Ingezonden bijdrage van: Nel Sonepouse Buitenhuis

Pagina van Nel Sonepouse Buitenhuis

Nel Sonepouse reageerde op het artikel "Onderduikplekken in de Rivierenbuurt". Later stuurde zij nog enkele foto's. Hiervan is onderstaande bijdrage samengesteld. (red.)

Onze onderduikers

Het huisnummer in de Maasstraat waar bij ons de onderduikers zaten was 162. Door een gat in de kast op de zolderkamer die elke avond leeggehaald moest, de jongens er in, die dan de bovenkant van de kast weer op moesten halen, en mijn vader de kast weer in moest ruimen .
Meestal waren dat 5 a 6 man, 2 buurjongens wilden wat later naar bed, maar mijn vader moest 's Morgens weer vroeg op! Die jongens hebben toen dezelfde schuilplaats op nummer 160 gemaakt. Ook Ton Harmsen, de voorzitter van Ajax, was van de partij, als vriend van mijn broers.
Ze hadden genoeg ruimte want de vliering liep een heel stuk door maar ze moesten heel voorzichtig zijn, want er waren alleen maar binten!
Voorzover ik weet, hebben ze het allemaal overleefd op een broer van mij na dan.
Ik geloof niet dat mijn ouders veel angst hebben gehad, ze deden het gewoon, een beetje laconiek.
Als ik er over nadenk komt er heel veel naar boven, de jodenrazzia's, de joodse kinderen van mijn klas die niet meer kwamen, maar het zijn brokstukken, geen geheel zoals een verslag.
Even nog iets anders, ik heb op de Deurloo- en de Dongeschool gezeten daar heb ik nog een klasse foto van. Ook een foto die veel mensen uit de buurt [van mijn leeftijd dan] zullen hebben, met het bordje herinnering uit mijn schooltijd van 1936.
Ook heb ik als herinnering aan mijn jeugd nog enkele foto's meegezonden.

Mijn foto's

De Dongeschool

De foto herinnering aan mijn schooltijd, zullen wel meer kinderen uit de Rivierenbuurt herkennen! Mijn jas komt zo als je kunt zien niet uit de PC straat. Maar hulde voor mijn Moeder, ze heeft het met een oude Singer hand naaimachine gemaakt, volgens een les via de radio, van de befaamde Ida deLeeuw van Rees. Vele ouderen zal dat bekend in de oren klinken.

De Deurlooschool

Dit is een zwartwit klassenfoto van de Deurlooschool. van ongeveer 1936. Met een schat van een juffrouw, mevrouw Burggraaf. Helaas werd ze gepensioneerd, erg jammer! Haar opvolgster was heel anders. Daar kreeg je biscuitjes van. Voor degene die niet weten wat dat is, met duim en wijsvinger je kin pakken en je dan heen en weer schudden! Hier is de klas nog compleet met meer als de helft joodse kinderen. In mei 1940 misten we al het eerste jongetje. Zijn vader had zich met vrouw en 2 kinderen van het leven beroofd!
Helaas zijn er nog veel gevolgd.!

De Bugenhagenschool

De foto van de Buchenhage Open Luchtschool uit de Uiterwaardenstraat is van de kleuterschool, ik dacht dat die Christelijk was, zo te zien aan de rokjes, netjes over de knietjes. Daar heb ik nog een frustratie aan overgehouden We hadden met elkaar iets mooi in elkaar gevlochten, en wie het mooiste met de armen over elkaar zat, kreeg het mee naar huis!! Op eens viel er het kwartje bij mij, al zat ik nog zo mooi, alleen Nellie Klootwijk zal het krijgen. Als liefje van de juffrouw, en zo geschiede. Ik ben nu 79 en het zit me nog steeds dwars ouderen weten niet, wat ze voor invloed op kinderen kunnen hebben!

De Spykerfabriek - Trompenburgstraat
Ik heb nog een foto gevonden, van een oude Spyker-auto. Behoort denk ik toch ook bij de rivierenbuurt is pure nostalgie. Mijn opa, de vader van mijn moeder, heeft daar gewerkt en natuurlijk meegewerkt aan de Gouden koets van de koningin! Het jongetje wat in de band hangt, is mijn ome Herman, als fotomodel. De foto is van omstreeks 1905 1907, helaas is er een puntje af.

Nel Sonepouse Buitenhuis
E-mailadres: nelsb@planet.nl