Ingezonden bijdrage van Dick Neijssel

Pagina van Dick Neijssel

Dick Neijssel reageert met zijn bijdrage op het verhaal "Holendrechtstraat - winkelstraat" van Hans Heil, elders op deze website. (red.)

WAS IK MAAR KIND GEBLEVEN

Inderdaad dat was veel leesplezier, ik was weer even 10. Hans Heil is natuurlijk bekend voor mij. Zijn Vader Flip kwam bij ons dikwijls over de vloer, was een vaste klant voor zijn dagelijkse borreltje in de speeltuin, was Sint Nicolaas van Jac. Hermans in de Rijnstraat, waar nu Blokker in is gevestigd, was medewerker en bestuurder van het wijkcentrum Rijnstraat en niet te vergeten een periode voorzitter van het Kinder Monument in de Gaaspstraat.

Ook de krant 'het Vrije Volk' en omroep de Vara hebben veel aan Ome Flip te danken.
Hans was in zijn jeugd in mijn herinnering bevriend met mijn buurjongen Peter Knaap op het Meerhuizenplein 34 1etage. Maar om verder te gaan met zijn levendige beschrijving van de buurtnering door Hans, wil ik je uitnodigen in de Holendrechtstraat rechtsaf te slaan de Uithoornstraat in. Bij de eerste stappen op het Meerhuizenplein krijg je onmiddellijk aan je linker hand, de groenteboer Nieboer met aan de overkant hoek Meerhuizenplein / Kromme Mijdrechtstraat de Vana kruidenier, later omgebouwd tot atelier van de familie Korff. Als je je nu omdraait staat recht voor je achter het plantsoen de Berlageschool in haar volle glorie met de grote klok in het midden (nu nog altijd). Je steekt links de Uithoornstraat over, langs een grof stenen muurtje richting school, op de hoek, nog altijd links, is melkboer Koopmans met de meeste vette jonge gatenkaas die ik ooit in mijn leven heb geproefd.

Meerhuizenplein 1959
Op de achtergrond rechts de
voormalige kruidenierswinkel Vana.
van de familie Korff

Aan deze melkboer kleeft helaas een klein beetje bijsmaak want deze familie was fout in de oorlog. Echter niet bewust maar zij waren slechts in hun gedachten trouwe burgers van de toen bezettende macht dus waren ze lid van de NSB. Overigens hebben zij nooit een Joodse buurtbewoner verraden.

Heden - Meerhuizenplein 34
Google Streetview

Naast deze melkboer, richting Meerhuizenstraat links had je de bakker, Schaap. Voor 4 centen een bolletje en voor 1 cent 2 zoute dropjes en met luilak de warme luilak bolletjes. Twee huizen verder Puinman, de sigarenboer waar je natuurlijk ook postzegels en kleine kantoor benodigd heden kon verkrijgen. Het winkeltje was een beetje donker, Cubaans ruikend en de winkelier was oud en een beetje krom. Als je er om vroeg spaarde hij sigarenbandjes voor je.
Tegenover Puinman, hoek Meerhuizenstraat / Meerhuizenplein richting korte Meerhuizenstraat was een grote kruidenierwinkel 'de Pijl' van de man in een soort van stofjas en een kaalhoofd die luisterde naar de naam Blenderman. Geweldig, als daar staven ijs werden gebracht viel er altijd wel wat brokken van de wagen waarop je nog zeker een kwartier kon knabbelen, al had je daarna wel altijd een knarsend gebit van het zand van de straat.
Wanneer je dan weer rechtdoor liep de korte Meerhuizenstraat in trof je links op de hoek van het Borssenburgplein de drogist en dan linksaf in de Borssenburgstraat 20 meter van de hoek van de Vechtstraat nog een melkboer Landman die pas geleden op hoge leeftijd wegens overlijden gestopt is, meestal trouwens als je overlijdt. Zijn eerste elektrische melkkarretje van 45 jaren geleden staat nog voor de deur.

Gerrit Landman met zijn zus Ida  - juni 2005

De winkel van Landman - juni 2005
foto's  Jos Wiersema

Ik bedoel maar, ons buurtje zat vol met gezellige winkeltjes waar overal buurtgenoten met elkaar spraken en klepperden over de gebeurtenissen bij buurvrouw op de hoek die in scheiding lag en over het ontslag van die communistische buurman die stakingsleider was in de remise Lekstraat. Dan had je ook nog de schillenboer met paard en wagen die door onze buurt slenterde en onder aan de trap luid schreeuwde "de SCHILLENBOER". Dat waren de gebroeders van Oort uit de polder bij Ouderkerk. Als je mazzel had mocht je helemaal langs de Amstel met hen meerijden op de meurende wagen naar hun boerderij, waarbij je op hun erf achter Amstelveen al zag liggen. Maar dan moest je wel dat hele stuk nog terug lopen.

Meerhuizenplein februari 1949
Annie Neijssel van Deijl met haar bijna
1 jarige zoontje Dicky

Een ander broertje van Oort was Piet, de kippen en kaasboer, die kwam huis aan huis met een oude bestelwagen vol met zijn zuivel en afgehakte kippenpoten met spieren waarmee wij de meiden op de Berlageschool lieten griezelen. Met andere woorden wij hadden in de vijftiger en begin zestiger jaren helemaal geen AH-Aldi's en weet ik veel wat voor andere supermarkten nodig. Je kocht je broodje, je onsje kaas en je bintjes gewoon op nog geen 50 meter van jouw huis en kreeg nog een buurt nieuwtje op de koop toe. Hans zijn Holendrecht straat beschrijving maakte in mij het besef weer wakker hoe rijk wij zo'n halve eeuw geleden waren.
Neen, TV keek je op de woensdagmiddag bij Oma of een rijke buurtgenoot met jouw schoenen voor de deur, en een auto was helemaal iets voor de rijken, maar rijk was je met elkaar. Vroeger was geluk zeker niet altijd heel gewoon, echter mijn kinderen en zeker mijn kleinkinderen zullen wellicht nooit meer zo rijk worden als ik op dat Meerhuizenplein, in de Holendrecht, in de Vechtstraat en op het Borssenburgplein was.
Met nostalgische groeten, jouw ex buurtgenoot Dick Neijssel.

ps. die kruidenier op de hoek van de Holendrechtstraat en de kade had tijdens en voor de Pasen altijd echte kuikens in de etalage, dat was werkelijk wel het einde.
Was ik maar kind gebleven!

Dick Neijssel - 11 november 2009