ARCHITECT: Margaret Staal-Kropholler (1891-1966)

krop2Film over Margaret Staal-Kropholler

 Margaret Staal-Kropholler is de eerste vrouwelijke architect van Nederland. Zij groeit op met de Amsterdamse School, een stijl die haar goed ligt en waarin zij uitblinkt. Haar villa’s in Bergen en het atelier van Richard Roland Holst in Zundert zijn van een uitzonderlijke schoonheid, maar haar missie ligt op het gebied van de bruikbaarheid van de keuken. Zij wil huizen ontwerpen waarin het huishoudelijk werk tot een minimum kan worden beperkt. De film verbeeldt een persoonlijk en indringend verhaal van een vrouw die de wereld wil veranderen en daarvoor aangrijpt wat zij voor handen heeft: de architectuur

In de film komen aan het woord:

Marloes van Haaren (architect) heeft veel restauraties en renovaties op haar naam staan van vooroorlogse woningbouw in Amsterdam, waaronder de gebouwen van Margaret Staal-Kropholler.

Karin en Dorrepaal en Saskia Oranje (beiden architect) werken bij bureau Uytenhaak aan de renovatie van het Louise Wenthuis, het laatste werk van Margaret Staal-Kropholler. Mevrouw Smalhout is bewoonster uit het eerste uur van dit gebouw.

Mevrouw Venekamp, Lizzy Venekamp, Clarisse Venekamp, Maggie Bourgonje-Venekamp en Maggie Bourgonje (dochter, kleindochters en achterkleindochter van Margaret).

Margaret Staal-Kropholler komt zelf aan het woord via de vele teksten voor lezingen die zij schreef.

Trailer:

Trailer - Vanuit den gezichtshoek der Bruikbaarheid from Studio Vermeer on Vimeo.

 

 

 

 

Trailer - Vanuit den gezichtshoek der Bruikbaarheid from Studio Vermeer on Vimeo.

You have no rights to post comments