat. Bij de teruggang naar huis, net over het Amstelkanaal, vonden wij bij een boomstronk een boterham met haring. Het was onbegrijpelijk voor die tijd. Wij aten hem niet op, maar vraten hem op. Thuis gekomen, stond er een pan magere soep op de noodkachel. In een huis met tien personen was dat natuurlijk niets. Iemand stootte het pannetje van de kachel en de soep viel op de grond. Mijn vader pakte een lepel en schraapte de soep van de grond in de pan. De soep smaakte voor die tijd lekker.

Naam: Reina Aviges-Verdoner
Email: reina(ad)globel.co.za
Onderwerp: Max v.d. Glas
Land: South Africa
Date: 18-11-09

Ik was 12 jaar oud toen de tweede wereld oorlog eindigde. Ik heb nog tot mijn 22ste in de Kromme Mijdrechtstraat gewoond maar nooit meer die bewuste zuurman gezien! Mijn moeder zei vaak..."ik wenste dat ik nog dat zuur van die zuurman kon krijgen". Mijn moeder wist te vertellen dat die zuurman weg gehaald was met zijn familie. Verder weet ik het ook niet. Ik hoop dat jij gelijk hebt want dan heeft hij na de oorlog nog geleefd!

Naam: paula karsten
Email: koekpam@hetnet.nl
Onderwerp: de trieste foto's van de kerk
Date: 18-11-09

ik woon via omzwervingen in Drenthe het is hier prachtig maar ik denk ook vaak met weemoed aan de Hunzestraat en de Thomaskerk waar ik ben aangenomen,gevormd,en mijn plechtige communie heb gedaan waar ik groot ben geworden mijn tienertijd heb doorgebracht en waar ik nu via mijn pc op uw site terecht kom en tot mijn schrik zie dat ook mijn kerk de tand des tijds niet heeft doorstaan. weet u ook of ik geschiedschrijving of foto's van de kerk ergens kan kopen? met vr gr Paula Karsten

Naam: Ruud Jansen
Onderwerp: Kind in de oorlog en Wonen voor Gasarbeiders
Date: 18-11-09

Wat een boeiende stukken geschiedenis hebben Bep Gomperts en Dick Neyssel voor ons vastgelegd.Ik heb hun verhalen in een adem uitgelezen. Amsterdam mag zich gelukkig prijzen dat dit dank zij het Geheugen van Plan Zuid bewaard blijft. Ruud

Naam: Max.C.van.der.Glas.
Email: yoel86@012.net.il
Onderwerp: Reina Aviges-Verdoner
Land: Israel
Date: 18-11-09

Beste Reina. De zuurman die jij bedoeld,Fransman, heeft ook NA de oorlog nog met zijn zuurkar door de buurt gelopen. Later is hij in de 50er jaren ge-emigreerd naar,ik meen Australie.

Email: reina(ad)global.co.za
Onderwerp: Het bericht van Pim Courant
Land: South Africa
Date: 17-11-09

Hallo Pim, Leuk dat je gereageerd hebt op deze site. Wij woonden tegenover elkaar in de Kromme Mijdrecht straat en zaten ook in de zelfde klas op de Meerhuizenschool. Ik heb de klasse foto nog van Juli 1944 waar jij op staat naast Annie Douwes. Veel jaren zijn voorbij gegaan maar herinneringen blijven!

Ik wil toch nog even terug komen op wat je schreef over die zuurman die met zijn kar door de Kromme Mijdrechtstraat kwam. Mijn moeder kocht altijd van hem. Het heeft niet lang geduurd want die man was Joods en is met familie naar een death camp gestuurd. Voor zover ik weet is van die familie niemand terug gekomen. Dit was dus één van de akelige herinneringen van toen.

Naam: Ruud Jansen
Onderwerp: Olympisch Stadion
Date: 12-11-09

Jaren geleden stortte ik een tientje naar aanleiding van de oproep van Piet Kranenberg om het Olympisch Stadion te renoveren in plaats van te slopen. Die actie slaagde, het OS staat er nog steeds en tot mijn verrassing bestaan er nu zelfs plannen om er weer een ring op te zetten zodat er 70 of 80000 toeschouwers in kunnen. Het kan verkeren. Ruud

Naam: Ruud Jansen
Onderwerp: bericht van Bram de Haan betreffende Pim en Ruud
Date: 11-11-09

Hallo Bram en Pim, Toch de Meerhuizenschool. Ik heb er gelijk de klassefoto bij gepakt waarop ik naast Reina Aviges sta. Ik heb die foto een paar jaar geleden van haar gehad. Staat Pim (of Wim) niet aan de linkerzijde van de foto, tweede rij van boven naast twee meisjes? Ruud

Naam: bram de haan
Email: ellybram(ad)planet.nlvoorkom spam typ (ad) i.p.v. @
Onderwerp: berichtjes pim courant en ruud jansen
Date: 11-11-09

Vroeger had je echtparen, met dominante vrouwen, d.w.z. je vroeg de man wat, en je kreeg antwoord van de vrouw. Nu speel ik voor de dominante echtgenote. Pim Courant is de klasgenoot van Ruud Jansen. Ik kan het weten, want hij heeft het over de Kromme Mijdrechtstraat en daar heb ik ook gewoond. Op de foto van Reina Aviges (ook Kromme Mijdrechtstraat)van de 4e klas van de Meerhuizenschool van Meester Bloksma heb ik Ruud kunnen vinden, Pim echter niet , staat hij er wel op, en waar dan? Beiden hartelijke groeten van Bram, de Haan.

Naam: Ruud Jansen
Onderwerp: Pim Courant
Date: 11-11-09

Ik schreef laatst dat ik wel eens de indruk had dat iedereen elkaar kende in de Rivierenbuurt. Nu ook weer een bijdrage die ingezonden is door Pim Courant. En gelijk ging er ergens een belletje over boven. Pim? Er zat toch een Wim Courant bij mij in de klas. Of was het op voetbal? Kan je een tipje van de sluier oplichten Pim? Ben jij die Wim van toen op de Meerhuizenschool of gaat m'n fantasie met me op de loop? Ruud

Naam: Pim Courant
Email: w.courant(ad)hetnet.nl
Onderwerp: uitventen van zuurwaren
Date: 11-11-09

vroeger kwam er door de Kromme Mijdrechtstraat een enorme handkar met zuurwaren van dhr Fransman, die zijn waren aanprees met 'uitjes, in de wijnazijn. lekkere zoute en zure. De kwajongens gingen dan achter de kar aan en riepen: 'uitjes in de wijvenseik etc' waarop Fransman wel eens even zijn kar liet staan en achter het aan dribbelde op zijn korte pootjes. Zijn er van die familie nog nazaten werkzaam ?

Naam: Paul Mulder
Onderwerp: Karel Grazell
Date: 08-11-09

Mijn vader, die vroeg op moest staan, om aan de overkant van het IJ te werken bij de vroegere NDSM, zag nog fietsende over het Damrak, hoe gewapende SS-ers op de treeplank staande van de trams die Joden vervoerde, de mensen die te dicht bij de tram fietsten wegtrapten met hun gelaarsde poten.

Naam: Bep Gomperts
Email: bepatescapenet.com.au
Gewoond: Stadionbuurt
Onderwerp: fotogallerij
Land: Australia
Date: 08-11-09

Heel leuk de fotogallerij gemaakt in de Stadionbuurt. Vooral omdat ik ver weg woon, Australie en ik niet echt veel fotomateriaal uit die omgeving heb. Ik heb ik beide buurten gewoond. De Rivieren- en Stadionbuurt. Na de oorlog wilde mijn moeder niet meer terug naar het huis in Amsterdam Oost en vroeg ze bij woningvereniging De Dageraad aan om in de Stadionbuurt te kunnen wonen. Maar voordat dat kon gebeuren woonden we tijdelijk in de P.L. Takstraat, bij de zuster van mijn moeder, die de oorlog ook had overleefd. Ik zat in de Jekerstraat op school. Daarna ben ik een half jaar naar Denemarken gegaan om 'bij te komen' van mijn oorlogsgebeurtenissen. Bij mijn terugkomst woonde mijn moeder op de Stadionweg. Ik ben daar naar school gegaan, de Olympiaschool, die eerst op het hoekje van de Stadionkade en Argonautenstraat(?) was en later op het Hygieaplein. Ik was vorig jaar in Nederland en heb mijn oude meester Heese van de Olympiaschool ontmoet. Wanneer ik alleen of met echtgenoot terug ben in Nederland, mogen we altijd logeren bij mijn neef in de Stichtstraat en zijn dan dus weer terug in de Rivierenbuurt. Het was fijn wonen op de Stadionweg en ik vind het altijd leuk om weer terug te zijn in die buurt. Maar ook het verblijven in de Rivierenbuurt vinden we heerlijk. Groetjes, Bep Gomperts

Naam: Bep Gomperts
Email: bepadescapenet.com.au
Land: Australia
Date: 08-11-09

Hallo Karel, een klein kattebelletje van Rosa Ribes (jij weet wie ik ben). Ik vind het fantastisch dat je zo uitgebreid over de Stadionbuurt e.o. schrijft. Ik kom ook uit die contrijen, zoals je weet en herken veel van waar je over schrijft. Volgende keer misschien meer. Groetjes, Bep (Rosa)

Naam: Joop Eevenaar
Email: eeven@eljorado.nl
Date: 02-11-09

Tot mijn diensttijd gewoond in de Slingerbeekstraat

Naam: Paul Mulder
Date: 31-10-09

Wanneer je naar de stadionbuurt wilde vanuit de Alblasstraat, dan ging je op de fiets in de jaren na de oorlog, via het westerscheldeplein, langs de garage Sieberg, Irenepark en Beatrixpark, Wielingenstraat over de Bailybrug naar die toen al zo mooie Diepenbrockstraat. Tegenover die bailybrug stond en staat een groot gebouw, waarin na de oorlog NSB,ers waren geinterneerd. Over de Stadionweg kwam je langs het sportterrein rechtsaf op de Marathonweg, waar zich een Jac. Hermans winkel bevond. De mmoiste herinnering is toch wel het vuurwerk, dat werd afgestoken waar zich nu de goudkust bevindt. Het vuurwerk vond plaats, ik dacht 1945,1946 en 1947 t.g.v de verjaardag van Koningin Wilhelmina eind augustus.

Naam: Karel N.L. Grazell
Email: grazell(ad)planet.nl
Gewoond: elders
Onderwerp: Anouschka de Swarte
Date: 27-10-09

Beste Anouschka, Ook ik heb daar aan de hengel gehangen, in dat oude Schinkelbad. Dat zal in 1937/8 zijn geweest. Soms was het water onder de 14 graden en was het bad gesloten. Een keertje dreigde er ook een ziekte van Weil. Een abonnement voor lessen inclusief afschuwelijk, bijna-pesterig onderdompelen kostte 75 cent. Ik leerde er niets van. Dat je uit laten drijven ging echter - later - goed: dat was schoolzwemmen via een mij onbekende school, in 1939 en ik haalde m'n diploma 70 meter borst, 40 meter rug (afzwemmen was in het Amstelparkbad). In mijn tijd was er volgens mij wel een spoorovergang van de 'Amstelveense Moordenaar', want ik ging altijd met de fiets naar het zwembad. Leuk die foto's, ik herinner me er veel meer van dan ik dacht. Karel N.L. Grazell - Amsterdams stadsdichter uit ZuiderAmstel

Naam: Paul Mulder
Onderwerp: Hans Krijl
Date: 25-10-09

Het verhaal van Hans Krijl kan ik mij heel goed voor de geest halen. Van 1940 tot 1949 zat ik op de Zuiderschool in de Geulstraat. Net om de hoek tegenover de Amsterdamse grafische school zat de kweekschool en daar stonden altijd Duitse soldaten voor. Deze soldaten waren goedgeefs, maar een vriendje van mij kreeg thuis ook genadig op z'n donder, vanwege de soldateninkomsten met z'n kijkdoos.

