Happy Birthday !!

60 Jaar is volgens Nederlandse begrippen 'n "kroonjaar" en dat betekent dat we even langer stilstaan bij deze dag als bij andere verjaardagen.
Op 8 mei viert Israel "Yom Ha'Atzmaoet" (Onafhankelijksdag)
Zo'n 60 jaar geleden zijn velen van onze Rivierenbuurtgenoten verhuisd om zo kort na de verschrikkingen van de 2de W.O. een nieuw leven te beginnen in 'n nieuw land.
In de Joodse kalendermaand Nisan van het jaar 5708, (mei 1948) verklaarde David Ben Gurion dat de nieuwe Joodse staat, Israel, 'n feit was. Dit leidde tot 'n uittocht van Joden vanuit de gehele wereld naar het "Beloofde land". In eerste instantie van de Joden in Europa, die de verschrikkingen van de kampen en oorlog overleefd hadden en die de nieuw uitgeroepen Staat als hun toekomstig vaderland zagen, al gauw gevolgd door de onderdrukte Joden uit de diverse Arabische landen. Al deze nieuwe bewoners van Israel kwamen praktisch met lege handen en zonder enige aardse bezittingen aan, in 'n voor hun vreemd land, maar met de intentie en overtuiging dat men het land vruchtbaar en bewoonbaar zou maken. Het is onvoorstelbaar als men nu in Israel komt en ziet wat deze "Pioniers" tot stand hebben gebracht, ondanks alle tegenwerking en oorlogen. Waar eens moerassen waren zijn nu steden verrezen, landbouw en veeteelt floreren, waar eens 'n dorre en droge woestijn was, staan nu groene boomgaarden, zijn steden, scholen en universiteiten ontstaan. Prachtige wegen die bijna alle uithoeken van het land verbinden en de vele bezienswaardigheden dichter en toegankelijker maken voor de bezoekers. Toeristen staan versteld wat in de korte tijd van het bestaan van Israel tot stand is gebracht. Zowel in economisch als technisch opzicht is Israel 'n leidende rol gaan spelen in het wereld gebeuren.
Het is iets waar de Israëliërs terecht trots op mogen wezen !!
Vandaar ook dat welgemeende felicitaties op zijn plaats zijn aan Israel en aan al die "oud buurtgenoten" die daar 'n deel van waren. Mogen zij nog vele jaren de vruchten plukken van hun werk en mogen zij de dag beleven dat Israel in vrede en voorspoed met al hun buurlanden mag leven. Omijn.