HILDO KROP: het beeld H.P. Berlage

 
 
bron: Het Instituut Collectie Krop

Hildo Krop heeft in de jaren 20 samen met Mondriaan en Berlage in de commissie voor het van Gogh monument gezeten.


In 1956 kreeg Krop de opdracht van de Gemeente Amsterdam het monument van Berlage te maken. Dit was bestemd om voor de Wolkenkrabber van J.F.Staal te plaatsen. Berlage verbindt zijn naam aan ‘Plan-Zuid’ als stedenbouw-kundig ontwerper.

kropTer plaatse heeft Krop een maquette gemaakt. Het uiteindelijke 6 meter hoge beeld laat de bouwmeester zien met de gelijkbenige driehoek, het meest essentiële instrument van een architect. Op de sokkel waar het beeld op rust zijn abstract de contouren te zien van een metselaar, steigerbouwer, steenhouwer, opperman en tekenaar. In ons museum bevindt zich een voorstudie van dit beeld waarop de hoofden op de sokkel naar een kant gericht zijn. Op advies van een van Krops uitvoeders zijn op het uiteindelijke voetstuk de hoofden afwisselend qua richting.

Door ziekte van Krop duurde het tien jaar voordat het beeld onthuld werd. Bij de onthulling sprak Burgermeester van Hall van: “waarderende gedachten voor twee belangrijke Amsterdammers” (Krop en Berlage). De onthulling werd omlijst door kindergezang van een school uit de buurt.

Krop was inmiddels 80 jaar toen het beeld gereed kwam En hij leverde hiermee, voor zijn leeftijd, een zware fysiek prestatie.You have no rights to post comments