Naam: Gijs Vorstman
Email: bgaarde.bussum (AD) hetnet.nl
Gewoond: elders
Onderwerp: de wandelingen
Date: 20-10-09

Beste Jos c.s, tot mijn verrassing hebben jullie mijn 'Rivierenbuurtwandeling' doorgelinkt naar Route*you, een site die ik niet kende. Ik heb meer wandelingen uitgezet en ook een fietstocht door heel het Plan Zuid, lang geleden gemaakt voor Deense architectuurstudenten. De andere wandelingen gaan b.v. door Buitenveldert (stedelijk Wederopbouw monument van grote klasse van Van Eesteren/Mulder). Belangstelling? Vriendelijke groet, Gijs Vorstman

Naam: H. Schonewille.
Email: hschonewille(ad)versatel.nl
Gewoond: Apollobuurt
Onderwerp: Wilgenpad + M.Lutherpark + tuintjes voor kinderen bij Rembrandstandbeeld. Ook Beatrixpark en fietsersonderdoorgang !!!
Date: 19-10-09

De deelraad trekt zich nergens wat van aan. Geeft totaal niet om mening van haar burgers. Aan het eind van hun bestaan toch nog even een dodelijke dolksteek in de rug.

Naam: Paul Mulder
Email: Paulmu ad live.nl
Date: 18-10-09

Ja , die balletschool in de Zomerdijkstraat, waar ook Jan Wolkers in woonde, was voor ons twaalf, dertienjarige jongens zeer interessant. Die school was op de begane grond. De achterkant was aan de Uiterwaardenstraat. Als wij uit de Alblasstraat naar school gingen op het Borsenburgerplein kwamen wij er langs en gingen op fietsen staan om door de witgekalkte ramen met eventuele kale plekjes in de kalk naar binnen te turen. Het was opwin dend, want je zag balletdanseressen met blote benen.

Naam: venken rene
Email: revenken ad hotmail.com
Onderwerp: wendingen
Land: Belgium
Date: 17-10-09

ik ben per toeval in bezit gekomen van drie ex van wendingen , waarvan twee ivm jan toorop waarvan twee door toorop zelf gesigneerd enig idee wat die waard zijn ?

(U kunt het beste even naar www.andreswertz.com surfen en contact met Andre Swertz opnemen. red.)

Naam: leonardus van hoek
Email: leoelly@kpnplanet.nl
Onderwerp: mijn vriend erik
Date: 14-10-09

ik ben in de kromme mijdrechtstraat in 1944 gaan wonen tot 1955 en daarna naar amersfoort verhuisd ik heb dus daar mijn jeugd doorgebracht

Naam: E. Laverman
Email: eriklaverman(ad)hetnet.nl
Onderwerp: Foto's
Date: 13-10-09

Heel leuk die foto's.Ik ben in 1948 in de Kromme Mijdrechtstraat komen wonen, heb dus mijn jeugd in de Rivierenbuurt doorgebracht, een geweldige tijd. In 1960 verhuisd naar de Stadionbuurt (Sportstraat).

Naam: Lot van Gelder
Email: info(ad)vanlot.nl
Date: 12-10-09

beste! Ik wil in contact komen met de beheerders van de Caldic Collectie ivm een verzoek tot fotografie van een cover van de Wendingen. Kunt u mij daarmee helpen? Met vriendelijke groet, Lotte van Gelder

Naam: R.t. Borrias
Email: rolftbor AD tele2.nl
Onderwerp: alle fotoos
Date: 12-10-09

geweldig terug in de tijd. Ik heb van 1952 tot 1972 in de vechtstraat gewoond. Ik heb daar een geweldige tijd gehad. Ontzettend leuke buurt.

Naam: Corina Klaassens
Email: corina2000rb(ad)gmail.com
Onderwerp: Jac Hermans
Date: 11-10-09

Ik wil graag reageren op Jac. Hermans. Ik woonde van 1972 t/m 1984 op de Vrijheidslaan om de hoek van de Rijnstraat waar Jac. Hermans gevestigd zat met zijn supermarkt. Wij deden dagelijks onze boodschappen daar voor onze hele fam van 5 personen. Mensen die daar gewerkt hebben zullen zich mijn vader wellicht nog herinneren. Hij was namelijk 2.2m lang en dat was, op 1 van de medewerkers bij Jac. Hermans na, best uniek in die tijd. De medewerker was P. Rey en mijn eerste grote kalverliefde ik was 14 in 1982 en hij 18 jaar. Hele fijne herinneringen dus aan Jac. Hermans en absoluut een deel van mijn jeugd. Met vriendelijke groet, Corina Klaassens

Naam: Max.C.van.der.Glas
Email: Yoel86@012.net.il
Onderwerp: Gesproken tekst op startpagina.
Land: Israel
Date: 09-10-09

Haha, leuk zo'n gesproken welkom op DE site !! Zo zie je mar weer hoe UNIEK het "Geheugen van plan Zuid" is.

Naam: Dr. Louis I. leviticus
Email: lleviticus1@unl.edu
Onderwerp: Tram artikel
Land: United States
Date: 07-10-09

Nog iets speciaals van de tram was de postbus. Ik was te klein om die te gebruiken (geb. 1931). Maar ik heb als kind nogal vaak "bumpertje" gereden, totdat ik er af gejaagd werd bij de conducteur, een agent of een bezorgde burger. Woonde in de Gaaspstraat en bezocht dus vaak de remise in de Lekstraat.

Naam: ton apon
Email: tonapon(ad)zonnet.nl
Onderwerp: De kindjes van het Kabouterhuis, door Iet van Rietschoten
Date: 07-10-09

Wat leuk dat de geschiedenis van het Kabouterhuis weer nieuwe reacties oproept. En zie, ook de door mij als klein jochie zo bewonderde Kabouterbus komt weer om de hoek kijken. Wat hebben jullie mooie dingen teweeg gebracht door op zo'n liefdevolle wijze met de kinderen om te gaan. Geweldig ook dat de instelling nog steeds bestaat; kwaliteit verloochent zich niet. Ben benieuwd of de namen van zuster Gantvoort en dokter Hokse nog bij iemand iets wakker maken.

Naam: joop barber
Email: joopbarber(ad) hotmail.com
Gewoond: elders
Onderwerp: kabouterhuis
Date: 06-10-09

Ook ik heb , even in het kabouterhuis gezeten , ik kan mij de lucht nog herinneren van een soort talkpoeder , was achter het kabouterhuis ook een soort steenzagerij of zo iets ?? er staan mij zelfs nog wat liedjes bij die ik daar heb meegezongen , ik denk dat ik ongeveer in 1947 daar was , ik was toen 4jaar ,zijn er soms nog foto,s ?

Voor plaatjes en verhalen over het Kabouterhuis moet je hier eens kijken:

Naam: Bram de Haan
Email: ellybram (ad)planet.nl
Onderwerp: bakkerij
Date: 04-10-09

Dat kon vroeger; twee concurrerende winkels op elkaars lip. Kruideniers Hylkema en Harkamp, groentemannen Tabak en Kors-Dam (Lekstraat) Drogisten Muller en de Gaper/van Rij(Lekstraat) slagers Buiteman en Rijlaarsdam (Waverstraat)en dus ook bakkers. Op de hoek van de Waverstraat zat Leicher. In de oorlog kwam daar bakkerij "Willy", van bakker Schaap, die was wegge-evacueerd uit de Zeestraat in Zandvoort. Op de andere hoek zat bakker Baltus. Bakker Baltus zag eruit zoals bakkers in kinderboeken getekend werden: goed gevuld, blauw geruite broek, met bijbehorend wit buis. Hij had een fiets met een speciaal extra groot zadel. In de vooroorlogse tijd verkocht hij ook croquetten (zo schreef men dat toen). Na hem kwam er een brooddepot koude bakker, de naam ben ik vergeten. Beheerster was Alie Diekmann, dochter van bakker Vonk, achter uit de Rijnstraat. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Alhoewel ik een stuk ouder ben, en al jaren weg uit de Rivierenbuurt, herinner ik mij de namen Klaas Lanser en Karel Bontenbal goed. Karel was bevriend met Wim Wind, die tegenover mij woonde op nummer 61, 1e et. Hij was de jongere broer van Jaques en Roosmarie.

Naam: I.Monas
Email: j_monas@yahoo.com
Gewoond: elders
Onderwerp: De razzias in de transvaalbuurt
Land: United States
Date: 04-10-09

Ik las in de webside ;de razias in de transvaalbuurt; dat in november 1943 de hele transvaalbuurt was leeggehaald met uitzondering van een gezin. Ik kan U mededelen dat ook ons gezin van 4 personen wonende in de Vaalrivierstraat te Amsterdam deze razzia heeft overleefd. Ikben nu 83 en woon in de US Wij waren erg gelukkig omdat wij niet op de lijst stonden Wilt U meer weten, stuur mij een e-mailtje Met vriendelijke groeten I.Monas

Naam: Dick Nooy
Email: dicknooy at 12move.nl
Onderwerp: Bakkerij Kromme Mijdrechtstraat/Stalinlaan.
Date: 02-10-09

Volgens mij werd in die bakkerij het eerste lang houdbare (fabrieks)wittebrood verkocht, ik meen King Corn of zo. Was niet erg lekker.

Naam: K.V. Bontenbal
Onderwerp: Pagina van Klaas Lanser 23 juni 2008
Date: 01-10-09

De bakker hoek Kromme Mijdrechtstraat/Stalinlaan is volgens mij Bartels of Bertels. Ik heb gewoond Kromme Mijdrechtstraat 56 1 hoog Met vriendelijke groeten, Karel Bontenbal.

Naam: Ruud Jansen
Email: ruudenlia (ad) ziggo.nl
Onderwerp: de houtkappers van Paul Mulder
Date: 30-09-09

Bij ons hebben ook nog jaren een aantal boomstammetjes op zolder gestaan. Veel te nat om te stoken dat hout. En inderdaad, voorjaar '45 liepen die dingen uit en groeiden er takjes met blaadjes aan. Ruud

Naam: Paul Mulder
Email: Paulmu (ad) live.nl
Onderwerp: Don Carlos
Date: 30-09-09

Die meneer Heil, die Don Carlos speelde woonde schuin tegenover ons in de Griftstraat. Wij woonden in de Alblasstraat. Nooit geweten dat hij dit was. Tijdens de oorlog liepen mij broer en ik over de zuidelijke wandelweg en zagen dat er houtkappers aan de gang waren geweest. Mijn broer zei, zullen we een stammetje meenemen voor de kachel. Zo gezegd zo gedaan. Het stammetje was ca. 2 mtr. lang en dertig a veertig cm. dik. Wij rolden het voort met een dikke tak. In de Alblasstraat aangekomen moesten wij het naar boven zien te krijgen. Dit was behoorlijk zwaar, waarbij iedereen in de familie mee hielp. Het mooiste was, dat in de lente aan de stamm takjes met blaadjes kwamen.

Naam: Ruud jansen
Onderwerp: over gedenktekenen enz.
Date: 27-09-09

Ik vraag me af of het alleen maar zuinigheid is.

Naam: Pauline Wesselink
Email: renp (ad) xs4all.nl
Onderwerp: Over onderscheidingen, gedenktekenen en het Amsterdamse Bos
Date: 24-09-09

Mooie column, Karel. Ben het met je eens. Er is keihard gewerkt en een bedankje daarvoor? Over gedenktekenen gesproken. Bij Rozenoord is een bronzen plaquette waarop staat dat er in de laatste maanden van de oorlog meer dan 100 Nederlanders zijn gefusilleerd. In de kleinste Franse dorpjes staan gedenkplaten met de namen als herinnering aan de slachtoffers van twee wereldoorlogen. Dit is het zuinige Holland.

Naam: Renardel de Lavalette, R
Email: deLavalette668 (ad) comcast.net
Gewoond: elders
Onderwerp: uitbreiding site
Land: United States
Date: 22-09-09

Ik ben blij te zien dat de 'Zuidelijke Wandelweg' gaat uitbreiden. Ik heb in de Rivieren buurt en de Diamant Buurt gewoond. De qualiteit en presentatie van de 'Zuidelijke' is geweldig. Ver boven andere sites. Ik kijk uit naar de nieuwe aflevering. Bedankt.

Email: renp(ad)xs4all.nl
Onderwerp: Nieuwe naam website
Date: 21-09-09

Ben snel gewend aan de nieuwe naam van deze site 'Geheugen van Plan Zuid'. Geheugen van Plan Zuid geeft exact de locatie weer waar deze website over gaat. Tenslotte loopt de Zuidelijke Wandelweg nu niet meer tot aan de Amstelveenseweg. Wel goed om Zuidelijke Wandelweg als troetelnaam aan te houden. Op http://demirandabuurt.web-log.nl staat ook een stuk over de Zuidelijke Wandelweg.

We houden de naam Zuidelijke Wandelweg natuurlijk hoog in het vaandel; (red.)

