Plan Zuidverhalen Karel N.L. Grazell . . . .

EEN GOED BEGIN IS HET HALVE VERHAAL
Karel N.L. Grazell - december 2009

Het allereerste begin van een verhaal moet de lezer m/v meteen interesseren opdat hij verder leest. Een verhaal moet je dus nooit beginnen met bijvoorbeeld: ik hoorde een auto langskomen. Of: ze zaten gexellig bij elkaar in de huiskamer.
Nou en? denkt de geoefende lezer dan.
Eens, in 1950, leende ik een pocket van Remco Campert: Nabokov, Laughter in the Dark. Nu, in dit 2009 heb ik al die 59 jaar dat verhaal niet meer gezien, maar de eerste regels kan ik nog – met misschien een heel klein foutje – uit m’n hoofd citeren:
Once upon a time there lived in Berlin, Germany, a man called Albinus. He was rich. respectable, happy. He abandoned his wife for the sake of an awfull mistress, Loved her, was not loved, and his life ended in disaster. This could ben the whole of the story, had there not been profit and pleadsure in the telling.
Jan de Hartog begint een hoofdstuk in Hollands Glorie met: Die Kwel was de baarlijke duivel zelf. En herhaalt die zin nog eens bij het begin van een volgend hoofdstuk.
Couperus: Ik verveel mij. Tussen de rozen verveel ik mij.
Nescio: Behalve den man, die de Sarphatistraat de mooiste straat van Europa vond, heb ik nooit eenwonderlijker kerel gekend dan den uitvreter.
(nou was die eerste figuur Frederik van Eeden en die had alleen maar geschreven dat hij de Sarphatistraat de mooiste straat van Amsterdam vond, maar Nescio mocht natuurlijk ten behoeve van zo<n magistrale zin best wat overdrijven’
Nescio: Jongens waren we / maar aardige jongens. Al zeg ik ´t zelf.Nescio± Tweemaald schudde de God van Nederland zijn eerbiedwaardig hoofd en tweemaal schoven zijn eerbiedwaardige grauwe bakkebaarden heem em weer pover zijn vest.

Het was 1988 en ze kwam modieus gekleed en met een kwiekheid de trap op naar mijn tweehoog, alsof ze 30 was in plaats van 79 (zoals ze later vertelde – en haar man was 85).
Ze zat op m’n witte bank en ze vertelde dat zij en haar man een mooi, groot huis met een prachtige tuin hadden in de Jan van Eijckstraat. Ik ben heel blij met die tuin, en eigenlijk hoef ik dan ook nooit het huis uit, behalve dan voor wat boodschappen, maar m’n man speelt bridge in het BOC, twee keer in de week, en hij wil graag dat ik met hem meedoe. Tsja, en als je getrouwd bent, doe je je partnet graag een plezier en daarom ga ik al een paar jaar met hem mee, bridgen. Maar ik heb er eigenlijk wel een beetje genoeg van, dus ik dacht¨ ik moet toch eens kijken of ik iets anders kan gaan dooen, zodat ik een excuus heb om niet meer te hoeven bridgen.
En nu zag ik uw advertentie staan, of liever die van Gilde, waarin u aanbiedt mensen te helpen met het schrijven van verhalen. Ik jad nog nooit een verhaal geschreven, maar ik dacht: laat ik het eens proberen. Ik ben naar boven gegaan, naar m;n kantoortje en ik ben achter m’n bureautje gaan zitten. Ik heb daar een stukje geschreven. Niet zoveel, maar misschien kunt u het eens beoordelen. En als u zegt dat ik kan schrijven, dan ga ik schrijven, en als ik het niet kan, dan maar weer bridgen.
Ik las het handgeschreven stukje. Ik las het begin. Het luidde zo ongeveer

Ik stond voor het raam en keek de Van Tuyll van Serooskerkenweg af om te zien of m’n jongens al van school kwamen. Ik zag op m’n horlloge dat het tien of twaalf was en ik realiseerde me dat m’n man nog maar een kwartier geleden was gestorven. *)

Ik keek op en zei: u hoeft niet meer te bridgen.

*) Ik citeer uit m’n geheugen, er kunnen dus wat afwijkingen zijn van het origineel.