Een sportzomer

Juni is alweer verleden tijd en ook de Europese kampioenschappen voetbal zitten er weer op, al staan ze, om verschillende redenen, ons nog ferm in het geheugen, vooral door de onverwachte prestaties in de voorrondes door eerst Italië en daarna Frankrijk en Roemenië te verslaan. Helaas vond Nederland zijn Waterloo tegen Rusland.en werd de alom gekoesterde hoop en verwachting op 'n finale plaats de grond ingeboord. Toch kunnen we terug zien op een onvergetelijke E.K, die vooral gekenmerkt werd door het enthousiaste Nederlands volk, dat als een man achter het Nederlands elftal stond, die huizen, tuinen, straten, pleinen en steden omtoverden in Oranje kleuren, terwijl 'n ongekend aantal supporters in grote getale naar Zwitserland trok. Maar ook de sportieve prestaties gaven reden tot vreugde, want na de voorbereidingen was men er van overtuigd dat "het niks zou worden".
Nu zitten we alweer in juli en zijn volop bezig met de Tour de France met al zijn schandalen over doping, waar door we vaak de sportieve prestaties uit het oog verliezen. De meeste Tour rijders dit jaar zijn clean, zoals men dat noemt, althans daar begint het op te lijken, op enkele onverbeterlijke en domme figuren na, die de wielersport in diskrediet willen brengen en vergeten dat uiteindelijk zijzelf de slachtoffers zijn. De Tour was, is, en blijft 'n fascinerend schouwspel met zijn door weer en wind geteisterde renners, maar vooral de bijna schrier onmogelijke berg etappes. Hier gingen gisteren mijn gedachten terug naar het jaar 1951, toen Wim.van.Est het ravijn indook en zo'n 30 meter naar beneden tuimelde en tot zijn geluk op 'n richel terecht kwam, waarna hij door aan elkaar geknoopte fietsbanden weer naar boven werd getakeld. Maar ook Pellenaars als ploegleider, Woutje Wagtmans, Daan de Groot, Faanhof, Voorting en de vele andere renners die ons zoveel plezier en spanning brachten zijn niet vergeten. Gekluisterd aan de radio en na de eind uitslag vlug naar de sigaren winkelier, in mijn geval in de Borsenburgerstraat, om als eerste de uitslagen door te geven aan de sigarenwinkelier die ze dan buiten op 'n bord schreef. Fausto Coppi, Ferdi Kubler, Jean Robic, Gino Bartali, Louison Bobet, het waren huishoud namen in de 40 en 50er jaren en menig jongens hart klopte sneller als hij 'n wedstrijd deed op de fiets met vriendjes en zich inbeeldde dat hij 'n bekende wielrenner was. Het was de eerste en ook laatste keer dat ik spijbelde van school om de start van de Tour de France mee te maken vanuit het Olympisch stadion in Amsterdam en waarvan de bontgekleurde renners karavaan nog op mijn netvlies staat.
Nog even en het is Augustus en de Olympische spelen in China staan voor de deur. De aanloop daar naar toe werd gekenmerkt door de problemen rond Tibet en de tocht van het Olympisch vuur rond de wereld, maar laten we hopen dat we tijdens de spelen daar van verschoond blijven en 'n onvergetelijk sportfestijn mogen beleven dat ons lang in het geheugen zal blijven, verstoken van demonstraties of andere ongeregeld heden en waar vooral de sportieve prestaties voorop staan. Laten we ook met z'n allen achter onze athleten staan en ze veel succes toewensen.
Veel sportplezier vanuit Beijing.

P.S.