Naam: ria bosse
Email: mcbosse(ad)quicknet.nl
Onderwerp: 't kaboutrhuis amsteldijk
Date: 20-09-09

van 1951 tot 1953 heb ik daar ook vertoefd. Ik ging iedere dag met het pontje vanaf de Ouderkerkerdijk en werd gebracht door een buurmeisje. De herinneringen zijn vaag en puzzelstukjes vallen langzaam op z'n plek door deze berichten te lezen.

Onderwerp: Het begon op 13 juli 1924
Date: 16-09-09

Heel indrukwekkend en helder opgeschreven, aardig met de foto's erbij. Ik hoop dat ook jongeren dit verhaal zullen lezen, het geeft een mooi tijdsbeeld van Nederland/Europa begin twintigste eeuw.

Naam: Marieke de Waard
Email: dewaard(ad)planet.nl
Gewoond: elders
Onderwerp: aanvulling Markante Bewoners
Date: 12-09-09

Het lijkt mij passend om op te nemen dat ook Sonia Gaskell in een van de atelierwoningen heeft gewoond, ik geloof van 1942-1969. Ze had haar balletstudio op de bg. Zie de net uitgebrachte documentaire (4 en 5 okt op tv) over haar leven als stuwende kracht achter het Nederlandse balletleven - zie website van TIN en tentoonstelling in Joods Historisch Museum. met vriendelijke groet,

Naam: Wilma Lourens-Cleuren
Email: wjo.cleurenadhotmail.com
Onderwerp: Roerstraat
Date: 11-09-09

Heb met mijn ouders in de Roerstraat 20 beletage gewoond van december 1953 t.m. mei 1973. Inmiddels ben ik 60 jaar en soms denk nog eens terug aan die fijne tijd, na het eten buiten spelen met de fam. Lem waar men slechts 13 kinderen hadden!

Naam: christien warners
Email: warnersc(ad)xs4all.nl
Gewoond: elders
Onderwerp: foto's hortus
Date: 09-09-09

ik ben zeer onder de indruk van de prachtige foto's van Jos van de hortus. kan met deze foto's niet iets gedaan worden in het kader van de actie om de hortus te behouden. op de actiedag bijv. mapjes van 67 foto's verkopen met tekst bijv. dit schoons moet blijven!! christien

Naam: LRoos
Email: roos.loes(ad)planet.nl
Onderwerp: tram en speeltuin
Date: 09-09-09

Ik ben geboren in 1944 in de Lekstraat 54, boven de melkzaak. Het pand was herbouwd na een bominslag aan het begin van de oorlog. Mijn opa was conducteur op de tram en ik mocht vaak een stukje van de remise tot de hoek Lekstraat / Rijnstraat meerijden. Ik speelde heel vaak in de speeltuin, heb daar fijne herinneringen aan. Wie heeft er nog wat namen, feiten enz. Ik heb niemand meer om e.e.a. te vragen. Bedankt.

Naam: joost de Groot
Email: joostdegroot.3 @planet.nl
Gewoond: elders
Onderwerp: jouw ip deze site
Date: 07-09-09

Hallo Marijke, ken je me nog. Joost de Groot. Toentertijd wonend in Utrecht. We hebben elkaar voor het eerst ontmoet op de camping in Echternach. Je broetje Ben was mijn eerste contactpunt. Ik was toen nog te verlegen om zelf naar je toe te gaan. We hebben ekaar later in holland vaak ontmoet.Steeds ben je in mijn herinneringen gebleven We hebben gezwommen in het Abcoudedr meer. Vanavond heb ik je naam genoemd in familiekring en later naar boven gegaan en je naam ingetikt via google. Hoe gaat verder met je? Eerst de groetjes. Woon tegenwoordig in Paterswolde bij Groningen.

Naam: Hans M. Roeper
Email: hans (ad) nlsites.nl
Onderwerp: Plaatje en verhaaltje van Oase
Date: 02-09-09

Ik ben geboren in de IJselstraat in 1947. Kort daarna verhuisden wij naar de Geleenstraat. Daar heb ik mijn hele jeugd doorgebracht! Uiteraard kwamen we vaak bij Oase. Patat voor een kwartje! Hier lees ik pas dat Anne Frank er ook al kwam. Grappig. Ik ben voor mijn zoon een boek 'Pap, vertel eens' aan het samenstellen. Voorgeprogrammeerde vragen zorgen dat je naar je verleden op zoek gaat. Internet/Google is dus onontbeerlijk. Een goede opfrisbeurt voor mijn geheugen dus.

Naam: Ruud de Bree
Email: rgdebree(ad)planet.nl
Onderwerp: Overlijden Gerrit Landman
Date: 01-09-09

Woonde tegenover de winkel op nr 36 huis. Toentertijd allemaal mooie kleine winkeltjes. Ali en Ida pasten wel eens op bij ons. Blijft nog steeds een karaktervolle buurt. Mijn dochter woont nu op het Meerhuizenplein. Ik ging op school in de Roerstraat. Bekende namen: Paul Lem, Rob Warrens, Emile de jong en Henri Popelier. Jos Denkers was onze onderwijzer in de 6e klas. Was vooruitstrevend: introduceerde het begrip klassenhoofden. Veel sport: trefballen. Naast onze school was de meisjesschool. Cora Ziekman is de naam die ik nog ken.

Naam: Henk
Onderwerp: Uitbreiding - Nieuwe Naam
Date: 31-08-09

De Zuidelijke Wandelweg, ik vind het zo'n mooie chique naam voor deze website. Uitbreiding? Ik vind het best. Geheugen van Plan Zuid, ook dat vind ik ik goed. Maar laat toch alstublieft "De Zuidelijke Wandelweg" als roepnaam intact!! Zullen we dat afspreken?

Afgesproken !! (red.)

Naam: iet van rietschoten
Email: iet127[ad]casema.nl
Gewoond: elders
Onderwerp: mijn verhaaltje
Date: 30-08-09

mijn verhaaltje verstuurd

Naam: annelies seijffert
Email: avansoldt@demon.nl
Onderwerp: don carlos
Date: 29-08-09

Ach wat is dit leuk. Zie ik ineens een foto waar mijn vader nog op staat die in 1970 al overleden is. Hij zat toendertijd in de winkeliersvereniging van de Rijnstraat en had ook te maken met Don Carlos. Die rol werd trouwens gespeeld door een buurman van ons Toon Arends en later ook door zijn zoontje. Toen werd het Don Carlos en zijn zoon. heel erg leuk om dit te zien, groeten annelies seijffert

Onderwerp: Naamsverandering
Land: Israel
Date: 25-08-09

Uiteraard gefeliciteerd met de uitbreiding van de site. Dat de naam t.z.t. veranderd wordt vind ik jammer, want het was zo'n beetje een huishoudnaam geworden en uiteindelijk heeft de "wandelweg" door of langs alle 3 delen van "plan Zuid" gelopen.

(De naam Zuidelijke Wandelweg alsmede de URL www.zuidelijkewandelweg.nl zullen gehandhaafd blijven. red.)

Naam: Ruud Jansen
Onderwerp: de uitbreiding van de website
Date: 25-08-09

Gefeliciteerd. En welkom. Het is zover. De buren van de Rivierenbuurt schuiven aan bij Zuidelijke Wandelweg en ik ben er blij mee. Het geheugen van Plan Zuid heeft Jos de uitgebreide site als naam gegeven. Prima hoewel hij wat mij betreft de oude naam had mogen handhaven. De Zuidelijke Wandelweg liep immers van de Amstel tot de Amstelveenseweg als grens van Plan Zuid. Ik ben benieuwd naar de reacties, nieuwe verhalen, nieuwe mogelijkheden voor verhalen ook. Nieuwe wandelingen die we kunnen maken. Nogmaals dus, gefeliciteerd en welkom. Ruud

Naam: Bert Persoon
Onderwerp: nieuwe domeinnaam
Land: Nederland
Date: 24-08-09

Dag Jos, De nieuwe domeinnaam heeft kennelijk de bezoekers teller van al die prachtige verhalen (het geheugen van...)gereset. Zijn er nog meer onvolkomenheden? Met een hartelijke groet, Bert Persoon

(alle paginatellers zijn m.i.v. vandaag inderdaad gereset, we beginnen met de nieuwe provider en nieuwe domeinnaam wat dat betreft weer opnieuw. Er zijn nog geen onvolkomendheden geconstateerd. En voor de rest zal alles bij het oude blijven, alleen komen er twee buurten bij, de Apollobuurt en de Stadionbuurt, het vm Plan Zuid dus, red.)

Naam: Jos
Email: info ad geheugenvanplanzuid.nl
Date: 24-08-09

Met ingang van heden is deze website ook bereikbaar via www.geheugenvanplanzuid.nl
De domein www.zuidelijkewandelweg.nl blijft vooralsnog tot medio 2010 gehandhaafd.

Naam: Hans Heil
Email: johphheil(ad)quicknet.nl
Date: 23-08-09

Met veel genoegen het artikel over Don Carlos gelezen. De rol van Don Carlos werd nl. gespeeld door mijn vader, Flip Heil. Ook de foto's zijn leuk. we hebben er nooit foto's van gehad, in ieder geval zijn ze niet bewaard gebleven. Hartelijk dank voor deze voor mij en mijn zus leuke herinnering.

Naam: Ruud v.d. Vliet
Email: vlietkoehein ad ziggo.nl
Onderwerp: Poorten naar plan zuid
Date: 23-08-09

Ook de Waalstraat/Amstelkade is een poort. Heb jaren in de P.L. Takstraat gewoond Ook dat is een poort maar dan de andere kant op.

Naam: willem rynja
Email: wrynja(at)zeelandnet.nl
Onderwerp: don carlo(s)
Date: 22-08-09

Ik herinner mij dit ook wel, ook dat ik thuis ruzie kreeg dat ik zo lang was weg geweest: ik was nèt 8 jaar! Maar ja: èn sinterklaas met een helicopter èn don carlos!

Naam: Jonne van der Drift
Email: jonne ad cdmatics.com
Onderwerp: Poorten Amsterdam Zuid & Apollo/Stadionbuurt
Date: 22-08-09

Bericht
Mooie fotoserie, die poorten! Bravo ook voor het plan de website uit te breiden naar de rest van Amsterdam-Zuid

Naam: lynn Heil
Email: l.heil ad upcmail.nl
Date: 22-08-09

Ik vind het heel leuk om iets te lezen over Don Carlos en Sinterklaas in de Rivierenbuurt. Wat ik me kan herinneren speelde mijn vader voor Don Carlos en daarna voor Sinterklaas in de Rijnstraat. Jacques Hermans organiseerde dat. Mijn vader was dus nooit op 5 december thuis. Mijn moeder moest dan altijd een smoes verzinnen dat Papa moest werken. Mijn vader was PR man bij Het Vrije Volk. Toen hij voor Don Carlos speelde gingen wij met mijn moeder naar de Rijnstraat, maar we mochten nooit laten merken dat we Don Carlos kende. En dat vonden mijn broer en ik heel interessant natuurlijk. Later toen mijn vader Sinterklaas werd in de Rijnstraat mocht mijn broertje mee als Zwarte Piet. Toen ik de foto zag met Don Carlos en Sinterklaas kon ik niet zien wie mijn vader was, Don carlos of Sinterklaas. Ik wist niet dat er nog iemand anders een van de twee gespeeld heeft in die tijd. Mischien weet iemand dat nog. Mijn ouders zijn alle twee overleden dus ik kan het niet meer vragen. En Jacques Hermans, die altijd nog bij ons thuis kwam, op latere leeftijd, is helaas ook overleden. Dus als iemand het weet zou ik het erg leuk vinden om dat te horen.

Naam: T, Krebs
Email: krebs004 ad planet.nl
Onderwerp: bij de buren
Date: 21-08-09

Dag Ruud ,Ik wil alleen even melden ,dat ik kind van ongeveer 13 jaar vaak mee mocht naar het atelier van Hildo Krop ,Omdet een vriendin van mijn moeder daar voor hem wel poseerde . Ik ben nu 83 jaar Hart Gr T krebs

Email: renp(ad) xs4all.nl
Onderwerp: Tonny van Renterghem
Date: 20-08-09

In april 2010 zal 'De laatste huzaar' verschijnen, geschreven door Tonny van Renterghem. Zie het artikel op deze website: I.M. Tonny van Renterghem - de man achter de plaquette op de Berlagebrug. Als u dit najaar intekent voor E 22,50 door dit bedrag over te maken op giro 5261827 of een van de bankrekeningen 438759494 (ABN) of 682563749 (ING) op naam van uitgeverij Conserve, postbus 74, 1870 AB Schoorl, krijgt u het boek portvrij toegestuurd bij verschijnen.

