Thomas Gravemaker

Pagina van Thomas Gravemaker

LEVERING PER TRANSPORTFIETS

Ik woonde in de Biesboschstraat op nummer 19/3, boven Mr Leoni, de advocaat en in hetzelfde portiek als Jacques van Tol. Einde zestiger jaren verdiende ik een zakcentje op de zaterdagen bij de groentehandel van meneer Weesing op het Merwedeplein, daar reed ik op een transportfiets en bracht bestellingen rond in de buurt.

Heden - Biesboschstraat 19/3

Klanten waren hoofdzakelijk Joodse mensen, die vrijdags bestelden en betaalden, en waar ik zaterdags leverde en meestal alles in de kasten of op het aanrecht zette. De kerstperiodes waren drukke dagen, mensen bestelden vaak voor de periode van Kerst tot Nieuwjaar, en ik fietste van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Maar goede fooien kreeg je dan wel. Dit was eind jaren 60.
Ik leverde in een straal, die begon bij het Merwedeplein, Churchilllaan en Rooseveltlaan, maar had sommige 'oud Nieuw Zuiders', die verhuisd waren naar het tamelijk nieuwe Buitenveldert. Een lange fietstocht dus.

Als je in de portieken in Zuid de stenen trap opging vanaf de straat, dan had je, eenmaal boven aangekomen, vaak vier deuren en dan kon je naar rechts of naar links stappen, en zo vanaf de straat onzichtbaar zijn (handig met verstoppertje spelen). Ik kan mij herinneren, maar ik weet dus niet meer waar, dat sommige bakstenen op die hoeken wit waren geschilderd. Ik neem aan, om de overgang van portiek naar trapgat duidelijker te maken tijdens de verduistering in de Tweede Wereldoorlog.

Voordat ik bij Weesing begon, heb ik ook nog kort bij Delcom, eigenaar meneer Brouwer als ik me niet vergis, op de hoek van de Roerstraat en de Waalstraat, gewerkt. Delcom staat voor 'DELicatessen en COMestibeles'. Daar werd toen nog boter per gewicht verkocht. Achter de zaak was een ruimte met een soort koelkist, waarin de boter zat.

Thomas Gravemaker - 16 november 2009
tomscot (ad) btinternet.com