Ingezonden bijdrage van Wil Vonk

Pagina van Wil Vonk

HUNZESTRAAT & ZUIDERSCHOOL

Van 1941 tot 1947 heb ik op de Zuiderschool gezeten, het was een heel fijn school en ook in de oorlogstijd werden wij heel goed opgevangen, met de heer Van Zijl als hoofd.

Wat ik mij nog kan herinneren van deze tijd is als de onderwijzers les gaven en de Duitsers een inval deden in de school, zij naar de zolder vluchtten en de echtgenotes die ook steeds uit voorzorg op school waren dan de les overnamen. Dit is steeds goed gegaan. De leerkrachten waren o.a. heer Hamel, deze kon heel spannend vertellen, de heer Koeleman had erg losse handjes en heeft eens met Kerstmis de hele versierde klas vernield.

meester van Zijl in 1942

Juf Dikhout uit de eerste klas zei altijd dat ze een oog op haar rug had, wij hadden er veel respect voor. Mej Wiebenga kan ik mij niet goed meer herinneren. Het regime was redelijk streng, maar ik denk toch beter dan nu.
Er zaten veel Joodse kinderen in de klas, waarvan de meesten zijn getransporteerd, het was destijds ook een echte Jodenbuurt, ook vriendjes uit de straat zijn weggegaan.
Wij kregen tijdens de Hongerwinter wel bijvoeding op school, o.a. melk en, als het er was, erwtenoep.
Op en dag kwam er in de Hunzestraat een open tram door de straat rijden en er werd in elk huis huiszoeking gedaan of men Joden ondergebracht had. Een haalde de mensen op die op het terrein, waar nu de Maranathakerk staat, stonden te wachten. Dan was je als kind wel erg bang, maar toch heb ik de oorlog als iets spannends ervaren en ik had geen idee hoeveel zorgen m'n ouders hadden om eten te krijgen. Zij gingen veel langs de boeren bij de Amstel, maar als er Duitsers er waren werd het gekregen eten in het water gegooid.
Van de bevrijding kan ik me nog herinneren dat met de voedseldropping wij allen naar de dijk holden.
Wat de buurt betreft hebben wij een fantastische jeugd gehad, 's-winters schaatsen op de Boerenwetering aan de Wandelweg en in de zomer de hele dag naar het zwembad of spelen op de rekken voor het bad. Wij maakten grote kuilen op de zandvlakte voor de deur en speelden daar dagelijks. Ook gingen wij regelmatig met de pont over naar de andere kant van de Amstel, of zwemmen in de Amstel.
Kortom wij hebben ondanks de oorlog als stadskinderen een heel fijne jeugd gehad waar ik nog steeds met veel plezier aan terug denk en de Rivierenbuurt zal altijd een heel bijzondere plek voor mij blijven.

Ik woonde destijds op de hoek Hunzestraat en Rivierenlaan en nu al 30 jaar in Goirle NB, vorige week ben ik er nog met mijn kleinkinderen geweest en heb er deze foto gemaakt.

Wil van El Vonk - 27 januari 2008
e-mail: w.vonk1 (ad) hetnet.nl