Naam: Oma Wiersema
Email: jgg(ad) wwp-diemen.nl
Onderwerp: Eerste kinderboekje Maaike Gouders
Date: 15-08-09

Hey daar lieve Maaike. Geweldig, je eerste echte boekje. Wij hebben hem al in handen gehad en mogen bekijken. Heel veel succes meid en hopelijk gaat dit boekje zijn plekje vinden tussen de "voorleesboekjes". Op naar het volgende avontuur van Lika. Liefs, mams

Naam: Annemarie Bloemsma
Email: a.faber ad xs4all.nl
Onderwerp: Victorieplein jaren 50/60
Date: 12-08-09

Ik heb in de jaren 50 op het Victorieplein gewoond. In een beneden woning met tuin. mijn vader was architect en mijn moeder tekenares. We hadden een groot gezin met 5 jongens en 3 meisjes.

Naam: rob zillesen
Email: rzillesen(ad).nl
Onderwerp: apollolaan okt.1944
Date: 11-08-09

Beste Hr.Grazell, Zelf kom ik uit de Stadionbuurt (Amazonenstraat) en het was erg leuk om ale die verhalen over Zuid te lezen. Ik zal ze doorsturen naar mijn broer, die in Brabant woont.Apart, was het verhaalover de fusilladeplaats aan de Apollolaan.Mijn vader was één van de 29. Ik heb ook gegevens gekregen, van iemand, die toen 6 jaar was en tegenover deze plaats woonde. Ik was zelf ook 6 jaar in die tijd en zat op school in de Heinzestraat en was overdag ook langs die plaats gelopen, niet wetende, dat mijn vader daar was vermoord.

Naam: F.A. de Bruijn
Email: Twiske ad Zonnet.nl
Onderwerp: Overzicht Wendingen
Date: 06-08-09

Ik verdiep me sinds kort in de uitgaven van het blad Wendingen. Mijn complimenten voor het geweldig mooie, gedocumenteerde overzicht op uw site. Chapeau! Met vr. gr.: F.A. de Bruijn

Naam: Ruud
Onderwerp: het Parool van 5 augustus
Date: 06-08-09

Mooie bijdrage over de site in de krant, Jos. Gefeliciteerd. Ruud

Onderwerp: Feest voor goed doel
Date: 05-08-09

Het secretariaat van Stichting Pequenita bevindt zich in De Rivierenbuurt. De stichting geef een BENEFIETFEEST op zaterdag 22 augustus 2009 van 20.00- 24.00 uur in paviljoen La Maranda, IJmuiderslag 100, aan het strand in IJmuiden. Muziek van Rotterdam Jazz Trio met de weergaloze zangeres Fulvia die Domenico, in Zuid-Amerikaanse sfeer – latin dance, samba, bossanova enz. http://www.rotterdamjazztrio.nl/demo/muziekfragmenten-rotterdam-jazz-trio-met-zang.htm Er is een loterij en verkoop Afrikaanse sieraden, souvenirs etc. Kaarten zijn te krijgen door storting van 15 euro p.p. op bankrekening: 59.43.30.637, ten name van Stichting Pequenita, IJmuiden ovv Feest. De prijs is inclusief een bon voor het eerste drankje en een lot met kans op mooie prijzen, die je bij de entree ontvangt. De opbrengst van het feest gaat naar een geitenproject voor vrouwen in Goroubi, Niger www.pequenita.nl  La Maranda is een schitterende locatie met vaak mooie zonsondergangen!!! Gratis parkeren. Zonde om zoiets leuks te missen. Neem zoveel mogelijk mensen mee, dat is niet alleen gezellig, maar ook goed voor de vrouwen in Niger.

Naam: anne-marie genet-boers
Email: amboersadhetnet.nl
Onderwerp: helga jaburg
Date: 30-07-09

toen ik de naam Helga Jaburg las kwamen veel herinneringen bij mij boven. Zij was de vriendin van Liesbeth Robert, een meisje dat ik zeer bewonderde. Zij mocht in het kerstspel Maria zijn en Helga de engel. Mevrouw Robert kwam 's morgens op school om het haar van Liesbeth van mooie pijpekrullen te voorzien. Dat haar heb ik mijn hele leven willen hebben. Wij werden thuis geknipt in het model "polkakop"!. Het kerstspel werd gespeeld in PAX aan de Ferdinand Bolstraat. Ik mocht voor de microfoon het verhaal vertellen. Er bestaat nog een foto van. Wij zaten alledrie in de Roerstraat op de Mariaschool en ik heb vaak gedacht aan die tijd, maar nooit Liesbeth meer gezien, laat staan gesproken. Misschien is dat met de moderne middelen van tegenwoordig toch nog mogelijk. De wandeling die zij gemaakt hebben in 2007 door de rivierenbuurt heb ik in mijn jeugd ook veel gevolgd. Ik woonde met mijn 9 broers en zussen op de Amstelkade. Na de derde klas werd ik overgeplaatst naar de Theresiaschool in de Ferd. Bolstraat, wat ik altijd heb betreurd.

Naam: Meta de Boer
Email: m-deboeradtiscali.nl
Onderwerp: Berlinerbollenman
Date: 26-07-09

Hallo, Ik heb in de Biesboschstraat 50''' gewoond. Ik heb daar vanaf 1945 tot 1959 gewoond. Ik ben van 1940. De ijscoman en de Berlinerbollenman kan ik me nog goed herinneren. Volgens mij riep hij: Bolletje Bol, bolletje bol, Lekker bij de koffie, lekker bij de thee neem een Berliner bolletje mee.

Naam: Fred Kohl
Email: fredkohl(ad)xs4all.nl
Onderwerp: Mw. Schenstok
Date: 25-07-09

Bij deze een korte reactie op het verhaal van Effie Ketwaru over Mw. Schenstok uit de Roerstraat. Als jochie van 5 kwamen we in 1956 in de Biesboschstraat wonen. Begin jaren 60 vonden mijn ouders mij oud genoeg om ook een huissleutel te krijgen. Nog geen twee weken later: groot drama, de sleutel verloren tussen de Vondelschool en mijn huis. Mijn moeder en ik liepen de route terug overal op de grond kijkend. In de Maasstraat, ja hoor, Mw. Schenstok met de vraag wat er aan de hand was. Ze gaf ons direct goede raad voor de toekomst: kijk, en ze haalde haar eigen sleutel tevoorschijn: die zat met een touw of ketting vast in haar jaszak. Ach ja, die goeie ouwe Schenstok, wie heeft haar niet gekend.

Naam: A.F.W.M. Tiggeler, arts
Email: a.tiggeler (ad) casema.nl
Onderwerp: vort hortus
Date: 22-07-09

Het is zonde om een mooi stukje van Buitenveldert op te offeren aan weer een kolos van beton en staal. GELD daar heeft iedereen zijn zinnen op gesteld. Laat aub dat mooie stukje Buitenveldert gewoon mooi blijven. Ik vond de hortus in mijn studententijd een heerlijk rustpunt. Ik hoop dat het bestuur van de universiteit er ook zo over gaat denken.

Naam: Jan Swagerman
Email: info@janswagerman.nl
Onderwerp: wandelclub
Date: 21-07-09

in zestiger jaren was er een wandelcub SDV in de Rieverenbuurt. Centraal rond mijn school Bugenhagen Mulo Uiterwaardenstraat. Misschien zijn er nog oud-leden. En misschien is het zelfs leuk na al die jaren weer eens samen te wandelen in de buurt?

Onderwerp: Colum Ruud "Mooie dan nu ....."
Land: Israel
Date: 21-07-09

Ruud,compliment !! Genoten van je levendig gemaakte verhaal door de buurt die ik zeer goed heb gekend en vele keren met mijn vader heb bezocht.Iedere beschrijving zag ik voor mij. Bedankt !! Max.

Naam: Ferry Blommesteijn
Email: blomboyz@hotmail.com
Onderwerp: Verzet in de Rivierenbuurt door Jos Wiersema
Date: 20-07-09

L.s., Binnenkort ga ik beginnen met de bouw van een diorama over de poging om Arie Addicks te arresteren. Ik heb echter nog wat informatie nodig:
1) Wie weet op welk huisnummer hij woonde? Dit omdat de even en oneven nummers andere portieken hebben.
2) Was hij thuis op het moment van de inval? Zo ja, hou is hij weg gekomen?
3) Zijn zijn ouders binnen of buiten verwondt/gedood?
4) Wie voerde de inval uit? Was die te reguliere Amsterdamse polite, of was de arrestatie van vermeende verzetslieden een taak van de Duitsers? En zo ja, welk Duits onderdeel was dit dan?
Iedereen die informatie heeft wil ik bij voorbaat hartelijk bedanken.
Met vriendelijke groet, Ferry Blommesteijn

Naam: Elfie Bonke
Email: ebonke (ad) feweb.vu.nl
Onderwerp: Wordt het: Vort met de Vrije Universiteit Hortus?
Date: 18-07-09

Beste Karel,

Dat het VU Bestuur uitermate kortzichtig is als zij doorgaat met haar plannen om de Hortus te laten verdwijnen zal duidelijk zijn. En van een universiteitsbestuur mag je toch enig besef en verantwoordelijkheid verwachten. De Hortus is niet alleen van groot belang vanwege haar beschermde planten en bomen. De Hortus is ook een voedingscentrum voor bijen en insecten. Met het verdwijnen van de Hortus zal ook een groot leef- en voedingsgebied voor bijen en insecten verdwijnen. Laten we blijven vechten voor het behoud van de Hortus.

Met dank en vriendelijke groet, Elfie Bonke Secretaresse Ruimtelijke Economie en heel bezorgde natuurliefhebber.

Hieronder een stukje uit de petitie Stop de Bijensterfte . En dit is meteen een oproep om deze petitie ook te ondertekenen. http://stopbijensterfte.petities.nl Wij, verontruste burgers van Nederland *) *)Deze petitie is opgesteld en verzorgd door Jaap Molenaar Initiatiefnemers: Jaap Molenaar (natuurbeheerder), Peter Slootweg (imker), Jeroen van der Sluijs (hoogleraar, Natuurwetenschap en Samenleving, Universiteit Utrecht & Univ. Versailles) constateren • Dat in Nederland (en vele andere landen) de honingbij en wilde soortgenoten sterk in aantal teruglopen. • Dat de bijenvolksterfte landelijk met 20% in 2008 zo'n 3x hoger ligt dan de normale sterfte en dat in Zuid Holland, Flevoland, en delen van Noord Holland de sterftecijfers 50% of meer zijn (6x hoger dan wat normaal is). • Dat de bijenstand een indicator is voor de algehele ecologische gezondheid van ons leefmilieu. • Dat bestuivers - met de honingbij als hoofdrolspeler - cruciaal zijn voor landbouw en natuur. • Dat ineenstorting van de bijenstand grote en onomkeerbare gevolgen kan hebben voor de voedselproductie en de biodiversiteit

Naam: Jenny Wiersema
Email: jgg (ad) wwp-diemen.nl
Onderwerp: Hortus
Date: 17-07-09

Beste Karel, wat goed dat je een stuk over de Hortus op Zuidelijkewandelweg.nl hebt geschreven. Ikzelf ben werkzaam op de faculteit Ruimtelijke Economie van de VU. Mijn collega en ik hebben zelf al een handtekeningenactie gehouden, waar onze gehele afdeling aan meegewerkt heeft. Ook andere afdelingen zijn acties begonnen. We hopen net als jij en zoveel anderen dat de Hortus behouden mag blijven. Het is een fantastisch stukje groen met ongelooflijk veel uitheemse beschermde planten en bomen. Beschermd en dan toch moet het weg? Ergens is de logica ver te zoeken.
Nogmaals dank Karel.
vriendelijke groet, Jenny Wiersema

Naam: Tom Hoornstra
Email: t.hoornstra (ad) chello.nl
Onderwerp: Dongeschool en Jodenvervolging
Date: 15-07-09

De Dongeschool heeft de jodenvervolging onderzocht. Ik weet dat mijn oma als hulp in de huishouding heeft gewerkt bij de familie Schirling in de Dongestraat 15 II. Ik las op joods monument dat de man in het gezin de oorlog zou hebben overleefd. Hij is geboren in Bingen am Rhein.

