Jac. Hermans . . . .

In memoriam Jac. Hermans - 29 mei 1916 - 21 maart 2007

Oud Rivierenbuurtbewoner Ronald de Haan maakte via het gastenboek ons attent op het overlijden van Jac. Hermans. Ronald schreef:

" Vanmorgen (zaterdagochtend 24 maart 2007), kreeg ik bij het lezen van de Telegraaf een kleine schok: Jac Hermans is overleden. Eind jaren vijftig een sensatie in de Rijnstraat, een van de eerste zelfbedieningswinkels in Nederland. Zijn winkel was echt een ikoon van de Rivierenbuurt, hij wordt echter niet genoemd bij de markante bewoners. Het is wellicht interessant uit te zoeken of hij ook in deze buurt heeft gewoond.
Met vriendelijke groeten van Ronald de Haan uit Curacao."

Ik heb het web er eens op nagespeurd maar ik kan niets vinden over die eerste supermarkt van Jac. Hermans.

Heeft u herinneringen aan die eerste supermarkt in de Rijnstraat? Was het een ikoon, of een cultuurschok? Ging u daar gelijk boodschappen doen, en liet u uw vertrouwde melkboer, groenteman en de slager in de steek?

Mail uw ervaringen voor publicatie op deze pagina naar:   info@geheugenvanplanzuid.nl

Jac. Hermans anno 2005
lees ook: een kruidenier in de klas

Jos

Citaat uit het artikel Blankevoort's Boekhandel;
gesprek tussen Gerrit Blankevoort en Jac. Hermans

"Aan het einde van de jaren '60 leek de boekhandel van een tamelijk onverwachte kant bedreigd te worden. Sommige supermarkten, zoals die van Jac. Hermans, hadden het plan opgevat ook boeken te gaan verkopen. Maar het was minder erg dan het zich in eerste instantie liet aanzien.
'De echte Jac. Hermans, die ken ik', zegt Blankevoort. 'Hij had, net als ik, een zaak in de Rijnstraat. Op een gegeven moment liep ik daar en hoorde ik hem roepen vanaf de overkant. Midden op de rijweg ontmoetten wij elkaar - dat kon toen nog - en hij zegt: "Ik ga boeken verkopen, Prisma's van Het Spectrum. Ze staan al bij me in het magazijn. Het leek me beter je maar vast te waarschuwen." Ik zeg tegen hem: "Moet je luisteren. Wat ik je nu ga vertellen heeft met broodnijd niks te maken. Want jij bent gereformeerd en ik hervormd, dus wakker zal ik er niet van liggen. Maar je vergist je. Weet je waar jij aan gewend bent? Je zet aan het begin van de maand 100 bussen Vim neer en die verkoop je allemaal. Een maand later zet je dus weer 100 bussen neer. En nou denk jij dat je dat met die Prisma's ook voor elkaar krijgt. Dat kun je wel vergeten", zeg ik.
"
Lees ook Blankevoort's Boekhandel >>

REACTIES OP JAC. HERMANS:

Naam: Paula Karsten
Email: koekpam (ad) hetnet.nl

Ik ben nu bijna 70 jaar ik heb vroeger gewoond in de Hunzestraat en heb van mijn 14 jaar tot mijn 17 jaar gewerkt bij Jac.Hermans in de Uiterwaardestraat een broer van mijnheer Hermans was daar chef en Mijnheer Halie werkte er en Ed die haalde alle zware spullen uit de kelder zoals balen suiker want alles werd nog afgewogen en gesneden op de machines de suikerzakken kan ik nu nog precies zo vouwen als ik daar geleerd heb Mijnheer Hermans had 4 zaken toen de Rijnstraat die werd het eerste zelfbediening, Uiterwaardestraat, Maastraat en daarna Bertelmanplein.

Naam: Corina Klaassens
Email: corina2000rb(ad)gmail.com

Ik wil graag reageren op Jac. Hermans. Ik woonde van 1972 t/m 1984 op de Vrijheidslaan om de hoek van de Rijnstraat waar Jac. Hermans gevestigd zat met zijn supermarkt. Wij deden dagelijks onze boodschappen daar voor onze hele fam van 5 personen. Mensen die daar gewerkt hebben zullen zich mijn vader wellicht nog herinneren. Hij was namelijk 2.2m lang en dat was, op 1 van de medewerkers bij Jac. Hermans na, best uniek in die tijd. De medewerker was P. Rey en mijn eerste grote kalverliefde ik was 14 in 1982 en hij 18 jaar. Hele fijne herinneringen dus aan Jac. Hermans en absoluut een deel van mijn jeugd. Met vriendelijke groet, Corina Klaassens

