Zuivelwinkel Landman . . . .

Terug naar de vorige pagina <<

 

Zuivelwinkel Landman, een laatste Amsterdamse buurtwinkel (2008)
by Peter Bartlema

Een jaar voor de dood van Gerrit, overleden in augustus 2008, maakte ik  een korte documentaire over de mooie nostalgische Amsterdamse buurtwinkel van de lieve Ida en haar evenzeer lieve broer Gerrit Landman. Zij woonden als kind al in het kleine woonhuis achter de winkel. Beelden van de winkel, klanten, het oude elektrische melkwagentje en natuurlijk gesprekjes met Gerrit en Ida. Liefhebbers kunnen contact opnemen voor een kopie of stuur ik een linkje van dit stukje film.
Peter Bartlema (PebArt Docs)
E-mail: pebart (at) xs4all.nl

Zuivelwinkel , een laatste Amsterdamse buurtwinkel (clip) from Peter Bartlema on Vimeo.

REACTIE N.A.V. OVERLIJDEN GERRIT LANDMAN

Naam: joop jansen1932

Met eigen woorden: Ik moet U zeggen, dat ik komende van Hoofddorp, dacht nog enige bekende van onze buurt te herkennen, maar niemand die ik ook bij benadering herkende. Bij het tekenen van het  condoleanceregister, dacht ik Trees de Vries, een buurmeisje van mij te herkennen. Ida herdacht Gerrit met de beginperiode van hun bestaan na het overlijden van hun vader en hoe zwaar zij het in die tijd hadden. Daarna nog twee sprekers en was het moment aangekomen dat wij Gerrit naar zijn laatste rustplaats begeleiden. In een stoet van wel zo'n 100 mensen met veel bloemen gingen wij, onze hard en nooit klagende man, zijn laatste rustplaats begeleiden. Zo gaat met de dood een van de laatste zelfstandige winkeliers heen.

GERRIT: rust in vrede.

Naam: Max.C.van.der.Glas.

Ik heb Gerrit leren kennen na zijn schooltijd toen hij melk begon rond te brengen in de buurt. Altijd een hard werkende man geweest,die zijn klanten door weer en wind bediende, eerst op de fiets,(zie foto) en later met de gemotoriseerde melkwagen. Tot eind 70'tiger jaren,tot haar verhuizing, heeft hij bij mijn moeder de melk aan huis gebracht. Gerrit was tijdens zijn leven een MARKANT persoon in de buurt die bij de Borsenburgerstraat en omgeving hoorde. Moge hij ruste in vrede.

Naam: Tom Vastenhoudt

Het doet me verdriet te horen dat de melkman GERRIT LANDMAN uit de Borssenburgstraat is overleden. Nadat ik vijf jaar geleden nog in zijn prachtige winkel de jaren zestig heb mogen herbeleven. Wederom een stukje na-oorlogs Rivierengevoel beëindigd. Ik leef mee in het verlies met zijn familie en zuster.


BEZOEK AAN MELKHANDEL LANDMAN JUNI 2005

Soms bekruipt je een niet te bedwingen “Rivierengevoel”.

Jos en ik spraken af om in het kader van een klein onderzoek naar “winkels uit mijn jeugd” te zoeken en kwamen terecht bij de Borssenburgerstraat 33: de zuivelwinkel van Gerrit (68) en zijn zuster Ida Landman.
Het melkbedrijf, grotendeels nog zoals het toen was, bestaat nu 71 jaar en is 35 jaar geleden van vader overgenomen.
Omdat ik zelf uit de Meerhuizenstraat kom, weet ik hoe Gerrit altijd met zijn melkwagen (later gemotoriseerd) door de buurt (= cirkel Vrijheidslaan Holendrechtstraat, J. Israëlskade, Vechtstraat) croste.

Gerrit vertelde dat hij vanaf zijn 14e in het bedrijf werkte. Dat is nu 54 jaar geleden. De buurt was erg veranderd vonden ze beiden, maar het was nog steeds een rustige en veilige buurt. Ook waren er minder gezinnen en meer alleenwonenden.
Gerrit rijdt niet (veel) meer met zijn 25 jaar oude karretje, dat wordt hem te zwaar.

De winkel ademt de sfeer van de Rivierenbuurt van de jarig zestig en is ongeveer de enige (zuivel) winkel in de buurt die hieraan voldoet. Opvallend zijn de authentieke koelkasten van 55 jaar oud en de oude koekblikken in de winkel. Eigenlijk willen ze er wel mee stoppen, maar Gerrit en Ina zijn zo met de buurt verweven.
Een moment om bij stil te staan!

Tom Vastenhoudt en Jos Wiersma


Gerrit Landman met zijn zus Ida

REACTIES:

Naam: Joop Jansen 1932

Beste Gerrit, Waarschijnlijk ken je mij niet meer, beslist wel mijn ouders J.Jansen korte Meerhuizenstr. 8" Jij schreef op deze site,dat je de zaak 35 jaar geleden van je vader heeft overgenomen,is dat niet van je moeder? In mijn geheugen,dacht ik,dat jouw vader in de oorlog 1944 was overleden?! Met vriendelijke groeten ook aan je beide zusters..........J.Jansen

Naam: Romeo

Leuk zeg, ik ben ook klant geweest toen ik nog op het Borssenburgplein woonde, even snel een boodschapje als de koelkast weer eens leeg was. Hopelijk doen jullie nog lang goede zaken.

Naam: Gerard Meinsma

Heel leuk om deze pagina te zien, vol van nostalgie en jeugdherinneringen. Ik ben 2 jaar geleden nog even een praatje wezen maken met Gerrit en Ida. Vroeger als jochie, woonde in de Meerhuizenstraat 15 III, veel met Gerrit langs de deur geweest om te helpen. De kruidenierswinkel van Blenderman zat tegenover ons en ik was dik bevriend met Roy Blenderman. Heel veel goede herinneringen aan deze tijd en aan deze buurt! De sfeer en warmte is er nog steeds!

Naam: Alex en Aimée

Wat heerlijk dat Ida en Gerrit hier op de site staan. We zijn al 15 jaar klant en vrezen de dag dat ze met de zaak zullen gaan stoppen!
Alex en Aimée van het Borssenburgplein

Naam: willem rynja

Leuk, om Ida en Gerrit nog eens op internet te zien! Vele jaren lang kwam Gerrit 's-avonds bij ons aan de deur 'om te horen'. Ook toen wij buiten zijn wijk woonden aan de Vrijheidslaan, bleef hij komen: Gerrit deed op het laatst vier wijken! Ook hun moeder en nòg een zuster woonden achter de winkel! Tussen de pakken en de dozen, vermoed ik.
Doe hen de groeten, indien mogelijk.

Willem 'Vogel', Biervliet

 

Terug naar de vorige pagina <<