Dagboek Arnold Heinrich Heilbut 1922 - 1941 . . . .

Oorlogsdagboek van Arnold Heinrich Heilbut
periode 28 februari 1940 - 4 juni 1941

Enkele jaren geleden zond *Robert Heilbut (Reuven Bar-Chaim) ons zijn memoires. De Robert is de jongste van het uit vijf leden bestaande gezin Heilbut. Het gezin, vader, moeder en drie zoons, vluchtte in 1933 vanuit nazi-Duitsland naar Amsterdam. Ze kwamen in de Zuider Amstellaan 89/3 (Rooseveltlaan) van de Amsterdamse Rivierenbuurt te wonen.

Rooseveltlaan 89/3 (was Zuider Amstellaan)

Walter, Arnold en Robert Heilbut - 1937
Zuider Amstellaan (Rooseveltlaan)

Arnold Heinrich Heilbut
(Hamburg, 22 december 1922 - Mauthausen, 26 juni 1941)

was de middelste van drie broers. Hij heeft van 28 februari 1940 tot 4 juni 1941 een dagboek bijgehouden. Dit dagboek is bewaard gebleven en in 2010 door Robert Heilbut geschonken aan het *Joods Historisch Museum.

Robert Heilbut heeft de stichting Geheugen van Plan Zuid schriftelijk verzocht om het dagboek openbaar te maken door het op deze website te publiceren.

Opvallend,  is om  te lezen, in het 68 pagina's tellende dagboek, dat Arnold zijn leven als scholier normaal en alledaags vond verlopen. Hij vierde de sabbat en de Joodse feestdagen, speelde toneel, schaatste graag en ging naar concerten en theatervoorstellingen. Ook was hij verliefd op Hanna, die hij maar niet voor zich kon winnen.

De oorlog hield hem enorm bezig. Hij putte veel hoop uit de berichten van de geallieerden. Op 29 maart 1941 schreef hij nog, dat 1941 wel het laatste oorlogsjaar zou zijn. Hij maakt melding van de februaristaking en de bommen op de Rivierenbuurt. Arnold wordt zich steeds meer bewust van de beperkingen die Joden worden opgelegd.

Het dagboek eindigt op 4 juni 1941.

Tijdens een razzia op 11 juni 1941 is Arnold opgepakt. Zijn broer Walter wist echter te ontkomen. Kort hierna werd, de toen 18-jarige, Arnold op transport gesteld naar Mauthausen waar hij kennelijk kort na aankomst, op 26 juni 1941, werd vermoord.

"Doodgeschoten tijdens de vlucht" meldt het officiële rapport.

Robert en zijn moeder overleefden de Sjoa. Vader, Heinrich Martin en oudste broer, Walter Heinrich werden in Bergen-Belsen vermoord.

>> LEES HET GEHELE DAGBOEK <<

of blader via de:

INDEX
pagina's: periode:
1 t/m 5 28 februari t/m 9 mei 1940
6 t/m 10 10 mei t/m 28 mei 1940
11 t/m 15 29 mei t/m 11 juli 1940
16 t/m 20 15 juli t/m 1 september 1940
21 t/m 25 4 september t/m 23 september 1940
26 t/m 30 24 september t/m 14 november 1940
31 t/m 35 18 november t/m 25 december 1940
36 t/m 40 27 december 1940 t/m 16 januari 1941
41 t/m 45 19 januari 1941 t/m 16 februari 1941
46 t/m 50 16 februari t/m 26 februari 1941
51 t/m 55 26 februari t/m 23 maart 1941
56 t/m 60 23 maart t/m 14 april 1941
61 t/m 65 14 april t/m 20 mei 1941
66 t/m 68 29 mei t/m 4 juni 1941

Lees ook:

* Het dagboek van Arnold Heinrich Heilbut is op deze website gepubliceerd met schriftelijke toestemming van de rechthebbende Reuven Bar-Chaim (Robert Heilbut) en is mede tot stand gekomen in samenwerking met het Joods Historisch Museum te Amsterdam, alwaar het originele dagboek is gearchiveerd. (Inventarisatienummer: 00010172)