Naam: Th Paehlig
Email: t.paehlig (ad) upcmail.nl

Ik las dat iemand dacht dat Jac Hermans was gefuseerd met Dirk. Dat is nooit gebeurd,het waren goede vrienden ,en respecteerden elkaar. Ik heb gewerkt bij Hermans van 1969 tot 2005. In die tussentijd is er veel veranderd. Ik ben daar begonnen als lakschrijver op de Stadionkade, was voorheen zijn magazijn.Later zijn wij naar Weesp verhuist boven het filiaal. En daarna naar het hoofdkantoor in Weesp. Van Jac Hermans is het later prijs-slag geworden,verder nog A&P en nu C1000.Ik wil nog opmerken dat ik aan Jac Hermans een hele fijne baas heb gehad ,een goed mens! Na de overname door Tengelman heb ik niet zulke fijne herinneringen meer.

Naam: Fred Borgman
Email:
f.borgmann(ad)bpfbouwinvest.nl

Net weer even gebladerd in de zuidelijke Wandelweg. Ik kwam daar een stukje tegen over Jac. Hermans. Die eerste supermarkt was volgens mij niet in de Rijnstraat, maar in de Uiterwaardenstraat. Ik ben zelf geboren en opgegroeid in de Kinderdijkstraat, om de hoek van de Uiterwaardenstraat zogezegd. Mijn moeder deed daar altijd de boodschappen.
De winkel zat ongeveer in het midden tussen de Kinderdijkstraat en de Waalstraat. Op de en hoek was de groentewinkel van Keyzer en op de hoek van de Waalstraat de bakker, nu een café.

Naam: Annelies van Soldt-Seijffert

Even een antwoord op de vraag van Ronald de Haan over Jac. Hermans. Familie Hermans woonde -met 2 dochters- indertijd in de Rijnstraat, dichtbij de winkel. Zo ongeveer boven de avondwinkel van "Verschuur ", vlak naast de wijnhandel van "Heck"...en die zat op de hoek bij de galerij....kun je het nog volgen?
Mijn vader zat samen met J.Hermans e.a. in de winkeliersvereniging in die tijd en wij....de kinderen speelden met elkaar. Jaren later is de Familie verhuisd naar het Gooi.
Ik kan me wel herinneren dat Jac. Hermans verbouwd werd tot supermarkt
maar was te jong om waar te nemen hoe daar in de buurt op gereageerd
werd.Hoop dat jullie daar nog informatie over krijgen,

groeten Annelies van Soldt-Seijffert

Naam: polly neeter
Email: ccpolly(ad)wxs.nl

mijn vader, emanuel neeter, eigenaar van Netrico textielzaak in de Rijnstraat op nrs 6 en 8 was samen met Jac. Hermans de oprichter van een van de eerste winkeliersverenigingen van na de oorlog. Inderdaad: de eerste echte supermarkt in de buurt. Er was een De Gruyter en zo maar dit was nieuw, en anders en zelfbedienend in een bepaalde vorm. Samen hebben Jac. en mijn vader initiatieven genomen tot grootste sinterklaasfeesten in de winkels. Daar liep dan een echter Sinterklaas met een of twee pieten en als je dan toevallig als klant in zo'n winkel stond kreeg je een cadeaubon (geheel nieuw fenomeen!!) van wel 5 of 10 gulden en dat was te besteden in de andere winkels. Succes was ongekend. Jac. en Emanuel hadden van al dat soort ideeen. Zeer progressief. Het begin van de marketing van later, en vooral: ze hadden gein erin. er was ongelooflijk veel plezier en deze twee zakenmannen wisten de winkeliers tot samenwerking te krijgen. Iets wat na de oorlog zeker niet gebruikelijk was. Je was al blij dat je je eigen zak(jes) weer kon vullen en dacht echt nog niet aan de ander.