Naam: Dirk Veenhuizen
Email: dirkjeewee (ad) wxs.nl
Onderwerp: een mevrouw uit de Rivierenbuurt
Date: 15-07-09

Beste Jos, ik wens jou, Jenny en verdere familie veel sterkte toe bij dit verlies. Een Moeder raak je niet echt kwijt, die blijft altijd bij je. Zij is er niet meer maar de herinneringen blijven. Wat blijft, komt nooit terug. Hartelijke groeten, Dirk Veenhuizen

Naam: Ruud Jansen
Onderwerp: mijn moeder van Jos
Date: 14-07-09

Ze doet me een beetje denken aan mijn moeder, Jos. Dezelfde blik, dezelfde manier van zitten met een kaarsrechte rug. Nog hoor ik de vermaning van mijn moeder om rechtop te gaan zitten. De moeders van onze generatie hebben het niet echt gemakkelijk gehad met de crisis in de dertiger jaren, daarna de oorlog en ook na 1945 duurde het bijna nog tien jaar voor er een beetje welvaart in ons land kwam. Dat wil niet zeggen dat ze daardoor ongelukkig waren maar het leven was in allerlei opzichten een stuk minder gemakkelijk. Die van mij was wat ouder, van 1901. Eergisteren zou ze 108 geworden zijn maar zover is het niet gekomen hoewel we altijd zeiden dat ze vast de honderd wel zou halen. Dat zat er echter niet in, op haar 95e stopte de film van haar leven. Ze vond het voldoende en overleed in haar slaap. Moeders. Je zult haar missen maar let op, op een gegeven ogenblik komt ze terug. In een droom, of gewoon overdag als je gedachten even wegglijden. Dan staat ze plotseling voor je en vraagt met een bezorgde blik of je die motor nou niet beter weg kunt doen. Of je bent weer even kleine Jossie die op z'n kop krijgt omdat ie iets gedaan heeft wat in haar ogen niet door de beugel kon. En je koestert de herinneringen aan je jeugd. Hoe je met je vader en moeder naar het strand ging. En al die andere dingen die jullie samen beleefd hebben. Jos, sterkte gewenst met het verlies voor jullie familie en we spreken elkaar nog wel. Ruud

Onderwerp: Een mevrouw uit de Rivierenbuurt is niet meer
Date: 14-07-09

Condoleances. Mooi stukje over Willy Wiersema-Ruitenbeek, Jos en een goede foto. Zo blijft ze in ieders geheugen, een sterk mens van negentig jaar, meer dan twintig jaar Rivierenbuurt bewoonster. Misschien heeft zij een rol gespeeld bij het ontstaan van Zuidelijke Wandelweg?

Onderwerp: In memoriam.
Land: Israel
Date: 13-07-09

Jos en familie, sterkte met dit immense verlies voor jullie.Moge haar nagedachtenis een zegen zijn.

Naam: Joop Jansen 1932
Onderwerp: Jos zijn moeder
Date: 13-07-09

Beste Jos, Ik condoleer je met het verlies van je moeder. Mijn vrouw heb ik 6 Juli verloren en is 75 jaar geworden. Toch wens ik jou sterkte met het verlies van je moeder.....gr.Joop

Naam: Emmy Schrempft
Email: emmelist1 (ad) planet.nl
Onderwerp: Let en Lies verhaal
Date: 11-07-09

Wat een bijzonder verhaal en met die mooie foto's en de prachtige aquarel!Die maakt me heel nieuwsgierig naar haar latere werk. Ontroerend ook die levensbespiegelingen van die jonge meiden in een grote stad en in zo'n rare tijd (weten we nu) net voor de oorlog.Leuk die beschrijvingen van de kamer en de sfeerschetsen, je ziet het helemaal voor je. Dank je wel dat je dit verhaal wilde delen, heel bijzonder.

Onderwerp: Lies en Let in Amsterdam
Date: 10-07-09

Mooi verhaal, Anèt! Prachtig tijdsbeeld en de bespiegelingen erin zijn aardig.  Ik vraag me af hoe het Bep is vergaan in de oorlog. Misschien heeft iemand die dit leest haar gekend.

Naam: dirk de vries
Email: j.hinloopen@chello.nl
Onderwerp: Uw herineringen Meerhuizenschool
Date: 07-07-09

ook ik heb goede gedachtes aan de heer bloksma hij woonde toen volgens mij in de Burmannstraat, ik zelf in de jan bernardusstraat, dwarsstraten van de Weesperzijde en wij liepen elke dag van huis naar school, dit alles moet in 1942/43 geweest zijn want daarna zijn wij naar Amsterdam Noord verhuisd. mocht U er prijs stellen op neder contact laat mij dit dan weten met vr.gr dirk de vries

Naam: Rian Molhuijsen
Email: molly227 (ad) home.nl
Onderwerp: overlijden gerrit landman
Date: 03-07-09

Als bovenbuurman van de melkwinkel van Antje Landman ken ik deze mens van nabij mensen die eerlijker waren dan Gerrit en zijn zussen moeten nog geboren worden. Een groot verlies helaas te vroeg maar dat is het leven veel sterkte voor Ida en Ali en de rest van de familie. rian molhuijsen oss

Boven de melkwinkel van antje landman gewoond van 43 tot 63 heb veel herinneringen aan gerrit ida ali en betsie ook aan de bevrijdingsfeesten in de borsenburgstraat zeer gezellige tijd geweest.

Naam: Marinus Boekelman
Onderwerp: geschiedenis van de rivierenbuurt.
Date: 29-06-09

Goedemorgen. Als Teenager had ik een baantje als kelner op een tennispark aan de rand van de buurt net voor de ring dyk. Het hete denk ik Gold star tennis park. Er zal wel veel gebouwd zyn op de plaats waar het tennispark was. Ik ben nieusgierig welkes straat of staten daar nu is/zyn. Marinus Boekelman

Onderwerp: Theo v.Vilsteren
Date: 24-06-09

Ook Theo is net als ik van 1932 en heb bij mij in de IJselstr op de Broederschool gezeten, maar hij is dan de enigste die ook op deze site geschreven heeft. Mijn vraag: Zijn wij nog de overlevende van deze tijd of is deze site nog niet ontdekt en krijgen deze oude knakkers het misschien nog te lezen? Graag een reactie van oude schoolgenoten?

Naam: emile molhuysen
Email: voorkom spam typ (ad) i.p.v. @
Onderwerp: Landman
Date: 23-06-09

tja, vanaf 1943 tot 1960 heb ik boven de melkwinkel gewoond. Heel kort heb ik als kind hun vader nog zien rijden met een kar op 3 wielen waarop melkbussen stonden

Naam: L.van Maasacker-van den Berg
Email: L.vanden.Berg16adkpnplanet.nl
Date: 21-06-09

In de jaren 1970 t/m 1976 heb ik aan de Amstelkade te Amsterdam gewoond. Twee (tweeling) van mijn kinderen zijn daar geboren en gedoopt in de Thomas van Aquinokerk aan de Rijnstraat. Nu is het zo, dat een van mijn dochters binnenkort gaat trouwen en nu heb ik een doopbewijs of akte nodig voor het huwelijk. Wij wonen tegenwoordig in Brabant en nu weet ik niet goed waar ik moet zijn voor dat doopbewijs. Kunt u mij helpen? Bij voorbaat dank.

Naam: Paul Mulder
Onderwerp: C.Hoeboer
Date: 21-06-09

Beste Ceesie, Ja zo noemde ik en velen met mij jou in de Alblasstraat. Wat hebben wij daar toch heerlijk gespeeld o.a. met Jantje Groenewoud. Ik zie nog wel eens meer Alblasstraters op deze site. Groetjes van Paul Mulder

Naam: Arend Woorts
Email: arendone@planet.nl
Onderwerp: Instituut Holland
Date: 21-06-09

Wat leuk in mijn verre verleden heb ik daar in Betondorp mijn middenstands diploma gehaald.

Naam: Aimée Jansen
Email: aimee@rdc.nl
Onderwerp: Sipke Faber
Date: 19-06-09

Wat een geweldig verhaal van Sipke Faber zeg. Voor mij heel heel heel herkenbaar als bewoonster van het Borssenburgplein. De drogist op het hoekje is allang weg (het pand staan te koop) en Ida en Gerrit zijn ook gestopt met het melkwinkeltje in de Borssenburgstraat helaas. Ik kwam ook al bij de AH in de Rijnstraat toen deze zaak nog een Simon de Wit was. Geboren op de Churchill-laan ben ik een echte Rivierenbuurtster. Als het aan mij ligt ga ik er nooit meer weg. Aimée

Naam: C.H.W. Hoeboer
Email: hoeboerAdskynet.be
Onderwerp: Die prachtige kaart
Land: Belgium
Date: 14-06-09

Nog nooit heb ik jullie website zo leuk gevonden als nu met die prachtige kaart. Ga zo door. Het is heel interessant om de verhalen van oud buurtbewoners te lezen. Noem het maar jeugdsentiment. Oud bewoner Alblasstraat 26 II

Naam: Dr. Louis I. Leviticus
Onderwerp: Kaart ven Amsterdam oud Zuid
Date: 10-06-09

Ik woonde op Gaaspstrat 36 (2 hoog) Vanwege de oorlog en onderduiken hebben wij dat huis verlaten in April 1942. Ik had dat al eerder aan gegeven.

Naam: Bert Persoon
Email: bert(ad)persoon.biz
Onderwerp: stippen op de kaart
Date: 09-06-09

Dag Jos Wiersema, grappig om de verhalen over de rivierenbuurt op deze wijze te presenteren. Mijn verhaal (nr 142) komt uit de waalstraat nr 14 tegenover de helaas gesloopte Waalkerk. Mijn "stip" staat echter op een verkeerde plaats daar waar heel vroeger mijn sigarenwinkelje was waarover wellicht nog e.e.a valt te vertellen. De juiste positie is onder de "aa" van w"aa"lstraat, dus als het kan, een correctie. Met dank daarvoor en een groet.

Onderwerp: Rivierenbuurtverh. op de kaart
Date: 04-06-09

Na alle eerdere complimenten wil ik hier Jos bedanken voor de geweldige 'uitvinding' om de verhalen via de kaart te lezen. Ook verhalen van het Overzicht digitale gedenkstenen in de Rivierenbuurt zijn via een kaart te vinden. Daardoor vond ik vele juweeltjes. Klasse! Zonder Jos geen mooie, trieste en toegankelijke herinneringen van ons stuk Amsterdam. En het leuke is dat iedereen hier aan mee kan werken.

Naam: Ben Rode
Email: bhjrod(ad)croon.nl
Onderwerp: cést la vie
Date: 04-06-09

Goed verhaal, voor mij heel herkenbaar ook al ben ik wel jonger. Lees ook eens: www.coenvdwel.com/fbol

Naam: germain
Onderwerp: pagina van marijke woorts
Date: 04-06-09

Wat leuk en innemend om zulke verhalen te lezen. Zo blijven de herinneringen voortleven. Dank je Marijke

Naam: Jack Santcross
Email: stcrossj@globalnet.co.uk
Onderwerp: Kaart
Land: United Kingdom
Date: 03-06-09

Heel handig zo te kunnen zien over welk gedeelte van de Rivierenbuurt het relaas gaat. ALLEEN ... Vechtstraat nummer 117h staat verkeerd aangeduid want het ligt aan de overkant (ten zuiden)van de Uiterwaardenstraat! Met vriendelijke groet.
(is aangepast, red.)

Naam: Jeanne Wesselius
Email: wessjj(ad)wanadoo.nl
Onderwerp: column Jacqueline Wesselius
Date: 02-06-09

Bloemrijke column zonnige tekst J.

Naam: Helga Jaburg
Email: h.w.f.jaburg(ad)hva.nl
Onderwerp: Rivierenbuurtverhalen op de kaart
Date: 02-06-09

Beste Jos, Wat heb je dat weer mooi gedaan! Bedankt voor dit bijzondere document. Met vriendelijke groet, Helga Jaburg

Naam: Lisa Sens
Email: lisasvl(ad)hotmail.fr
Date: 01-06-09

Heel overzichtelijk, deze kaart, goed initiatief!

Naam: Frits van Keulen
Onderwerp: verhalen op de kaart
Date: 01-06-09

Churchilllaan 45 staat ingetekend bij de hoek van de Maasstraat, maar dat moet de hoek van de Waalstraat zijn. Onvergeeflijk! Heh heh, nee hoor, leuk idee die kaart.

Naam: John Beerman
Onderwerp: Google MAPS verhalen
Date: 01-06-09

Een compliment voor dit frisse idee en knappe uitvoering ervan. Heel erg goed gedaan. Leuk zoals je nu per locatie klikken kan. Een aanwinst voor jullie toch al zo geweldige site!

