Ingezonden door Peter Visser

Pagina van Peter Visser

Amsterdam Zuid
Een terugblik naar de jaren '50 en '60 in de Argonautenstraat en omgeving

Stadionplein.
De ijswinkel VAMI van ome Herman en tante To met de hond Blackie. IJsjes door een klein raampje. Basketball maar vooral voetbal.
Partijtjes voetbal en ieder zijn eigen boom als doel. Opletten op die lantaarnpaal met kast en scherpe punten. Slagerij Mos en de ruit aan diggelen door een of andere misser. De Fietsenstalling van van Houten in de kelder om de hoek bij de kruidenier, en waar we met alle kinderen uit de buurt achter gesloten gordijnen Dappere Dodo, Pipo etc. op het wonder ‘televisie’ mochten zien. De familie Scheepers met Arie, Jan en nog een paar.
De familie van Haren van de sigarenwinkel met 3 dochters en 1 zoon en waar je de kaartjes voor het stadion kon kopen.
De familie Vreeken om de hoek op het stadionplein met Maddy en pa die de ballen lek prikte als ze weer eens tegen hun huis aanknalden. De familie van Doorneveld met Rob en Yvonne en 2 oudere kinderen. De schaker Jan Hein Donner in lange regenjas bij die andere stalling op het plein.

Stadionplein.
De automarkt op maandag en de zwarte handel. Citroēn, Opel record, Ford Anglia of Zephyr, Vauxhall en andere wrakken. Handjeklap en kroegen. De autoveiling in het stadion. Veel zwarte auto’s en alleen de ‘achter(r)uit’ was stuk.

Stadionplein.
Voetbal in het stadion. Allemaal auto’s want door de week kon je lekker ‘stoepen’ tegen de trottoirband omdat er nog weinig auto’s waren.
De derby’s van Blauw Wit en DWS, Ajax-liverpool en mist. Stadionlampen die de buurt verlichtten. Gejuich en na de wedstrijd revanche tussen de bomen op het plein. Familie Hilgersom en Menno, Baps op 1 hoog, de ongetrouwde dame.

De Argonautenpijp.
Op de hoek de groenteboer van der Hoed met de weegschaal midden in de winkel hangend boven de granieten vloer. Zoon Ad ( van trio ad van der Hoed) met klarinet voor het open raam.

En pesten.
Appeltjes en peren pikken van de rijdende groentewagen. Wij, familie Visser, op 2 hoog met 6 kinderen (Hans/Joke/Tineke/Peter/Annette en Elly). Ertussen de dames Pendavingh.
Tante Ee en tante Rie. Die hebben wat te stellen gehad met al die kinderen. Wel uitgenodigd op hun verjaardag met stoelendans. De heer en mevrouw Meijer en de familie Rheebergen op 1 hoog. Bottelier met dochter op 2 hoog.

Diefje met verlos.
Partijtjes voetbal op het zandland met meneer Derksen als scheidsrechter en zoon Jan. Hans, Fred en Boudewijn Kollen. Hans nog het eerste van Blauw Wit gehaald. Ik moest naar een katholieke club. St. Martinus dus in Amstelveen. Later toch Blauw Wit.
De portier van het stadion, meneer Berger en dochter Elles. Later bekend van de Vara en Barry Hughes.

Luilak en de bakker vroeg open voor de luilakbollen.
Heerlijke baklucht kwam je tegemoet. De Koeienbel van Jan Groeneveld en met z’n allen naar de goudkust. Lekker lawaai maken en tuinsproeiers openzetten.

Stadionkade en het ‘kattenwijf’.
Wel 40 katten achter gehavende vitrage. De Wodan en de Donarstraat. De spartaschool en de speeltuin. Familie Slijper. Dekseltjesvoetbal naast het klimrek en de draaitol. Winter en schaatsen op de kade en bij de sloot aan de Zuidelijke Wandelweg. Nu de ringweg. AFC, tennisparken en tuintjes. De padvinders en de dijk ( het liefdeslaantje) met de boer en een koe.
Het ijsbaanpad en de camping. Pa Visser en Pa Groeneveld hout zagen van de spoorbrug tijdens de oorlog bij het spoor.

Bloemencorso in september.
Mooie meisjes van de muziek met natte jassen en koude bovenbenen. Wielrennen in het stadion. Sprints voor het WK met Jan Derks en Tiemen Groen. Sur Place, wel 5 minuten lang. Speedway en achter de grote motoren. De derney van de lage landen.. Geronk en wolken stof van rode gravel over het publiek. Overvliegende Dakota’s en Constellations op weg naar Schiphol. Bosplan en de roeibaan. Doorfietsen naar de poel en het zwembad. Patat met voor een kwartje.

Amstelveenseweg. Buitenveldert.
Het kleine kerkje voor de knusse kerkdiensten en als misdienaar en daarna achter op de scooter bij Ome Jan Visser terug naar huis. Gras en weilanden. Zicht tot aan de Kalfjeslaan. Plots is daar het VU ziekenhuis. Avondvierdaagse door zuid en langs het Nieuwe Meer. Amsterdam West was ver weg over de sluizen.

Koninginnedag.Bevrijdingsdag.
Koekhappen, zaklopen en waterdragen. Oranje, rood/wit/blauw en de wedstrijden tegen België, de derby’.
De tram lijn 1 of 24 met rode gordijntjes achter de bestuurder. Bus H en F ( nu 15).
Zondagsrust op de stadionweg waar je gebakjes uit de automaat kon trekken bij de bakker.

Zinken vuilnisemmers en kabaal.
Waterwagens om ze schoon te maken. De slagroomwafel uit de auto door de straat in de avond. Sinterklaas. Wel 4 tegelijk in de straat.
Familie Kammeijer, Schoo ( ven Eegje, later de minister van ontwikkelingshulp en Hendrik Jan hoofdredacteur Elsevier), familie Koppies met Eikie. De familie van Beek naast de drogisterij van Dijk met oliepomp. Ome Joop en tante Liet van de tropische viswinkel aan de overkant. Veel borrelende waterbakken, en een tijdje een aap in een kooi. Wat een stank.
Familie Blok, de Jong met Henriëtte (noem haar maar Prum) en de Indische meiden van Brandenburg Annemarie, Marlies, Betty en Tante Brandje.
De gehuurde Opels voor de ritjes naar het strand en de 2 kleurige Vauxhall van de buren.
Nog niet genoemd: familie Brandon, Jettie verschuur, Kitty Halverstadt, Carla Vesseur, melkboer de Rijke, Busnach en Sascha.

Opgetekend in 1998 door:

Peter Visser