Naam: Mariëtte Vermeeren
Email: mariette_vermeeren(ad)hotmail.com

Mijn zus en ik hebben uit een erfenis van mijn vader 3 oldtimers geërfd. Nu wisten we wel dat die regelmatig voor film of reclame werden gebruikt maar opmerkelijk is de tekst op één van de vrachtwagentjes. Misschien leuk voor u, aangezien u geïnteresseerd bent in Jac Hermans (wij weten verder niet met welk doeleinde die tekst erop staat)

Naam: Leo Speelmans
Email:
leospeelmans(ad)hetnet.nl

Hierbij even een reactie over Jac Hermans.
Wij hadden een kapperszaak (Speelmans) tegenover Jac Hermans. Hij is begonnen als kaaswinkel, later werd het een supermarkt. Zijn vrouw en dochters waren in de jaren 50 en 60 vaste klanten bij ons in de zaak. Ik heb ze vaak geholpen en herinner ze als vriendelijke mensen. Mevrouw Hermans vertelde dan dat haar man regelmatig met Dirk van der Broek inkopen ging doen. Volgens mij woonden zij in de buurt. Ik weet alleen niet meer waar.
Met vriendelijke groet, Leo Speelmans, Oss

Naam: Ton Henni
Email:
tonan(ad)kpnplanet.nl

Een kleine aanvulling op de geschiedenis omtrent Jac Hermans. Hij is begonnen in een gewone kruidenierswinkel in de Uiterwaardenstraat, tussen de Waalstraat en Kinderdijkstraat in. Op hoek Waalstraat was daar een bakker, hoek Kinderdijkstraat een groenteman en Hermans en een bloemenwinkel er tussen in. Althans, dat is de situatie die ik mij uit de vijftiger jaren herinner. Hermans zat er in ieder geval al voor de Tweede Wereldoorlog. Kort na de oorlog heeft hij een reis naar de V.S. gemaakt, en het zelfbedieningsplan daar opgedaan en in de Rijnstraat uitgevoerd.
Met vriendelijke groet,
Ton Henni

Naam: Peter Verhaar
Email: peterverhaar(ad)wanadoo.nl

Het zal rond 1944 zijn geweest, dat jac. toch nog eventjes de stunt uithaalde, om Sinterklaas met een ladder van drie hoog de Rijnstraat in te laten dalen. Dat maakte een indruk, die ik nooit meer vergeet! Later kwam Don Carlos, want Sinterklaas had het te druk, oid: een initiatief van de plaatselijke winkeliers vereniging

Naam: Piet van Vilsteren
Email: pvanvilsteren(ad)ncrvnet.nl

Als zeventien jarige knaap werkte ik in 1951 bij mijn vader in zijn loodgietersbedrijf annex installatiebedrijf, etc. (Kromme Mijdrechtstraat 100). De heer Hermans was een klant van ons en ik heb heel wat dagen bij de verbouwingen van Jac Hermans supermarkt gewerkt. De nieuwste TL-verlichting van Philips werd door mijn vader geleverd en geïnstalleerd, maar ook de sanitaire voorzieningen werden door ons aangebracht. Het type kruidenierszaak waar wij voor werkten was in die dagen heel bijzonder en nieuw. "Zelfbediening" was uit Amerika afkomstig naar ik toen begreep. De heer en mevrouw Hermans heb ik in die tijd leren kennen als heel aimabele mensen. Duidelijk in hun afspraken en plezierig in de omgang met hun personeel en de mensen die voor hen werkten, waaronder ik-zelf dus. De koffie met koek ging er tijdens het werk best in.
Jac was bijna dagelijks in zijn winkel, maar ook op de verbouwingswerkvloer, te vinden. Er zijn overigens meerdere verbouwingen geweest: eerst naar achteren en daarna opzij. Persoonlijk heb ik goede herinneringen aan die tijd.
De tweede winkel die Jac Hermans in de Rivierenbuurt opende was in de Maasstraat, nabij de huidige Churchilllaan.
Ook daar ben ik destijds een aantal dagen bezig geweest.
Mijn moeder, die tot haar drieënnegentigste levensjaar zelfstandig in Amsterdam is blijven wonen, bleef haar oude klant nu zelf als klant trouw.
Dit zijn mijn herinneringen.
Piet van Vilsteren Geboren 1933, thans wonende te Mierlo (N.Br.)

Naam: Fred Blom
Email: els.fredblom(ad)worldonline.nl

Wat ik me kan herinneren is,dat Jac.Hermans zijn eerste kruidenierswinkeltje had in de Uiterwaardenstraat. Dat was vlak om de hoek van de Kinderdijkstraat.Een paar dagen voor Pasen werden er door de firma Hermans eieren van gips verstopt op het landje naast het De Miranda bad. Dat was toen een leuke gebeurtenis. Al de kinderen uit de Rivieren gingen de volgende dag vroeg op,om dan op dat landje naar een gips ei te zoeken.En als je er dan één gevonden had dan kon je deze omwisselen in de winkel voor een rek eieren.(30 stuks) gr. Fred Blom.