Naam: Michal Elata
Onderwerp: De kaart
Land: Israel
Date: 01-06-09

Werkelijk heel bijzonder! Hoe lang hebben jullie hier aan gewerkt? De kaart geeft een geweldig overzicht.
("jullie" = "je" en het was ongeveer 1 week werk, red.)

Naam: R.Schiltmeijer
Email: ruudzandvoort (ad) hetnet.nl
Land: Nederland
Date: 01-06-09

Wie kan en wil 8 mm filmpjes uit 1945 oa. intocht Canadezen (Berlagebrug) straatfeesten (Rijnstraat)overzetten op DVD.

Naam: Ruud Jansen
Onderwerp: rivierenbuurtverhalen in buurt
Date: 30-05-09

Wat een verbijsterend knappe toepassing. Ruud

Naam: Ineke Eijkman-Meddens
Email: jpaeijkman(ad)tele2(punt)nl
Onderwerp: kaart Rivierenbuurt
Date: 30-05-09

Wat een ontzettend goed idee. Zeer overzichtelijk en een aanwinst voor de site.

Naam: beckand
Email: fernandfrederic@gmail.com
Onderwerp: Canadese bevrijders
Date: 13-05-09

Mijn zus is in 1946 getrouwd met een Canadese bevrijder, uit Quebec-Canada. Hij heeft eerst zeeland bevrijd en daarna den haag. Hij is jammer genoeg in 1981 verongelukt en toen ik hem in het ziekenhuis in canada bezocht beloofde ik mijn zwager, dat als hij uit het ziekenhuis ontslagen zou worden ik hem uit zou nodigen, om op bevrijdingdag in nederland nog eenmaal te vieren. Helaas is hij vlak erna overleden. Dus hij heeft nooit de eer gekregen die hem toekwam. Mijn zus zijn vrouw woont nog in canada en is nu 85 jaar oud, zij komt volgend jaar naar holland, zou zij dan alsnog namens haar man aanwezig kunnen zijn ? Kunt u mij ook zeggen, waar ik mij moet melden ? De naam van mijn zwager was René Pitre. Hij was munitie rijder in de oorlog. Graag uw reactie. Met vriendelijke groeten m. Beckand

Naam: Els
Email: els.thuis (ad) hotmail.com
Onderwerp: Bob Blog
Date: 12-05-09

Wie heeft herinneringen aan Bob Blog (geb 1923), die sinds 1938 wonende op de Roompotstraat 22 II (later verhuisd -in ieder geval na 1 oktober 1941 - naar de Tugelaweg 132-I)? Zijn vader, Simon Blog was slager. Bob had een zuster Tilly, die mooi kon zingen. Bob ging naar de ULO en vanaf september 1940 naar de Electo-Technische School.

Naam: els van balen
Email: els.vanbalen@hotmail.com
Onderwerp: onderstaand bericht
Date: 07-05-09

ik vind het op niets trekken!! afschuwelijk!! hoe kun je zoiets schrijven?

Naam: Paul Mulder
Email: Paulmu@live.nl
Date: 06-05-09

Vanuit de oorlogsjaren kan ik mij herinneren, dat in de Alblasstraat de moffen hadden verordonneerd dat de mensen niet voor de ramen mochten kijken en de ramen gesloten moesten houden. Gisterenavond bij het bekijken van het bevrijdingsconcert op de tv. was voor de mensen die in de buurt wonen, hetzelfde van kracht. Een gotspe?

Onderwerp: Naamplaat gefusilleerden Rozenoord
Date: 05-05-09

Het is voor mij een vreemde zaak dat er nog steeds geen naamplaat is van de gefusilleerden bij Rozenoord. Zie bericht hierover op http://www.demirandabuurt.web-log.nl categorie Algemene Zaken 'In 2010 naamplaat voor gefusilleerden bij Rozenoord?'

Naam: Jan Vos
Email: j-vos168(ad)hotmail.com
Onderwerp: Wendingen
Date: 05-05-09

Ik heb middels een erfenis een aantal uitgaven van het blad Wendingen verkregen. Ik ben nieuwsgierig of deze voor iemand nog van waarde kunnen zijn en wat ze dan waard zijn. Graag uw reactie. Groetjes, Jan Vos

Email: wessjj (ad) wanadoo.nl
Onderwerp:
De column van Jacqueline
Date: 03-05-09

Ik vind de column van Jacqueline een aanwinst!!!! Leuke foto's ook!

Naam: Paul Mulder
Date: 03-05-09

Tijdens de laatste oorlogsjaren,stonden er op de hoek van de Sarphatistraat en de Ceintuurbaan Zwart handelaren in bonkaarten etc. Mijn vader, die een baard droeg i.v.m . eczeem liep door die straat toen er een opstootje was met landwachters. Tegen een van die landwachters zei mijn vader, vulie landverraaier, waarop hij een vuistslag in z,n gezicht kreeg.Tevens kreeg hij een schop onder z.n kont. Zijn gebit was gebroken. Een week daarop volgend liep mijn vader door de van Woustraat, Een moter met zijspan van de moffen kwam hem achterop met een hoge ome met strepen in de zijspan. De moter passeerde mijn vader en tegelijk keek de hoge ome achterom naar mijn vader, het was de vulie landwachter die mijn vader een vuistslag en schop had verkocht. Mijn vader vloog naar huis en schoor direct zijn baard af, zo was de bange situatie in de Rivierenbuurt tijdens de oorlog.

Naam: Jeanne van Hellemond
Email: pollebol (ad) plane .nl
Onderwerp: Jacqueline Wesselius
Date: 02-05-09

Dag Jaqueline. Met aandacht je Koninginnedag verhaal 2009 gelezen. Door omstandigheden heb ik geen vrijmarkt kunnen bezoeken en s'avonds laat pas de tragische beelden vanuit Apeldoorn gezien. Nu twee dagen later dringt alles goed tot mij door. Vooral na het lezen van alle berichten. Stilstaan bij de slachtoffers en alle nabestaanden, zeker ook de ouders van de dader.\ Hopende dat wij volgend jaar toch weer kunnen genieten van een ongedwongen Koninginnedag. groetjes, Jeanne. NB bedankt voor de mooie foto's

Naam: Bob Polak
Email: bpolak (ad) xs4all.nl
Onderwerp: Pagina van Eva Geiringer Schloss
Date: 02-05-09

Eva Schloss stelt al vele jaren dat zij destijds bevriend was met Anne Frank. Die bewering is zeer omstreden. Met name Anne Franks schoolvriendinnetje Jacqueline van Maarsen heeft bij herhaling Schloss' verhaal tegengesproken.

Naam: Louis I. Leviticus
Onderwerp: Bericht
Land: United States
Date: 02-05-09

Heb je bewaard op mijn favorieten. Heb nog niet alles gelezen. Vond mezelf op fotos en ook nog een paar anderen (geloof ik). Dat is een prachtige job. Woonde Gaaspstraat 36 (2de & 3de etage). Mijn school was de Vondel/Jekerschool. Geboren in 1931. Ben Professor Emeritus (Engineering)aan de Universiteit hier. Do veel voordrachten in scholen en aan Universiteiten over WWII en de geschiedenis daarvoor. Kom me opzoeken hier. Erg mooi, een hoop te zien en ben de enige Leviticus in se staat van Nebraska. De enige klas genote die ik nog ken van de Joodse groep is Eva Geiringer Schloss die ik een paar jaar geleden ontmoette hier in Amerika

Naam: Ina Botter
Email: ina.botter (ad) kpnmail.nl
Onderwerp: het kabouterhuis
Date: 30-04-09

Erg leuk die foto's omdat terug te zien ik ben nu 43 en heb tot mijn 6e jaar op het kabouterhuis gezeten omdat ik astmatische bronchitis had. inmiddels heb ik nergens meer last van. ik kan me nog herinneren dat we tussen de middag na het eten onze tanden moesten poetsen en daarna gingen slapen. ik ben nog in het bezit van een foto dat ik zes werd.

Naam: Marianne Lloyd
Email: lllo3587@bigpond.net.au
Onderwerp: Rijnstraat 29 Amsterdam
Land: Australia
Date: 22-04-09

I was looking at your article about the Rijnstraat 29 and was very interested as my grandfather had a "bakerij" there TJ Beullens. I have photos.I would be very interested to learn more about the property. Marianne Lloyd (Hartman)

Naam: gerdine
Email: gerdine97@hotmail.com
Onderwerp: plaatjes
Date: 20-04-09

hallo zijn dat echte platen of niet ze zijn wel mooi maar hoezo is dat een droom is dat echt gebeurd? gerdine raatgever

Naam: Paul Mulder
Date: 17-04-09

Vandaag 64 jaar geleden werd de Wieringermeer onder water gezet, door de moffen. Ik ben een man van 73 jaar. Toen de oorlog werd beeindigd was ik 9 jaar. Tijdens de onderwaterzetting moest ik vluchten naar Wieringen. Ik was vanuit de rivierenbuurt door de Waalkerk uitgezonden naar de boeren. Nog altijd droom ik van de moffen, dat er weer gevochten wordt. In de rivierenbuurt heb ik het nodige gezien van razzia,s en aanhoudingen door landwachters. Uit de Lekstraat werden Joden wegggevoerd met het geweer in de aanslag. Dat zie je dan als kind. De rivierenbuurt is een buurt die zwaar heeft geleden onder het moffendom. Op de ringdijk stonden grote zoeklichten en ieder nacht was het raak met schieten op de Tommy,s,. Ik meen dat het de Roerstraat was, waar een helegevel zwaar beschadigd was. Kinderen van vandaag de dag maken ander dingen mee, maar ik hoop dat zij nooit een oorlog mee maken.

Naam: joop barber
Email: joopbarber (ad) hotmail.com
Onderwerp: schilderij Wolkenkrabber
Date: 14-04-09

Het is vandaag dinsdag 14 april 2009 het is 38 jaar geleden dat ik mijn vader verloor op woensdagavond 14 april 1971. Er waren vergaande plannen van mijn ouders om te gaan wonen in deze mooie wolkenkrabber, waar ook Rene en Clair Frank woonde op de 7 de etage, dat waren goede vrienden van mijn ouders. Helaas is hier niets van terecht gekomen. U begrijpt dat het regelmatig bekijken van deze pagina met het schilderij de wolkenkrabber pijnlijke herinneringen oproept voor mij, maar ook ben ik blij in het bezit te zijn van dit mooie schilderij van dat, toch ook voor mij mooie Amsterdam, oude liefde roest niet .

Naam: Clare Tye
Email: claretoms(ad)hotmail.com
Onderwerp: Eva Schloss / Jos Wiersema
Date: 11-04-09

Dear Jos Wiersema, Thank you so much for placing the play information on your interesting website. We hope that you and many of your readers can attend the production. Regards, Clare Tye, Co-Producer, And Then they Came For Me, European School Bergen, NH.

Naam: Francien
Onderwerp: Het hongerwinterdagboek van Karel
Date: 04-04-09

Letterlijk zijn onze belevenissen in die tijd gelijk. Alleen ik een paar jaar jonger en ben ik een meisje. Wij woonden in de buurt van de Berlagebrug. Maar de reactes op de äanstormende bevrijders die er niet waren was hetzelfde als in de Amstelveenbuurt. Ben heel nieuwsgierig naar wat Karel in de beloofde volgende delen nog meer te vertellen heeft. Is het toevallig dat ik als spambeveiliging het woord "geheugen" moet intypen?

Naam: Noor N. Sanders
Email: noornsanders@live.nl
Onderwerp: Vraag over de Catherinaschool
Land: Nederland
Date: 03-04-09

voor een thriller die ik schrijf, zoek ik informatie over de Catharinaschool aan de Rijnstraat 115:
1) was de Catharinaschool begin jaren 80 nog op dit adres gevestigd?
2) zo ja, was het toen al een gemengde school of nog een meisjesschool?
3) werd de school in die jaren nog steeds geleid door de nonnen?

