Ingezonden bijdrage van: Tin Jonker

Pagina van Tin Jonker

Een kleine herinnering aan de Waalkerk

Aan de Waalkerk heb ik een kleine herinnering.
Zo ongeveer van half 1966 tot half 1967 was ik lid van het kinderkoor van de Waalkerk.
Via een vriendje van school kwam ik in contact met de familie Jesterhout (of Westerhout, die verwarring had ik ook toen al).
Deze familie woonde in de Tolstraat in de Pijp, en zij hadden een band met de Waalkerk.
Het kinderkoor oefende in een zaaltje, aan de zijkant van de kerk. In de kerk zelf kwamen we nooit.
De dirigent van het koor had een bandrecorder, en dat was reuze interessant.
We zongen alles eenstemmig, en dat vond mijn moeder maar niets. Thuis zongen we altijd meerstemmig.
Van de liedjes die we zongen herinner ik me nog "Ik wil graag iets doen voor mijn Heiland, een daad waar Hij blij mee zal zijn...", en de toen nog nieuwe populaire liedjes van Annie M.G. Schmidt zoals "Dikkertje Dap", "De heks van Sierconflex" en "De koning die wandelde in zijn slaap". Een keer hebben we opgetreden in het Concertgebouw, en zongen toen samen met groot koor en symfonie orkest "Glory, glory, resounds on high, Voices of love echo above...". Ik had geen idee waar het over ging, en nog steeds ken ik de componist van dit werk niet.
Wat het meest indruk op me heeft gemaakt, was die ene keer dat we wel in de Waalkerk zongen. Toen namen we een grammofoonplaat op. Vanuit de oefenruimte liepen we door een schuine gang in het gebouw de kerk in. In een kamertje, waar je vanuit de gang naar binnen kon kijken, zaten de mensen die de opname maakten. We mochten in geen geval dat kamertje binnenlopen: dat was geheim...verboden...spannend...magisch...
Vanaf het balkon in de kerk klonk ons zingen de kerk in. De grammofoonplaat heb ik nooit gekregen of gehoord. Toen deze echt klaar was, was ik weg bij het kinderkoor.
Er was echter wel een jongensdroom geboren, die is uitgekomen in mijn loopbaan als geluidstechnicus bij de omroep, met daarin inmiddels bijna 30 jaar aan opname ervaring "van dominee tot symfonie orkest". De plaatopname in de Waalkerk heeft in zeker zin dus wel mijn verdere leven bepaald.

Ik zou wel interesse hebben in mensen die in die periode ook in het kinderkoor zaten, nog iets weten van het optreden in het Concertgebouw, en wellicht de gemaakte grammofoonplaat nog hebben....

Tin Jonker
Uithoornstraat