Naam: Paul Mertz

Een onderhoudende buurman
Zondag 29 april 1979. We zitten naast elkaar in het vliegtuig.
Een DC 10 van de KLM. Co Hermans en ik. De eerste vlucht van Royal Dutch naar Los Angeles. (De échte eerste. Later volgen er nog meer, zogeheten, met Willem O. Duys aan boord, bijvoorbeeld.) Hermans is een onderhoudende buurman. Hij praat honderduit. We reizen met een groep langs de westkust van de Verenigde Staten. Allemaal mensen die zijn geworteld in zaken, marketing, reclame. Onder auspiciën van het Genootschap voor Reclame en onder leiding van mijn vroegere 'bazin': Ellis van Herpen. Allemaal benieuwd, nieuwsgierig.

'Amerika; het land van belofte'
schrijft hij boven zijn dagverslag, in leesbaar handschrift. En klaagt wat over slapeloosheid, de lengte van de reisduur en de tijdrovende ontvangst door de douane. Maar verder is hij heel opgewekt.
Een dag later doen we, onder andere, het enorme Shopping Centre 'South Coast Plaza' aan. Jacobus Hermans in diens element.
Legt structuren uit (welke grote namen zijn onontbeerlijk?), vergelijkt prijzen, vlindert over winkelpaden, praat met personeel.
Helaas moet hij snel en onverhoeds terug, vanwege een sterfgeval in de naaste omgeving. Ik heb hem daarna nooit meer gezien.
Zijn 'Prijs-Slag' lokt me niet over de drempel. Dirk wel.

Naam: Willem Rynja

Ik herinner mij Jac. Hermans als eerste stuntwinkel: aardappels in 10 kg.-zakken enz. dit samen met Dirk van den Broek (Talmastraat). Daarnaast was er Jac. Hermans wijnpakhuis op de Churchilllaan, hoek Maasstraat. Hoelang is dat al weer niet geleden?

Naam: Bram Mulder

Heel goed kan ik me de zaak van Jac. Hermans herinneren in de Rijnstraat. In de oorlog liet hij Sinterklaas van het dak snoepgoed strooien. Ik geloof, dat hij daarvoor een glazenwasser had ingehuurd.
Het was een heel kleine zaak, die toen nog lang niet leek op een echte supermarkt.
Mevrouw Hermans was een stevige vrouw met bolle wangen; zelf was hij een nogal tengere man.

Bram Mulder.

Naam: Chris de Keijzer

Ik woonde op de Noorder Amstellaan/Churchill-laan nr 12 vanaf eind 1938 tot eind 1950. In de oorlog en ook daarna kwam ik met mijn moeder regelmatig in de kruidenierswinkel van Jac Hermans. In de winkel werkte de hr Hermans samen met zijn vrouw en schoonzuster, en de eerste bediende de Hr.Faber die in de Carillionstraat woonde. Als er goede berichten waren over het front, werd dat door de hr Faber geheimzinnig bevestigd met de opmerking "het gaat goed in Purmerend" De oorspronkelijke winkel was klein en vol, tegenover de deur waren bakken met gedroogde vruchten, ik heb daar wel eens een gedroogde abrikoos uit gepikt.Later kwam er een verbouwing naar achteren en met de voor toen ultra moderne verlichting met Philips z.g. Philorabuizen, later TL buizen. ik vond dat prachtig. Mij ouders hadden op de Noorder Amstellaan hoek Reggestraat een huishoudelijke artikelenwinkel. Door Mevr.Hermans gekochte artikelen heb ik toen bij hen boven gebracht, want ze woonden boven de winkel, ik denk dat het de 2e etage was. Toen er aan het eind van de hongerwinter extra rantsoenen kwamen konden we met onze distributiebonnen Zweeds witbrood en een half pakje margarine halen bij Hermans. op Zondagavond kwam het echtpaar altijd bij ons voorbij op weg naar de Waalkerk in de Waalstraat. Mijn ouders en ik kenden de familie nogal van nabij. Later heeft Hermans de aangrenzende winkel - voorheen fietsenwinkel- bij de bestaande winkel getrokken en ontstond er een begin van zelfbediening, met mevr.Hermans achter de kassa. Latere ontwikkelingen heb ik niet meer meegemaakt, omdat ik verhuisde naar de Amstelveenseweg na het overlijden van mijn vader.Wel kende ik de supermarkt op de Marathonweg en naar een heel grote super aan de rand van Amstelveen en Bovenkerk.
Ik herinner mij het echtpaar Hermans, als buitengewoon vriendelijke mensen, met daardopor een grote klantenbinding.Het waren echte ondernemende kruideniers.

