door Ruud Jansen

MOTORWEDSTRIJDEN IN HET OLYMPISCH STADION EN AMSTERDAM ZUID

Liefhebbers van atletiek die het huidige Olympisch Stadion bezoeken, zullen zich niets kunnen voorstellen bij de titel van deze aflevering. “Motorwedstrijden in het O.S. en Amsterdam Zuid”.
Toch was de eerste decennia na afloop van de oorlog het geronk van motoren onlosmakelijk verbonden met dit stadion. Ouderen onder de lezers zullen zich ongetwijfeld de wielerwedstrijden herinneren met het stayeren achter de grote motoren altijd als slotnummer. Een bekende wedstrijd in die tijd was de revanche van de wereldkampioenschappen en in de jaren dat Arie van Vliet en Jan Derksen de strijd aanbonden met Reg Harris en Anthonio Maspes was dat gegarandeerd goed voor minimaal een driekwart gevuld stadion. Ergens tussen 1945 en 1955 zijn die WK ook ongetwijfeld een keer in Amsterdam gehouden maar de juiste datum moeten de lezers me maar schenken.
In de Scheldestraat dreef een grootheid op stayergebied van voor de wereldoorlog een fietsenwinkel met fietsenstalling. Piet Dickentman die na grote successen als wielrenner te hebben behaald ook nog een aantal jaren als gangmaker op de motor reed. Ergens zit in mijn geheugen dat er nog een tijd een gangmakersmotor in de etalage van de winkel stond maar daar ben ik niet zeker van. Het kan ook best een grote poster zijn geweest waarop hij in actie was.
Zo rond 1950 werd speedway populair in Nederland en die wedstrijden werden in Amsterdam verreden op de sintelbaan van het Olympisch Stadion. De eerste jaren waren dat geweldige gebeurtenissen met volle stadions. Er was zelfs een nationale competitie met vijf of zes ploegen. Namen als de Windmolens en Henk Steeman zweven nog ergens in de verst verwijderde spelonken van m’n geheugen maar de details zijn te vaag om iets mee te doen. Na een paar jaar liep de belangstelling terug en op een gegeven moment is het een geruisloze dood gestorven.
Nu ik het toch over vage herinneringen heb schiet me ook nog te binnen dat er vlak na de oorlog een aantal keren motorwedstrijden zijn gehouden op de wielerbaan. Levensgevaarlijk en na een dodelijk ongeluk (Vleeshouwer?) terecht verboden.
Dat was dus allemaal binnen de muren van het Olympisch Stadion maar er zijn ook een paar keer motorwedstrijden gehouden op de weg. De TT van Amsterdam of zoiets. Op een circuit dat ongeveer gelopen moet hebben van het Wester Scheldeplein naar het Scheldeplein, de Wielingenstraat, de Haringvlietstraat en de Wandelweg. Dat gaf me natuurlijk een hele opwinding in de wijk. Al een paar dagen van te voren was men bezig met het circuit dat op alle gevaarlijke plaatsen van strobalen werd voorzien. Het juiste jaar van deze gebeurtenis ben ik helaas ook vergeten. Moet echter een paar jaar na de oorlog zijn geweest. Misschien zijn er wel lezers die zich hier nog meer over herinneren.
Na een of twee keer was het in ieder geval afgelopen. Kennelijk realiseerde men zich dat de organisatie van motorwedstrijden in een woningwijk niet kon.
Maar wel spannend voor de veertien- of vijftienjarige die ik was.
Zoals die hele tijd trouwens spannend was maar daarover een volgende keer meer.