Ingezonden bijdrage van Paul Tensen

Pagina van Paul Tensen

Amstelveen, 15 juli 2007

Geachte redactie
Hierbij wil ik graag een reactie geven op een * artikel in de  “Zuidelijke Wandelweg - nieuwsbrief” van 21 februari j.l. Het ging over “Het Bewaarschooltje van Tensen”.
Ik heb ook digitaal een paar foto’s bijgestuurd. Ik hoop dat u ze wilt en kunt plaatsen. Ik ben op het artikel van 21 februari gewezen door een bekende van ons, van de Amstelkade.
Ik wist zelf niet af van de Rivierenbuurtwebsite. Daar ben ik nu ook bij.

Paul Tensen

Het “bewaarschooltje” van Tensen

Ik ben de zoon van de heer (Jacob) Tensen, de directeur van de Kleuterschool en het Instituut Tensen. U weet wel van het gele houten bord bij de deur van nummer 100. Het schooltje was op nr. 94. In 1941 (±?) hebben mijn vader met mijn moeder het kleuterschooltje voor kinderen v.a. 3 jaar opgericht. Na ± 19 jaar bestaan kwam er een agent aan de deur die eiste van mijn vader dat het schooltje gesloten moest omdat hij er geen diploma voor had. Hij had wel een gelijkwaardig diploma (Middenstandsdiploma) omdat hij HBS-diploma had en Drs-diploma en was ook leraar bij het middelbaar onderwijs, maar dat niet voldoende voor een “Bewaarschool”. Het was echter geen Bewaarschool, maar een echt kleuterschooltje waar een eenvoudig programma werd uitgevoerd omdat er kinderen van 3 jaar (en ouder) waren. Er was dus een officieel programma en een bevoegde juf. En dus was het een kleuterschooltje en daar was geen vergunning voor nodig. Dus mochten er de volgende dag weer alle kinderen terugkomen en dus ook Jantje Blokker (van de grote winkelketen) en ook Eddootje Rosenthal, en ook Han Ebbelaar (de danser). Het was het enige kleuterschooltje waar kinderen v.a. 3 jaar konden komen. Er was een grote behoefte aan.
Het leuke is dat er nu nog steeds (met een kleine onderbreking van Millenaar, (=centrale verwarming) en nog een kantoortje) een kinderschooltje (kinderdagverblijf) is. Dus eigenlijk v.a. 1941.
’s Avonds gingen de kleuterstoeltjes en – tafeltjes aan de kant en kwamen de grote tafels en stoelen tevoorschijn. Dan werd er bijles gegeven voor HBS en MULO. Alles is tot ± 1963 geweest. Het was een soort woonhuis met bedrijfsbestemming. Daar kwam de huisbaas ineens achter dat het eigenlijk een bedrijfspand was en dat hij de huur toen eigenlijk wel mocht verdrie- of verviervoudigen. En toen kon mijn vader het niet meer opbrengen en heeft hij de schooltjes moeten opheffen.

Helaas heb ik geen foto’s meer van het schooltje, maar wel van mij in 1950 (ben geboren In 1947) met een raam en de deur van het schooltje, rechts van de portiek, rechts naast mijn hoofd (4).
Ik ben ook nog op een foto te zien met mijn moeder in 1949 (2) en een foto waarop ik met blokjes aan ’t spelen was in het schooltje (3).
Ook is er nog een foto van een optochtje voor de deur op koninginnedag 1957 (1). Ik loop voorop en het derde meisje erachter is Ria Hekkenberg, mijn buurmeisje (was erg lief).

Groeten van Paul Tensen,
E-mail: