Ingezonden bijdrage van Jacqueline Wesselius

Pagina van Jacqueline Wesselius

Feest
door jacqueline Wesselius

We waren eigenlijk al tamelijk moe toen het Feest begon. ‘We’, dat wil zeggen Andrea, Mike, Vero, ik en vooral Alana (9), Daan (8), Thomas (6) en Julian (bijna 6). Want we hadden geWandeld, met een hoofdletter W vanwege de Ecco Walkathon. Zes kilometer door Amsterdam – een peuleschilletje voor een volwassene, maar een Reuzeneind voor al die kleine beentjes. Van Waterlooplein naar Waterlooplein, via Wertheimpark, Tropenmuseum, Oosterpark en Weesperzijde. Met plas- , rust- en ijsjespauzes waren we toch wel drie uur onderweg geweest. ‘Mama, is het nog ver...?’ Maar ze hielden ’t vol, de kotertjes. Op de terugweg hadden ze zelfs weer energie om op het Rembrandtplein met de Nachtwacht te spelen – al moesten ze vervolgens in de tram een beetje hangen. ‘Mama, ik heb honger...’
Ojee, dacht ik, dat wordt niks met dat feest. Maar nauwelijks waren we op het Merwedeplein aangekomen of ze verdwenen uit het zicht. Het dameskoor, waarmee de volwassenen goedgemutst meedeinden, was aan de kinderen niet besteed. ‘Heb jij Julian gezien?’ ‘Nee, ik dacht dat hij bij jou was...’ Hij was, net als zijn broertje, neefje en nichtje, overal en nergens. Aan ’t springen in de tent, aan ’t voetballen, aan ’t rennen, en tussen de bedrijven door chips en andere lekkernijen aan ’t snaaien.
Wij volwassenen luisterden intussen naar de voordrachten van de dichters. Karel Grazell – die terecht het stadsdeeldichterschap won – las zijn inzending op verzoek zelfs twee keer, de tweede keer met uitleg (‘Marjan bestaat echt’, ‘... die zit een straat verderop...’), waardoor we meteen een intieme relatie met hem kregen. Het werd bijna een familiefeest. Ik keek eens om me heen. Iedereen was er: Jeanne, Arlette, Truus, Miep, Joke, Peter... Gert-Jan Jimmink stond erbij te glunderen als de burgemeester. Eigenlijk zouden we hem een symbolische ketting cadeau moeten doen.
De dames zongen weer, meezingers nog wel, uit volle borst – maar we tetterden er vrolijk doorheen. Sorry dames, we hebben elkaar zoveel te vertellen... De bordjes werden weer gevuld, de glazen ook. De kinderen stonden intussen in de rij bij de schmink. En toen het donker werd, en bij ons thuis de soep op tafel kwam, zat er een heel tevreden girafje naast een verlegen groen draakje en voerde een baby-tijgertje het hoogste woord. Om na het toetje meteen in slaap te vallen...
Ja, het was een mooi feest.

Jacqueline Wesselius
2 oktober 2006
e-mail: info@jacquelinewesselius.nl
website:

KONINGINNEDAG IN DE RIJNSTRAAT - 2006

Sommigen zitten er al vanaf vijf uur 's ochtends, rillend in hun dikke winterjas, met thermosflessen koffie en thee om maar een beetje warm te blijven. Maar geen mens die erover klaagt, onee, er is nu immers een lekker zonnetje? Ook de ooms agenten geven een brede smile voor de camera. En dat er meer kijkers op de been zijn dan kopers, ach, daar hoor je evenmin iemand over. Het is feest, het is vrijmarkt en iedereen is goed gemutst - figuurlijk én letterlijk. Oranje boven! Een kwart eeuw geleden nog was je een aansteller/ster wanneer je oranje droeg op Koninginnedag: nu is het een must! Oranje pruiken, oranje kronen, oranje hoeden, oranje truien, oranje jassen, oranje poncho's, oranje mutsen, oranje dassen... En oranje ballonnen, uiteraard, en oranje wimpels... Het geeft de straat een vrolijk aanzien, het weer lijkt er zelfs minder guur door. Kleurrijk is deze feestdag ook in een ander opzicht. Chinezen verkopen loempia's en saté’s voor de deur van hun restaurant, twee zwartgesluierde vrouwen bekijken enthousiast een jeansjasje, mokkakleurige jongetjes beheren vaardig hun ‘stands’, de Evcen Market doet goede zaken, kortom, Koninginnedag blijkt een multicultureel feest bij uitstek!

30 april 2006
website:

omhoog  WIT ZUID

Van een ingezonden verhaal is helaas nog niet veel gekomen.

Wel heb ik vandaag, 2 maart 2006, een aantal sneeuwfoto's gemaakt.

2 maart 2006
website:

Amstelkade- Han van Zomerenbrug - brug 402

Merwedeplein- standbeeld Anne Frank

Churchilllaan

Churchilllaan - Standbeeld van Wilhelmina Drucker

Roosveltlaan

Rooseveltlaan

KONINGINNEDAG 2008

Het begon uiterst druilerig. Kil ook. Naar buiten? Hm... Toch maar even de camera gepakt en in looppas de straat op.
Onder de bogen van het Victorieplein was het redelijk goed toeven. Wie daar een plek had gereserveerd, mocht zich gelukkig prijzen met dit weer. Het was er ook druk, naar verhouding.
Om de hoek, in de Rijnstraat, liep het minder storm. Maar het enthousiasme bij degenen die er wél waren - vooral de 'standhouders', ocharme! - was er niet minder om. Echt of geforceerd, doet er niet toe. Beroepsverkopers of marktlieden voor één dag, oud, jong en piepjong, autochtoon, allochtoon en alles er tussenin: publiek én marktlieden zijn gemengd. En (bijna) allemaal zetten ze dapper door, desnoods met de paraplu onder handbereik en de handelswaar onder plastic.
En de moed wordt beloond! Ten lange leste komt er een verlegen zonnetje door - en alles ziet er ineens anders uit. Het oranje van de mutsen, hoeden, sjaals, sjerpen, strikjes, t-shirts en hoofddoeken - ja heus! - wordt nóg meer oranje.
Bij de brug over het Amstelkanaal klinkt zowaar live muziek. 'Bij ons in de Jordaan...' Huh? Het is hier toch echt de Rijnstraat... Never mind, lang leve de lol en van je hela-hola... Dansen maar!
Over de Churchilllaan hangt weer een schip met zure appelen - maar voorlopig baadt Victorieplein in de zon.
Uren later is de aanblik veranderd... Voor late voorbijgangers blijven nog slechts 'de schillen en de dozen...' En een enkele, eenzame pop of beer.

NAAR DE FOTO'S >>

website: