Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Nieuwe expositie in KropmuseumHildo Krop stadsbeeldhouwer van Amsterdam

Vanaf 2 juni 2012 is in Jugendstil villa Rams Woerthe te Steenwijk de nieuwe wisselexpositie Hildo Krop stadsbeeldhouwer van Amsterdam voor het publiek opengesteld. Het betreft dit keer een fototentoonstelling van beelden die Krop voor de gemeente Amsterdam vervaardigde. Bijna 90 locaties werden in Amsterdam door fotograaf Loek van Vlerken opgezocht met als resultaat ruim 300 op de gevoelige plaat vastgelegde kunstwerken. Voor de expositie werd uit het aldus vergaarde materiaal een ruime keuze gemaakt. Aan de geselecteerde foto’s werden tevens studies, schetsen en afgietsels uit de eigen collectie toegevoegd. Tegelijkertijd met de tentoonstelling verschijnt er een boekuitgave met een compleet foto-overzicht van alle (!) in Amsterdam aanwezige beelden en objecten van Krop.


De in Steenwijk geboren kunstenaar Hildo Krop (1884-1970) heeft in deze Overijsselse stad wel zijn jeugd doorgebracht, maar er niet echt kunst van enige betekenis gemaakt. Dat heeft de gemeente Steenwijk er echter niet van weerhouden zich vanaf eind vorige eeuw in te zetten om een museale collectie van zijn werk aan te leggen. In zes zalen van de fraaie villa Rams Woerthe zijn thans honderden objecten van deze veelzijdige kunstenaar permanent te bezichtigen. Naast beelden in brons, steen, gebakken klei en gips omvat de collectie ook veel keramisch werk, tekeningen, schilderijen en houtsneden als mede penningen, boekbanden, sieraden, vloerkleden en meubels.

Ieder jaar wordt getracht een wisselexpositie in te richten om een facet van het omvangrijke werk van Krop uit te vergroten. Zo werden er de afgelopen jaren tentoonstellingen opgezet over Krop’s bijdragen aan de Eskaf, over de door hem gemaakte dans- en toneelmaskers, over zijn houtsneden en zijn portretten. Diverse aspecten van zijn oeuvre vragen er nog om nader te worden belicht. De beheerstichting van deze indrukwekkende collectie heeft echter gemeend voor de nieuwe tentoonstelling niet langer om zijn vele werken in Amsterdam heen te kunnen.De vorming van Krop als kunstenaar heeft zich immers juist in deze stad voltrokken. Na vele omzwervingen vestigde Krop zich eind 1912 definitief in Amsterdam en werkte er vanaf 1916 (in parttime dienstverband) voor deze gemeente. Gedurende lange tijd officieus en vanaf 1956 officieel als stadsbeeldhouwer. In de openbare ruimte van de hoofdstad zijn de beelden van Krop dan ook op talloze plaatsen te aanschouwen.

De expositie Hildo Krop stadsbeeldhouwer van Amsterdam wordt donderdagavond 31 mei officieel geopend door de burgemeester van Steenwijkerland, Marja van der Tas. Tevens zal aan haar op deze avond het eerste exemplaar van het gelijknamige fotoboek worden aangeboden.

Openingstijden: ma, wo, do, za en zo van 11.00-16.00 uur. Voor meer informatie: www.hildokrop.nl