Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

FOTOTENTOONSTELLING: Dames en Meiden van Zuid

Ontmoetingen in de Beethovenbuurt

In juli 2002 verscheen het fotoboek Dames van Zuid. Gezichten uit de Beethovenstraat van Elsbeth Struijk van Bergen (fotograaf) en Jutka Rona (journalist), beiden bewoners geweest van de Beethovenbuurt in Amsterdam. Dit boek was één van de inspiratiebronnen voor de toneelvoorstelling Dames van de Beethovenstraat twaalf jaar later.

Gebaseerd op de belangrijke rol van trouwschoenen in de toneelvoorstelling hebben, in april 2014, meiden uit het basis- en voortgezet onderwijs schoenenverzamelingen van oudere dames uit de Beethovenbuurt gefotografeerd.  De dames die niets met schoenen hadden, kozen voor persoonlijke objecten waar een verhaal aan verbonden was over hun verleden. Dat verhaal schreven de meiden op.

De fototentoonstelling Dames en Meiden van Zuid bestaat uit 8 tweeluiken, elk bestaande uit een foto en het bijbehorende mini-interview, gemaakt door meiden die in de Beethovenbuurt op school gaan. De hele maand mei zijn de tweeluiken in de Balzaal van het Hilton Hotel in Amsterdam te zien. De tentoonstelling is een vervolg op het fotoboek Dames van Zuid. Gezichten uit de Beethovenstraat van 12 jaar geleden.

Gerrit van der Veen College - 1e Montessori Basisschool De Wielewaal

Jantien de Graaf Bierbrouwer, Evita Kalthoff, Veerle Schim van der Loeff, Chantal Sneep, Wing Yee Tang, Susan van den Broek, Julia Prins, Merel Luijpen, Melanie Meijer, Liv Schulp

Projectleiding

Ido Abram www.stichtingleren.nl
Elsbeth Struijk van Bergen www.elsbethstruijkvanbergen.com

Dames

Riet Cohen de Lara, Manja Doyer, Jetty van Gelder, Annemarie Lucker, Frieda Menco, Kitty Piller, Neel Struijk van Bergen, Julianna Wieg

Met dank aan:

Stadsdeel Zuid

 

4 en 5 mei 2014 "Open Joodse huizen"

Tijdens Open Joodse Huizen vertellen we elkaar verhalen over het joodse leven in en om de Tweede Wereldoorlog. Open Joodse Huizen is een programma van het Joods Historisch Museum rond 4 en 5 mei.

 

Lees alles hierover op: http://www.openjoodsehuizen.nl/

Tentoonstelling en lezing Amsterdamse School architect Gerrit Jan Rutgers.

Gerrit Jan Rutgers, het gezicht van Plan Zuid

Tentoonstelling en lezing Amsterdamse School architect Gerrit Jan Rutgers.

Vanaf 15 maart 2014 zal in Bezoekerscentrum De Dageraad een tentoonstelling te zien zijn over het leven en werk van de Amsterdamse School architect Gerrit Jan Rutgers (1877-1962).

Als één van de meest productieve architecten die invulling gaven aan het befaamde Plan Zuid van H.P. Berlage was hij verantwoordelijk voor vele gezichtsbepalende bouwwerken, waardoor hij met recht het gezicht van Plan Zuid genoemd kan worden. De tentoonstelling wordt bij de opening ingeleid met een lezing door Sebas Baggelaar.

Rutgers’ gebouwen markeren bijzondere sleutellocaties in de stad. Zijn werk omvat naast villa’s en rijtjeshuizen ook arbeiderswoningen en meubilair. De meeste Amsterdammers zullen hem echter kennen van de zwierige rode bebouwing aan het Roelof Hartplein en het Carlton Hotel aan de Vijzelstraat. Met tevens ontwerpen voor de uitbreiding van het Hotel American, het daarbij horende beroemde café en de verbouwing van het Amstel Hotel had Rutgers de drie grootste en meest prestigieuze hotels onder zijn hoede en bouwde hij een reputatie op als expert van hotel-architectuur.

De tentoonstelling is vanaf 15 maart 2014 te bezoeken in Bezoekerscentrum De Dageraad, Burgemeester Tellegenstraat 128.
De kosten voor de lezing bedragen €15,00 inclusief koffie/thee voor aanvang en afsluitend een drankje. Studenten en houders van een Stadspas krijgen €2,50 korting op de toegangsprijs. Aanvang lezing: 16.30, inloop vanaf 16.00.

Voor de lezing is reserveren noodzakelijk. U kunt online boeken via het reserveringsysteem op www.hetschip.nl

Overzichtstentoonstelling Jan Stuyt in de Obrechtkerk t.m. 6 april 2014

Architect / bouwmeester van oa de St. Pancratiuskerk

 

De evenementencommissie van de Obrechtkerk nodigt u uit om de overzichtstentoonstelling van het werk van architect Jan Stuyt te bezoeken. Deze expositie wordt gehouden in het kader van het 110-jarig bestaan van de Obrechtparochie. Er is veel aandacht voor de St. Pancratiuskerk.

Rond 1900 was Jan Stuyt (1868-1934) een van de meest productieve en gezichtsbepalende bouwmeesters van Nederland. Eén van zijn ontwerpen is die van de Obrechtkerk – officieel de Onze Lieve Vrouw van de Allerheiligste Rozenkrans. Daarnaast is hij de architect van bekende Amsterdamse gebouwen zoals het Zuiderbad, de Agneskerk, de St. Pancratiuskerk en de H. Gerardus Majellakerk.

Ook ontwierp hij woningen aan onder meer de Amsteldijk, Ferdinand Bolstraat, Jozef Israëlskade en in de Concertgebouwbuurt. De tentoonstelling is al op een aantal plaatsen in Nederland te zien geweest, maar schenkt deze keer extra aandacht aan bouwwerken in Amsterdam.

De tentoonstelling in de Obrechtkerk is vanaf 19 januari (opening om 15.30 uur) tot en met 6 april 2014 gratis toegankelijk op woensdag en zaterdag van 13.00 tot 16.30 uur.

Het adres van de Obrechtkerk is Jacob Obrechtstraat 30, Amsterdam. Meer informatie op www.obrechtkerk.nl

TONEELSTUK: Dames van de Beethovenstraat

 

Theatergezelschap Parels voor de Zwijnen brengt met haar nieuwe voorstelling Dames van de Beethovenstraat een ode aan de eigenzinnige Beethoven-dames. De deftige Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid dankt haar status en sfeer aan deze flamboyante dames, veelal van Duits-joodse afkomst, die begin jaren dertig hun land ontvluchtten en neerstreken in de Beethovenbuurt.
Dames van de Beethovenstraat is een sterk muzikale voorstelling die op 3 mei 2014 haar première viert in het Hilton Hotel in Amsterdam.