Koninginnedag 2009

Dit jaar is het jaarlijkse spektakel van Koninginnedag overschaduwd door de verschrikkelijke gebeurtenis in Apeldoorn, waar de Koninklijke familie dit jaar te gast was.
Mijn vrouw en ik waren dit jaar, evenals de meeste voorgaande jaren, op de receptie in het huis van de Ambassadeur der Nederlanden in Israel, waar traditie getrouw ieder jaar deze dag gevierd wordt met de gebruikelijke typisch Hollandse hapjes, zoals haring, kaas, patat-frites en oranjebitter, aangevuld met diverse andere versnaperingen en drank.
Bij binnenkomst werden we begroet door de Ambassadeur en zijn vrouw, die na de gebruikelijke gezondheidsbelangstelling van beide zijden, al gauw overging op het verschrikkelijke gebeuren in Holland. Tijdens zijn latere toespraak tot de genodigden werd er op gewezen dat het verloop van de avond een wat ingetogener verloop zou hebben naar aanleiding van het gebeurde.
Ondanks dat lieten de vele gasten zich het aangebodene heerlijk smaken en werd er druk gecauseerd over de diverse onderwerpen die het dagelijkse leven met zich meebrengt.
Vele bekende kwamen elkaar weer tegen en zo werd het toch nog een gezellige avond voor allen.

Vandaag las ik het bericht en zag de leuke foto's van Jacqueline Wesselius over het verloop van Koninginnedag in de Rivierenbuurt en het trof mij, bij het zien van de foto's, dat er zo'n groot verschil is ontstaan door de jaren heen voor wat betreft de viering van het feest.
In mijn jeugd, zo kort na de oorlog, liep je met een grote oranje sjerp over je borst en overal hingen de vlaggen uit. Bijna alle buurt verenigingen hielden optochten, organiseerden wedstrijden zoals zaklopen, koekhappen, hardlopen, zeepkistenraces en meer spelen voor voornamelijk de kinderen en 's avonds was het feest meer voor de "groten" en werd er in cafés gedanst en gezongen, terwijl ook op diverse plaatsen in de stad, vooral op pleinen, artisten optraden, zoals Snip en Snap, Willy Rex, Heintje Davids, Willie Alberti, Max Woisky en andere grote "kleinkunstenaars" van naam uit die tijd, hun liedjes en schetsjes ten gehore brachten.

Hoe ander is dat nu !!
Het is door de hele stad één grote uitdragerij geworden, niet alleen voor kinderen, maar nog meer voor de wat ouderen die er, lijkt het wel, het hele jaar door spullen voor opzij zetten om op Koninginnedag een paar centen bij te verdienen en dan onder het mom van "het is zo leuk" in de meest vreemd uitgedoste kostumen hun waren staan aan te prijzen.
Velen halen zelfs hun winkels half leeg om op een bepaalde plaats, die met veel moeite al de avond daarvoor verkregen (lees bezet) is, hun waren te slijten aan het toch wel kooplustige publiek.
Het eten uit geďmproviseerde stalletjes is een must geworden en de Vietnamése loempia's, Surinaamse en Antilliaanse gerechten en andere exotische geneugten, gaan evenals de typisch Hollands belegde broodjes met kaas, worst, kroket en makreel e.d. grif van de hand.
Anderen zitten op terrasjes en laten de drukte aan zich voorbij trekken en kijken de vaak vreemd uitgedoste oranjefeestvierders met grote verwondering na. Op de vele plaatsen in de stad waar muziek gemaakt wordt, is het een hel voor de omwonenden vanwege het lawaai wat uit de opgevoerde luidsprekers komt.
Toch is het een feestdag en wordt het door de meesten op uitbundige wijze gevierd en zoals ik al eerder aangaf, ook in den vreemde.
's Avonds bij thuiskomst is iedereen het er over eens dat het een geslaagde en gezellige dag was en het zal ze een worst wezen dat onze koningin in werkelijkheid niet op deze dag jarig is.