GESCHIEDENIS: Het Zuid van Berlage (2)



Berlage was bekend geworden door de bouw van de beurs maar kenden de Amsterdammers hem begin vorige eeuw ook van andere opdrachten?
Aflevering 2.


Kenden de Amsterdammers Berlage? Ik ging in de historische kranten uit 1901 tot 1903 op zoek met zijn naam als trefwoord maar kwam er al snel achter dat er meerdere Berlages actief waren in die tijd. Naast de architect Berlage, Pieter Hendrik, die van 1856 tot 1934 leefde, werden Dr. J. Berlage, notaris J.G. Berlage, de predikant Dr. H.P. Berlage en Mr. H.P. Berlage veelvuldig genoemd. Hieronder volgen voorbeelden van de zaken waarmee de vier naamgenoten zich bezighielden. 















Dat Dr. H.P. Berlage kan ook nog aanleiding geven tot verwarring omdat de architect een aantal keren werd onderscheiden met een eredoctoraat en op grond daarvan ook wel als dr. H.P.Berlage werd weergegeven.

En dan waren er ook nog mededelingen over bevallingen van dames Berlage. Niet van de echtgenote van de architect echter. Die was getrouwd met Marie Bienfait.


In ieder geval werd ook de naam van de architect vaak genoeg genoemd om bij de inwoners van Amsterdam bekend te mogen worden verondersteld. Hieronder volgt een verzameling knipsels die op hem betrekking heeft. Twee of drie exemplaren kunnen echter ook van een van de andere Berlages zijn.























Deze dus niet. Onze H.P. Berlage was getrouwd met Marie Bienfait.

 



 




In deze verzameling ontbreken berichten over de zuidelijke stadsuitbreiding. Daarvoor moeten we wachten tot Berlage zijn plannen in de tweede helft van 1904 presenteert. Maar je ziet wel de contouren van een man die niet alleen begaafd was als architect maar ook naam maakte als kunstenaar op andere gebieden.

Volgende aflevering de ontvangst van zijn plannen voor het nieuwe Zuid.

16-3-2013 ErJeetje

Bron: Knipsels uit het historisch krantenarchief Kon. Bibliotheek

You have no rights to post comments