Heintje Davids . . . .

Henriëtte Davids, de jongere zuster van de bekende Louis Davids. Zij was een grote bekendheid in de Nederlandse amusementswereld van de voor-en na-oorlogse jaren.

In haar jonge jaren wenste zij graag bij het toneel te komen. Ze stamde dan ook uit een artiestenfamilie welke in de Rotterdamse Zandstraat en op de landelijke kermissen hun brood verdienden. Haar broer Louis en zuster Rika verwierven op het professionele gebied veel succes door als duo op te treden.

Maar op een gegeven moment vertrok Rika naar Engeland (omdat ze een Engelsman gehuwd had!) en bleef Louis alleen achter. Spontaan bood jongere zus Heintje zich aan, maar dit plan werd direct verworpen door Louis. "Jij bent alleen goed voor het huishouden, maar niet voor de planken" zou hij gezegd hebben.
Na aardig wat gekibbel en bemiddeling van vader Davids werd toch het Duo Davids samengesteld. Diverse stukken als "Toon en Toos in de Opera" werden met groot succes door dit duo opgevoerd. Alleen heeft broer Louis gedurende zijn hele leven de carriére van zijn zus Heintje bekritiseerd.

Heintje Davids

Heintje verwierf ook wel vaak succes op de "malle" toer. Ze was een klein gezet vrouwtje dat met een gekke grimas al een halve zaal aan het lachen kreeg. Daarbij zong ze ook vaak liedjes van het volkse repertoire en dat vond Louis dan vaak 'beneden niveau'. Op gegeven moment richtte Louis zich meer op het cabaret en viel het Duo Davids uiteen. Heintje ging verder in de revue's en ook solo. Ze maakte plaatopnames en trad overal in den lande op.

Heintje Davids
foto met dank aan Jim van Nieuwenhuizen

Na de oorlog ging Heintje weer rustig verder met haar carriére en ook Rido schreef weer rustig door. Toen de Telegraaf zijn werkzaamheden weer mocht hervatten, begon Rido ook weer met schrijven voor dit nieuwsblad. In 1946 verscheen er ook een boekje van de Hand van Rido, "Wie het laatst lacht..." Dit boek staat vol met grappen grollen over de gebeurtenissen tijdens de tweede Wereldoorlog.
Er wordt volop de draak gestoken met Hitler, Mussert en andere Duitsers en NSBers. Wel valt op dat er ook veel grappen over de jodenvervolging in staat, hetgeen ook wel wat zegt van de humor van Philip Pinkhof.

Heintje begon al weer met optreden in juni van 1945. Uit een stuk bladmuziek van september 1945 blijkt dat ze weer vol overgave is begonnen, vooral met het voordragen van de succesnummers van wijlen haar broer Louis. Eén van de liedjes uit de nadagen van 1945 was o.a. "Ik wil leven, 100 procent!!!"

Heintje woonde haar laatste levensjaren in de Deltastraat. (red.)

De Mop (Poons) en Na Druppel (Davids).