238 - Allemaal Joden teruggekeerd

Ingezonden door Rolf Kat - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Na de oorlog woonden op de Rooseveltlaan vele Joodse families die waren teruggekomen uit de kampen of uit de onderduik. In de meeste gevallen hadden er vóór de oorlog ook Joden gewoond. In 1945 werden de woningen weer vrijgemaakt van de NSB'ers die er in waren getrokken.  

Wij kwamen daar vlak na de oorlog wonen. Ik herinner mij dat velen van onze buren Joden waren. Jacks, Kahn, Biedermann, Voorzanger, Meerschwam, Groen, Gobits, Duis, Obstfeld, Neeter, Stern en ga maar door. We speelden op straat. Op de ventweg stonden wel wat auto's, maar er was genoeg plaats om te voetballen. De brede weg van de Rooseveltlaan had kinderkopjes. Af en toe kwam lijn 4 voorbij of bus E, maar het was zo rustig, dat we over deze weg tennis speelden. Ik had geen benul van de geschiedenis van de buren en hun kinderen/mijn vriendjes en vriendinnetjes. Er werd helemaal nooit over gesproken. Wel was het zo, dat er winkels in de Maasstraat waren die gemeden werden als de pest. En meer dan 65 jaar later zal ik nog die winkels niet in gaan . . . .

Dat er NSB'ers hadden gewoond in onze flat, bleek toen er bij ons behangen werd. Het oude behang werd verwijderd en op de kale muren verschenen grote tekeningen. Portretten van Hitler, hakenkruizen. Dat moet in 1948 geweest zijn. Zal ik nooit vergeten want dat dat iets was dat niet klopte begreep ik wel.

Mijn moeder overleed in 1974. Daarna werd ik opgebeld door de nieuwe bewoonster. Ze had in een verborgen kast fotoalbums gevonden. Op de foto's stonden mensen die er Joods uitzagen en dat zou mij kunnen interesseren omdat ze had gehoord dat de vorige bewoners joden waren.

Heel bijzonder vind ik dat de vrouw die vanuit "ons" huis aan de toenmalige Zuider-Amstellaan 169' werd gedeporteerd als meisjesnaam Feuchtwanger had . . . . . en die naam zit in de stamboom van mijn Israelische kleinkinderen.
Kleine wereld.


Digitale gedenksteen 
  
Frieda Klugmann-Feuchtwanger
Pappenheim, 19 februari 1859
Sobibor, 13 maart 1943

Ook gepubliceerd op de Comunity Joods Monument  


Hoe de Zuider Amstellaan er toen uit zag . . . .  


You have no rights to post comments

Reacties  

 
# Jan Everts 11-09-2012 17:00
Ook wij hebben in zo'n huis gewoond aan de Maasstraat. Brr alleen de gedachte al.