Dit is wat ik mij van Jac.Hermans herinner.
met vriendelijke groet,

Chris de Keijzer. 76 jr
woonachtig in Assen

Naam: Rijk M.

Toen ik in 1959 als student met een topbeurs van 200 gulden per maand een zolderkamertje had gevonden in de Boterdiepstraat, werd ik klant bij Jacques Hermans.
Niet voor alles: reststukjes kaas voor een kwartje het ons op de Albert Cuyp, en het aardige meisje van de bakker op de hoek wonnen mijn begunstiging aldaar. Maar dankzij de goede raad van de liefste hospita van de wereld wist ik al snel van die pretentieloze winkel in de Rijnstraat. Vandaar kon ook ik voedzame literblikken nasi (0.99 ct), appelmoes (0.39), halfpondpakjes java-koffie (0.89), de goedkoopste margarine en suiker de trap op slepen, om mij in leven te houden tot het uur waarop de mensa (Damstraat) openging.

Die nasi was trouwens bestemd voor smulpartijen op het platte dak, bij bijzondere gelegenheden te combineren met een door medevierenden aangebrachte fles Franse landwijn, vermoedelijk uit dezelfde winkel. Opwarmen mocht dan in de keuken van mevrouw Van Doesburg, voor wie ik tot haar einde een soort zoon heb mogen zijn; haar te vroeg overleden man, die werkte bij de kassa van de Stadsschouwburg, kon voor mij regelmatig overgebleven kaartjes reserveren voor de vastgestelde studentenprijs: f 1.--; die leverde Hermans nou toch weer niet.

Wat hij wel kon, wist ik van mijn hospita, was: kamperen. Net als de Van Doesburgen was hij lid van de NTKC, naar ik begreep een soort elite-kampeerders, met simpele tentjes op een brandschoon gehouden eigen terrein van de club, in de buurt van Muiden. Hoogtepunt van het jaar waren daar de dagen van het Donkelaarskamp, waar de heer Hermans dan waarschijnlijk wel per auto reisde, maar mijn Koos en Clasien deden het met zwaarbeladen fiets, hij viool op de rug.

Hermans zelf heb ik nooit gezien, geloof ik. En dat hoort ook zo; hij was bijna een mythische figuur. Maar zijn ontbijtkoek was verrukkelijk.

Rijk

Naam: Margot van Collenburg
Email: mi_van_collenburg(ad)yahoo.com

Ik herinner mij de winkel van Jac. Hermans nog heel goed. Ik zie nog een jongeman voor me, die daar jarenlang heeft gewerkt en die zo hard gegroeid was dat hij krom liep.
Omdat ik toen in mijn tienerjaren zat, heb ik vanmorgen mijn moeder gebeld om te vragen of zij daar vaak boodschappen deed.
Mijn moeder (nu 86) vond de winkel goedkoop, maar kocht er toch niet zoveel, omdat zij de kwaliteit van bijv. de groeten minder vond. Daarom bleef zij haar groeteman trouw.
Zij kocht er wel magere melk (in bulk). Zelf heb ik er ooit een fototoestel gekocht voor 2 gulden. Een plastic lens met een kastje, meer was het niet.
Maar je kon er goed mee fotograferen, dat was heel frappant. Mijn moeder is nu nog in het bezit van een plactic mandje, dat zij van mijn zusje voor haar moederdag gekregen heeft in de jaren zesig. Het kostte 39 cent en kwam van Jac. Hermans.

Naam: Francien

Hallo. ik heb in een inzending gemaild dat Jac. Hermans de eerste was die van zijn kruidenierswinkel een zelfbediening maakte.
Echt de allereerste in Nederland. Moet in een archief van de kranten terug te vinden zijn.Daarvoor had Hermans heel veel concurentie van Simon de Wit, Albert Heyn en de Vana (van Amerongen) die goed vertegenwoordigd waren in de buurt.
Trouwens De Gruyter was er ook te vinden, Al voor de oorlog stuntte Hermans met de prijzen. Veel mensen dachten dat wat goedkoper was niet van een goede kwaliteit zou kunnen zijn. Zij hebben zichzelf waarschijnlijk tekort gedaan. Volgens mij is het concern van Hermans later gefuseerd met Dirk van der Broek.
Groet Francien