Ingezonden bijdrage van Roelof Haars

Canada

Pagina van Roelof Haars

'KRIBBESTRAATMENSEN'

Ik ga proberen om iets op papier te zetten van wat ik mij kan herinneren van de Kribbestraat.
Ik woonde op de eerste verdieping van no. 41.
Ik moet wel heel goed nadenken, ik woon nl al 51 jaar in Canada, ik spreek nog wel Nederlands maar er zijn woorden die ik alleen in het Engels weet. Mijn kinderen spreken geen Nederlands maar kunnen wel een hoop verstaan als er Nederlands gesproken wordt.
Ik was een dienstplichtig soldaat in het Nederlands leger waar ik de grote som of 1 gulden per dag verdiende.

Het volgende is wat ik mij herinner van mijn jeugd.
We begonnen met blokjes hardlopen op de Rivierenlaan naar de verlenging van de Kinderdijkstraat dan langs het Amstelpark bad (later Mirandabad) dan via de Hunzestraat terug naar de Kribbestraat. De tijd werd genomen met een wekker met seconden erop en wie het vlugste liep was natuurlijk de winner.

Andere spelletjes waren Bok Bok Bery, knikkeren met meksies op een rij en een looie daaie. Dan was er slagbal met rondjes en basketbal op de uitstekende rand van het portiek als je de riggel raakte dan had je een punt.

Sommige van de namen die ik mij herinner zijn Sjors Juriaanse, Piet Drewes, de Portenger jongen, Freek v.d. Ploeg en Robert Jansen. Wij spandeerden ook veel tijd in het zwembad en op het zonneveld.
Op de hoek van de Kribbestraat en Zomerdijkstraat was melkboer de Groot. Hij had zijn kinderen Jeanne en Bep in de winkel en Gerrit bracht de melk rond van huis tot huis.
Aan de overkant was de fietsenstalling. De beheerder had een houten been en hij maakte een lift naar de kelder om de fietsen te stallen.

In de Zomerdijkstraat was een atelier waar een balletschool was onder gebracht (Sonja Gaskel?). Wij keken vaak door het open raam als ze aan het oefenen waren het was met recht “Bloed, Zweet, en Tranen.
Andere mensen die ik me kan herinneren van de Kribbestraat zijn:
Mevr van Dale (lerares) met twee dochters, de kolenboer Vlaanderen met een zoon Taane, mijn broer noemde hem “tranen “ want hij huilde als hij zijn zin niet kreeg.
Robert Jansen woonde op no.23 maar verhuisde later naar 31, twee hoog. Robert en ik hebben nog steeds contact met elkaar ,
Robert woont in Portland, Oregon, USA hij woont daar al 40 jaar en hij heeft nog een zus in Zandvoort.
Op no. 25 woonde Wim Hamer hij was de muscleman van de straat. Aan de overkant woonde Sjaakie Buitenkamp die hadden een grote Amerikaanse auto wat een bijzonderheid was zo vlak na de oorlog. Op 39 huis woonden de Hermans, Mr. Hermans begon de eerste supermarket in Holland ze hadden zaken in de Uiterwaardestraat, Rijnstraat, Amstelveen en in Valkenburg, Limburg.
Op no. 41 woonde de Fam. Verduin ik herinner me alleen zoon Frank en dochter Marjon. Op de eerste verdieping woonde mijn Vader en Moeder 3 zusters en 1 broer en ik, op de tweede verdieping woonde de Fam. Knop met, ik dacht, 3 kinderen 1 meisje heete Rietje en een zoon Appie. Later hoorde ik dat Appie was een accomplished Accordion speler.

Dan waren er de Fam. van Dijk met 3 meisjes, Lucy, Astrid en Elly (een goed pianiste) en boven het verhuis bedrijf “de Snelle Vogel” woonde de Fam. de Bruin.

De kerk op de hoek Hunzestraat en Zomerdijkstraat was er nog niet toen ik naar Canada ging, wel weet ik nog de warme bakker Pront die Zaterdags (de Sabat) gesloten was maar Zondag  open. Hij was een heel dunne man maar zijn vrouw maakte op voor wat hij tekort kwam.

Er was een sigarenhandel van Wouters, een slagerij en drogist.

Ik ging vaak naar de ijswinkel “Joko”. Hij was een korte dikke man met een pruik die we probeerde af te slaan. Er was nog een ijswinkel “Napolitano” en ook een winkel waar ze ladders ophaalden van nylon kousen.
De eerste TV uitzending zag ik in het winkelraam van een radio winkel (geloof ik) in de Lekstraat. Er was een nacht winkel in de Rijnstraat en tegenover de nachtwinkel was een sigarenzaak met een cigaretten automaat ze hadden een zwart schoolbord waarop Zondag avond’s de voetbal uitslagen werden geschreven.

Om even terug te komen op mijn Fam. Mijn broer Hans is nog in contact met Dikkie Keddema en mijn jongste zus Pattie was bevriend met Mary van Santen (allemaal Kribbestraat mensen) ik weet niet of Pat en Mary nog contact hebben ik zelf weet niet waar mijn zus woont ze verhuisd over de wereld van midden tot verre Oosten (Oliezaken).

Ik hoop dat U er weg uit kan worden en dat dit genoeg waarde heeft om op Uw website te verschijnen.

Good Website and very interesting.