Ingezonden bijdrage van Hans Weltevreden

Pagina van Hans Weltevreden

GAASPSTRAAT '47-'70

De Rivierenbuurt
Ja ook ik, Hans Weltevreden, ben zo’n bewoner van de Rivierenbuurt.
De Gaaspstraat 35 daar woonde ik van 1947 tot 1970.
Buren waren toendertijd fotograaf Jan van Veen, Jan vd Kroon, Fam Bantzinger, Tante Els en Ome Cor, Fam Roeg, Fam.Van Aalst, Fam Hanewald,Fam Sikman.
De Kiekenren in de Uiterwaardenstraat was mijn kleuterschool, en vanaf het balkon van mijn ouderlijk huis keek je zo op de kleuterschool met als leidster Mevrouw Hollaar.
Ik zat daar op school met o.a. Wil Verkaart, Martijn Buis, Fia Cohen, Eric Wolkers (ja ja, zoon van Jan Wolkers, hij zei altijd : “ Mijn vader tekent blote vrouwen”) en Marianne Rous.
In de straat had je op de hoek van de Uiterwaardenstraat de groentenzaak van F. Keizer, op 37 zat de banketbakkerij van Schriek, later Doodeman en nog later Swanink. Daarna kwam Bep ???? in de zaak.
Op de hoek van de Gaaspstraat en de Trompenburgerstraat zat de VeGe van Ten Hoopen. In de speeltuin kon je je uitleven en op de woensdagmiddag/zaterdagmiddag, films kijken.
Op de hoek van de Uiterwaardenstraat en de Hoendiepstraat zat Slagerij de Vries.
Op de hoek van de Uiterwaardenstraat en de Boterdiepstraat zat op de ene kant Melkboer de Vries, die elke zaterdag de overgebleven gebakjes van de banketbakker in de Gaaspstraat ophaalde en deze zondags verkocht op de voetbalvereniging. Op de andere hoek zat Bakkerij Hubbeling met Joke. Wat waren de luilakbollen altijd lekker. Op de hoek van de Uiterwaardenstraat en de Eemsstraat zat een drogist, later Joke.Verder zaten er in de Uiterwaardenstraat nog Banketbakker Renz, de Vana, Drogist Tjepkema en melkhandel Beem.
In deze tijd werd ook de verbinding tussen de Berlagebrug en de Nieuwe Brug (Utrechtse Brug ) geasfalteerd wat een geweldige rolschaatsbaan opleverde.
De lagere schooltijd heb ik doorgebracht op de Prof. Dr. G. v.d. Leeuwschool . In klas 1 en 2 o.l.v Juf Dekker. Klas 3 weet ik niet meer daar ik ziek was van september t/m april. Daarna klas 4 t/m 6 met meester Kramer. Hoofd van de school van Meester van Looy.
Natuurlijk ben ik tijdens mijn lagereschoolperiode een regelmatige bezoeker van het “ De Mirandabad “ geweest.
Meestal kropen we door het hek, was goedkoper. In mijn lagere schoolperiode speelde ik meestal in de omgeving van de Reitdiepstraat, want daar woonden mij opa en oma. Vriendjes uit die tijd waren Han en Wouter van Geelkerken, Arnold en Rene Kolmer, Wim Sprenger, Eddy Bulterman, Harry en Jos Guitjes, Charl Schwietert, Andre Ubels, Kees Ubels, Olga Ubels, Dicky Nooy, Bert en Jan Willem Koekoek, Everhard Duetz en Nico Kool.
Na mijn trouwen in 1970 heb ik nog enige maanden in de Waverstraat gewoond, ik had de woning gekraakt maar moest na een proces de woning verlaten. Gelukkig kon ik terecht op een halve woning in de Kinkerbuurt en na 3 jaar kon ik via woningruil in de Reitdiepstraat wonen waar ik tot 1978 gewoond heb.
Ook dit was een fijne periode, de ouders van mijn jeugdvriendjes woonden er nog dus het was een beetje thuiskomen.
Daarna ben ik naar Nieuwegein verhuisd waar ik nu nog steeds heel plezierig woon.

Hans Weltevreden