Wie kan mij verder helpen?
Met vriendelijke groet,
Noor N. Sanders
e-mail: noornsanders@live.nl

Naam: Wil Kuypers
Email: kuyperwilhelmina (ad) telenet.be
Onderwerp: Johan Kunst
Land: Belgium
Date: 28-03-09

Hoi Johan, Ik hoop dat je nog weet wie ik ben,destijds verloofd met je broer Peter.Gaat het je dagen??Voor de aardigheid zou ik wel eens kontact met Peter willen maken,ik ben nu 73 en hij 70.Ik woon in Lanaken/Rekem,ben weduwe,geen kinderen ,wel dieren.Zie af en toe Memories op teve dus dacht ik...klijk dat is nu eens leuk om te onderzoeken.Ik heb je hele verhaal over de oorlogs periode gelezen,proficiat en een echte Ode aan je vader.En hoe is het met Rietepietje en ben jij nu gepensioneerd en ben je bij het onderwijs gebleven??Ik denk nog wel eens aan onze weekends in Epe,pech dat ik toen die angst toestanden kreeg maar gelukkig is dat verleden tijd.Ik woon midden in het bos,speel veel piano en zit momenteel dit mailtje te schrijven bij mijn lerares,we zijn even oud en hebben veel plezier.Johan,ik vond je altijd een hele fijne knul,heel serieus maar dat is wel weer tevoorschijn gekomen door je mooie oorlogs/herinneringen waar ik ook nog wat van heb meegekregen tijdens de hongerwinter in haarlem .Nu stop ik en hoop dat je eens iets laat horen op mijn p.c,dat zou geweldig zijn. liefs will

Naam: joseph tunnissen
Email: josephtunnissenhermitagearts@chello.nl
Onderwerp: het goede heertje
Date: 27-03-09

in sommige bankierskringen heeft sinds enige tijd de heer wouter bos deze aardige bijnaam, het enige verschil met zijn voorganger is dat voornoemde heer zeer waarschijnlijk niet zal worden veroordeeld...

Naam: Jerry Meents
Email: jmeents3729@msn.com
Onderwerp: Miep Gies 100 jaar jong
Land: United States
Date: 27-03-09

Miep Gies is de tante van mijn vrouw. En hoop dat zijn mage leven tot 120 jaar. Voor mij die heel veel familie leden heeft verloren in Sobibor en Auschwitz, is Tante Miep en heldin. Zij heeft meer geprobeert on Joodse mensen te redden, dan menigen Hollander. May you live tobe 120.

Naam: Ludy van der klaauw
Email: conwil (ad) skynet.be
Onderwerp: Jan Wiegel
Land: Belgium
Date: 20-03-09

Geweldig om te zien. Wij waren buren, toen wij nog in Soest woonde. Willem en Ludy

Naam: Ruud
Onderwerp: Google
Date: 19-03-09

Prachtig, ik mis alleen het geluid nog.

Email: jpaeijkman(ad)adtele2.nl
Onderwerp: Canongesprekken Stadsarchief Amsterdam
Date: 18-03-09

Op zondag 3 mei a.s. wordt in het Stadsarchief Amsterdam een Canongesprek gehouden over "Plan Zuid". Voor meer bijzonderheden zie: stadsarchief.amsterdam.nl. Link: canongesprekken. De website is verder ook zeer de moeite waard.

Naam: s.wolzak
Email: sofia(ad)xs4all.nl
Onderwerp: nieuwe bundel
Date: 09-03-09

"water en vuur" van gellings, is dat al te koop?

Naam: P.Mulder
Email: Paulmu(ad)live.nl
Date: 08-03-09

Beste mensen, Wie kent nog het woord "germex".in de oorlogsdagen had Jac Hermans in de Uiterwaardenstraat een product te koop germex. Het moest de smaak van pinda,s hebben. Na lange wachtrijen, eindelijk germex, het smaakte heerlijk. Na de oorlog had Hermans nog eens een keer germex om nog eens te laten proeven. U raadt het al, het was smerig. De mens was al weer op smaak na al die suikerbieten en aardappelschillensoep.

Naam: Rinus van Hout
Email: hout0998adplanet
Onderwerp: Amstelland Mavo
Date: 08-03-09

Als oud docent peil ik de behoefte aan een reunie van oud Amstellanders. Het gebouw zal wellicht spoedig gesloopt worden en is er nog de kans daar bij elkaar te komen. Stuur mij een berichtje.

Naam: Jaap Drupsteen
Email: j.drupsteen(ad)sympatico.ca
Onderwerp: Don Bosco artikel
Land: Canada
Date: 08-03-09

Leuk om te lezen over Don Bosco, bracht geweldige herinneringen naar voren. Ik was ook studerende at Don Bosco, Polderweg voor Electicien/Instrumentmaker in de jaren 1939-1941. Bedankt

Naam: willem kok
Email: willemkokadhome.nl
Onderwerp: willem aantjes
Date: 07-03-09

wat Aantjes overkwam had mij ook kunnen gebeuren als dwangarbeider. ik was ondergebracht in een lager en zondags smorgens verplicht bij-wonen van een bijeenkomst van de Nederlandse SS. Na het tekenen 14 dagen verlof naar huis.wij hebben het besproken en tot de conclusie gekomen dat je juridisch je hand- tekening zet,fout bent,wij zijn er niet ingetrapt,want na de oorlog werd je als fout gezien met de gevolgen er van.Zie Aantjes.

Naam: Nicole Phillipson
Email: cor-nicole (ad) hotmail.com
Onderwerp: de rivierenbuurt
Date: 05-03-09

IK heb vanaf 1967 tot 1977 in de Hunzestraat gewoond .. aan de overkant zaten we op de Maranathaschool ... ik heb een schitterende tijd daar gehad en ik verlang nog vaak naar die tijd terug. We zijn toen van Amsterdam naar het Gooi verhuisd dat is een wereld van verschil en ik heb het nooit echt leuk gevonden in een dorp ... de tijd die je acherliet in Amsterdam krijg je nooit meer terug maar ik koester die tijd wel in mijn hart.

Naam: gerrit alberts
Email: gerritalberts@comcast.net
Onderwerp: van Driel
Date: 04-03-09

I woonde the same portiek als meneer van Driel he was also my tekenleraar.When I came back voor zaken iwent to visit him. Mrs.van Driel had died by then. How about Cor cupido his father ws the captain of the Stuivesant

Naam: Bart Honing
Email: barthoning (ad) hetnet.nl
Onderwerp: Treintjes en Mirandabad
Date: 27-02-09

Als in de oorlog geboren kind had ik in het begin weinig of geen speelgoed. Maar een oom die met zijn handen kon maken wat zijn ogen zagen. Die reviseerde: Een toverlantaarn, een stoommachine, een incomplete mecanodoos en een kleine modelbaan met treintjes. Aangezien ik erg zuinig was op mijn speelgoed waren deze en andere zaken in onberispelijke staat. Met mijn verzameling dinky toys, Betuwe Flipjes- en donald duck boekjes, alsmede mijn Ajax boekejes had mijn moeder ze op een gegeven moment gewoon zonder mijn medeweten weggegeven. Ach je bent nu zo groot: Je speelt er toch niet meer mee? Okay, ik heb er geen trauma aan overgehouden, maar ben er nog teleurgesteld over. Ouders denken zo maar iets te kunenn doen. Wat had mijn moeder gezegd? Als ik het zondagse servies had weggegeven? Ach je eet en drinkt er door de weeks toch niet van?

Hoewel het Mirandabad mij persoonlijk niet zoveel interesseert vind ik het groen er om heen wel interessant. Dat zou dus moeten blijven en niet ten prooi moeten vallen aan (dure) koopwoningen.

Naam: M. van Stigt
Email: marijkevanstigt (ad) planet.nl
Onderwerp: verplaatsing het De Mirandabad
Date: 25-02-09

Wat een schandalig plan om het zwembad te verplaatsen! Wat een verspilling. Zijn er geen andere, nuttiger, projecten te bedenken. Eerst een duur nieuw en foeilelijk stadsdeelgebouw en nu dit! Woningbouw is belangrijk, maar niet ten koste van zoveel!

Naam: Edy
Email: bizzeeboots (ad) gbwebs.com
Onderwerp: De Mirandabad verplaatsen
Land: United States
Date: 25-02-09

Waarom laten ze dat bad niet gewoon staan, het heeft historie. De geld verspilling om een zwembad een paar meter te verplaatsen verbaast mij wel, vooral gezien de economishe and financiele crisis wereld wijd. Nog meer huizen bouwen, wie zal die kopen en wat mij betreft is Amsterdam en mede Nederland allang volgebouwd.

Naam: Yolanda Lodewijks
Email: yolanda.dekwant (ad) planetpuntnl
Onderwerp: Mirandabad
Date: 24-02-09

Belachelijk plan. Wat een kapitaalvernietiging. Lekker makkelijk geld uitgeven met ons belastinggeld.

Naam: Hans Duveen
Email: hp.duveen (ad) skynet.be
Onderwerp: Miep Gies 100 jaar
Land: Oman
Date: 24-02-09

Ik ben heeel blij om te horen dat Miep Gies 100 jaar is geworden. Wij gunnen het haar van harte.

Naam: Jerry Meents
Date: 24-02-09

Miep Gies is de Tante van mijn vrouw. Al denkt Miep Gies dat zij geen heldin is, voor ons is zij weldegelijk een heldin en veele mensen denken dat ook. Sorry voor mijn Hollands. Jerry Meents USA

Naam: renate
Date: 23-02-09

hallo dit is een hele mooie site, ik moet een werkstuk maken daar om keek ik hier op. doei

Naam: Ben van Rijn
Email: oom_ben (ad) hotmail.com
Onderwerp: brug 402, bij de Waalstraat
Date: 21-02-09

Gezellig dat het oude houten bruggetje weer in zijn luister is hersteld. Ik keb het oude bruggetje nog uit de tijd, eind vijftiger begin zestige jaren, gekend, toen ik op de Albertus Magnus School in de IJsselstraat naar school ging. Het bruggetje heeft altijd wel zijn charme gehad Ben van Rijn, toendertijd Kromme Mijdrechtstraat 56, Amsterdam

Naam: Lucie Sneep-Mastbergen
Email: luciesneep (ad) mail.com
Onderwerp: De Roerstraat
Date: 20-02-09

Ik heb gewoond in de Roerstraat, op nummer 85, links van de Mariaschool, 3-hoog. Van 1958 tot 1969. (was 8 jaar in 1958) Ben op zoek naar vriendjes/vriendinnetjes uit die tijd, waarmee ik op straat speelde. (Jacky Kikkert, Nelly Bos, Marian Mutschelknaus e.a.) Of mensen die ook in de Roerstraat gewoond hebben en herinneringen willen ophalen.

Naam: dick neijssel
Email: info@vakantiehuisaz25.nl
Onderwerp: trams van mijn jeugd van Dick Nooy
Date: 19-02-09

Aan mijn klasgenoot van eerst de Meerhuizenschool,later opgaand in de Berlageschool, Dick ik heb genoten van jouw, maar voor mij zeer herkenbare verhaal over de trams. Waarom herkenbaar? Tot april 1955 was ik een vaste klant van de remise met heleboel 'omes'. Tot op het moment dat mijn Vader als een van de stakingsleiders ontslagen werd.Hoe ik dat ervaren heb? Kijk dan even op de website van de stichting Kinder Monument waar ik trots woorden tracht toe te vertrouwen aan deze episode van onze familie geschiedenis. Dick bedankt voor jouw artikel van jouw en mijn jeugd.

Naam: P.Beek
Email: paulbeek56(ad)planet.nl
Onderwerp: joodse mensen in rivierenbuurt
Land: Nederland
Date: 16-02-09

Ik ben op zoek naar mensen die de volgende personen hebben gekend: Louis en Barend Beek,wonend Boterdiepstraat 19 II en Marie Sagebiel,de vrouw van Barend en schoonzus van Aron Beek die op nummer 18 woonde en voorheen Retiefstraat

Naam: riet beukert
Email: rbeukert ad zeelandnet.nl
Onderwerp: verhaal Henk Stoffer
Date: 15-02-09

Ik las het verhaal van Henk Stoffer, oorlogsherinneringen. En zou ontzettend graag in contact komen met deze man. Zijn bij het verhaal vermelde emailadres bleek echter niet meer goed. Kunnen jullie mij aan een telefoon of adres helepen?

Naam: andy holten (houtkruijer)
Email: aholten ad aol.com
Onderwerp: Miep Gies verjaardag
Land: United States
Date: 14-02-09

Hartelijk Gefeliciteerd. Ik woonde gedurende de oorlog in de Hunzestraat 33 met mijn grootouders (Duits). Ik heb Miep ongeveer 10 jaren geleden ontmoet in Albuquerque New Mexico. Toen ze naar een foto keek van mijn moeder en ik, vroeg ze of ik haar gordijnen mooi vond !!! Nogmaals, beste wensen! Andy

Naam: Ruud Jansen
Email: ruudenlia(ad)ziggo.nlvoorkom spam typ (ad) i.p.v. @
Onderwerp: tram
Date: 12-02-09

Wat een mooie aflevering over de tram in de Rivierenbuurt. Hoe lang is het geleden dat ik voor 11 cent van de Scheldestraat naar het CS reed en weer terug? Vlak na de oorlog denk ik. Op het voorbalkon achter de bestuurder. Die ouwe blauwe trams met hun open balkons. Steenkoud 's-winters maar als je jong bent voel je de kou niet. Na de oorlog werd het op een gegeven ogenblik zo druk tijdens de spits dat de passagiers in trossen aan het de balcons hingen. Dat was met de invoering van de nieuwe gesloten voertuigen niet meer mogelijk. Het werd ook minder druk op de tram, er kwam een beetje welvaart en de brommer maakte z'n entree. Eerst het beroemde eitje op het voorwiel van je fiets, daarna de Mobylette en de Solex, weer later Batavus, Puch. Vraag voor Jos. Hoe heette dat bedrijf ook al weer dat de reclames maakte die in de tram hingen? Heel kenmerkende strakke stijl in rood en zwart. Bureau zat vlak bij het hoofdbureau op de Elandsgracht. Ruud

Cloeck en Moedigh (red.)

Naam: clemens meuleman
Email: cfm.insurance@verizon.net
Onderwerp: bekende mensen
Land: United States
Date: 11-02-09

reuze leuke paginas... ik ben in 1937 op 252 rooseveltlaan geboren:'mijn vader dezelfde voornaam,actief in het verzet, in dezelfde groep als Viruly, Sonderman, onder zijn vele vrienden lou lichtvelt (albert Helman), Victor E van Vriesland (amstelkade),Ed Hoornik, Piet Bakker, etc. et. Gerben Helinga (schriver Hellinger) was een vriendje van mij wonende op de Rivierenlaan-hoek Scheldeplein bij halte lijn 4. Vraag: mijn vader was lid van een club: De Koepel", achter Americain, Leidseplein. (naast Bellevue) ? Ik kan niets vinden. Enig idee ? Hartelijk dank.

Onderwerp: het groene bruggetje
Date: 10-02-09

Ik zat op de broederschool in de IJselstr en voordat ik naar school ging haalde ik Henk Braakman uit de Mauvestr op en liepen blaadjes plukkend,die wij lieten drogen en dan daarna met een borsteltje de nerf er uit klopte zodat wij een geraamte van deze blaadjes hadden.Dit was dus een hobby van ons.Daarna gingen wij het bruggetje over naar school. Woensdagmiddag gingen wij vaak over het bruggetje naar een melkboot die daar tegenover de school lag afgemeerd en hielpen de man met de melkbussen die hier en daar langs de kant werden neer gezet. Dit bruggetje heb ik heel wat in mijn lagere schooltijd tot na de oorlog belopen.

Naam: P.Mulder
Onderwerp: De Mirandabad
Date: 08-02-09

Dit is tegenwoordig de mentaliteit, breek maar af en zet er maar een nieuw voor in de plaats.Erwordt met miljoenen gesmeten. Vandaag de dag mag je ook niet nostalgisch zijn, want dat zal volgens de deelraad wel een ziekte zijn. Met het Amstelparkbad ben ik opgegroeid,wanneer je s,morgens voor negen uur aanwezig was, hoefde je maar een dubbeltje te betalen, zeer welkom in een kinderrijk gezin. LAAT STAAN dat bad er zijn urgentere zaken.

Naam: richte lommert
Email: r.lommert@hetnet.nl
Onderwerp: Uiterwaardenstraat 40.
Date: 08-02-09

Volslagen bij toeval kwam ik het verhaaltje over de Uiterwaardenstraat 40 tegen. Zelf heb ik van 1936 tot 1952 op nummer 54 gewoond. Voor mijn gevoel moet 40 dus in de hoek zijn, waar Nanny Laffra woonde en de in de oorlog foute agent Baupie(?.) Slager De Vries gaf mij altijd een plakje worst, de melkboer op de hoek van de Boterdiepstraat en bakkreij Hunze (?), de Vana en de Drogist bij de Eemstraat waren de vaste boodschapadressen. Ik meen in 1942 werden de vele joden uit ons hoekje samengedreven op het pleintje bij de Reitdiepstraat en vervolgens in vrachtwagen geladen om afgevoerd te worden. Nooit kennen bevroeden wat er met die mensen zou gebeuren. Op het veldje tussen Uiterwaardenstraat en Trompenmburgerstraat was een veldje, waar je door het genoemde poortje op kon komen. Daar was in de oorlog een speeltuin, omdart de echte speeltuin aan de Gaaspstraat door de Duitsers was gevorderd. Ik zou nog uren door kunnen gaan met mijn jeugd herinneringen, mar ik laat het hierbij.

Naam: Ruud Jansen
Onderwerp: verplaatsing de Mirandabad
Date: 03-02-09

Van vlak na de oorlog kan ik me de bijnaam van Amsterdam in die jaren nog herinneren. Plannenstad werd de hoofdstad genoemd en dat was niet als compliment bedoeld. Het sloeg op niet gerealiseerde plannen, varierend van bruggen over het IJ achter het Centraal Station tot enorme sportpaleizen of 400 meter hoge wolkenkrabbers. Verplaatsing of sloop van allerlei objecten was ook een geliefd onderwerp. Wat dat betreft is het bijna een wonder te noemen dat de Apollohal en het Olympisch Stadion er nog staan. Nu worden we dan geconfronteerd met weer zo'n zot idee. Verplaatsing van het de Mirandabad. Op die manier weet ik er ook wel een. Wat zouden we zeggen van verplaatsing van het RAIcomplex? Waarheen? Geen idee. Op een drijvend eiland in de Noordzee in combinatie met een windmolenpark lijkt me wel aardig. En op het vrijkomende terrein leggen we dan een park aan, als verbindende schakel tussen het Beatrixpark en het Amstelpark. Misschien is het wel een idee om daar het zwembad aan te leggen. Vroeger viel de komkommertijd in de zomervakantie. In Zuid kunnen ze kennelijk niet wachten tot het augustus is.

Naam: Bep Branca wildstrom-Knoop
Email: wildstrom-knoop (ad) wanadoo.nl
Land: Nederland
Date: 01-02-09

Het is nog steeds mijn plek ik heb er gewoond en mijn moeder woont er nog. Mijn moeder is 98 jaar ze is een groot schilder xe schildert nog steeds,een bezoek aan haar is de moeite waard dat kan als ik er ook ben dat vind ze prettiger e hebben ook nog op de amstellaan nr.9 gewoond in 42 zin we gevlucht lopend over de Berlage Brug de moffen stonden daar en we zijn er door gekomen. Enfin de rest ...laat maar zitten mijn moeder staat niet op de lijst van mensen in zuid.Ik zou nog meer kunnen vertellen . Ik ben Violiste en Beeldend kunstenaar ik speel in twee orkesten en een kwartet.Ik heb lang geen mail gehad en ik lees ze zo met plezier . O ja ik heb het gedicht gehoord van Paul Gellings, bij Kleuters over Anne Frank HEEL BIZONDER. Ik ben ook een Anne Frank alleen ik leef nog, wonder boven wonder ik zeg altijd ik doe een hoop dingen waar mensen plezier aan beleven maar ik was niet gewenst op deze wereld. Jammer he.

Naam: Robert Swaab
Onderwerp: Selma van Loggem
Land: United States
Date: 01-02-09

Voordat Selma de zingende tramconductrice werd hadden zij en haar moeder een groentenwinkel in de rapenburgerstraat. Selma kwam smorgens om te vragen of je nog wat nodig had en dan kwam ze het smiddags brengen .Je groenten en aardappelen in een kist voorop zo een grote zware bestel fiets. Die meid was me sterk,ze fietste zo de hele dag door.Ik weet nog haar eerste top-hit "alleen op de wereld" Toen ik eens op visite kwam kon ik mijn oren en ogen niet geloven, onze groenten dame was verandert in een DIVA

Email: yolanda.dekwant ad planet.nl
Onderwerp: Han van Zomerenbrug
Date: 30-01-09

Ik ben heel blij met dit artikel. Toen ik een paar jaar geleden toevallig hier langs kwam (na 47 jr) en de brug niet lag op de plaats waar hij vlgs mijn herinnering had moeten liggen, snapte ik er niets van. Hij kwam toch bij mijn school uit, de 2eOHS?? Soms stond er een wafelkraam. Fijn dat ik nu alles weet, met een interessante geschiedenisles erbij!

Naam: Hans Pekel
Email: wh.pekel ad quicknet.nl
Onderwerp: De 2 houten bruggen bij de Waalstraat
Date: 27-01-09

Leuk om te lezen dat het gele houten bruggetje weer op zijn oude plek ligt. Het bruggetje werd vroeger min of meer tot het territorium van mijn school (de 2e OHS) gerekend. Zo strekte het voor leerlingen geldende rookverbod zich uit tot en met het bruggetje. Ook herinner ik me dat ik mijn fiets aan de overkant van het bruggetje in de Waalstraat moest neerzetten; in de fietsenstalling van school of in de P.L. Takstraat mocht dit niet, omdat ik te dicht bij school woonde (Boterdiepstraat) en geacht werd naar school te lopen.

Naam: mirani steenhorst
Email: mirani.steenhorst@dilbeek.be
Land: Belgium
Date: 06-01-09

Ik heb van 1960 tot 1968 in de Deurloostraat gewoond en woon sinds juni 1968 in België. Denk nog vaak terug aan de fijne kindertijd in Amsterdam-Zuid, waar ik naar de Mariaschool ging (en later 1 jaar naar Fons Vitae) en waar mijn moeder in de jaren '60 een kinderoperetteclub had opgericht waarmee we zelfs nog een productie hebben gespeeld in Krasnapolsky. Repelsteeltje, Het meisje en de vis, De verloren Koningszoon, Lentebloemen... wie heeft hier ook nog aan meegedaan en wil mijn mama, Ans Steenhorst-de Beer, voor haar 75e verjaardag verrassen met een brief of kaart? Je mag me een berichtje sturen op volgend mailadres: mirani.steenhorst@dilbeek.be dan bezorg ik je haar adres. Wij woonden in de Deurloostraat 5 en ik herinner me nog goed mijn vriendinnetjes Marion, Lucia en Yvonne en ook Ton van Kooten, die balletles gaf.

Naam: Marion Sabel
Email: marion.sabel(ad)hotmail.co.uk
Date: 05-01-09

Wat een mooie site, een genot om te zien en te lezen. Rivierenbuurt is een deel van mijn leven en jeugd. Woon er net niet, woon in PLTAK complex maar ben toch vrijwel dagelijks ook in Rivierenbuurt. Complimenten en dank voor zoveel moois als deze site.

Onderwerp: Feestdagen
Date: 05-01-09

Beste mijnh. Grazell Het verhaal is buitengewoon goed geschreven en herken dit. Alleen moeten wij die huiselijke dingen in die tijd zien en hoop dat dit nooit meer terug komt. Heeft U nog een goed verhaal die over de Rivierenbuurt gaat? m.vr.gr.J.Jansen

Naam: P.Mulder
Onderwerp: De Waalkerk
Date: 04-01-09

Juist met deze achter liggende feestdagen, gaan mijn gedachten terug naar de Waalkerk. Vanaf mijn geboorte in 1935 tot 1958 kwam ik in deze kerk, onder voorganger Dr.P.G.Kunst. Eenmaal op een zondag middag preekte hij. Tegenover de preekstoel hing een klok,waarop de voorgangers konden zien hoe laat het was. De klok tijdens zijn dienst stond stil, maar dat wist hij niet. Dus hij preekte en preekte. De mensen werden ongedurig. Toen hoorde de dominee ineens de torenklok halfzeven slaan, binnen een mum van tijd was de preek afgelopen.

Naam: Ron Steenhorst
Email: ronsteenhorst(ad)gmail.com
Onderwerp: Deze site
Date: 02-01-09

Ik kwam op deze site bij toeval. Ik woonde in mijn kinderjaren in A'dam Zuid, Deurloostraat 5, tot aan de zomer van 1968. Zat op de Theodorusschool van 1962 tot 1968, het laatste jaar werd onze klas gemengd met de meisjes van de Mariaschool. Wie herinnerd deze periode/mij nog ?

Onderwerp: Beste wensen
Land: Israel