240 - Theehuisje Zuidelijke Wandelweg 56


Op de bijgevoegde foto is het theehuisje aan de Zuidelijke Wandelweg 56 te zien dat mijn opa vanaf 1937 bezat. Mijn opa staat in de deuropening met het dienblad in de hand. Duidelijk is zijn naam te zien J.B. van Roekel. Achterop de foto vond ik de tekst : een warme zomerzondagmiddag in 1941.
 

Een trouw bezoeker van het theehuis was de heer L. Jordaan, destijds een bekende filmcriticus en cartoonist. In een nummer van het tijdschrift Ons Amsterdam uit 1992 vond ik een artikel van Eric Slot “De zuidelijke (en Noordelijke ) Wandelweg: een dierbaar stukje niemandsland.”
Tot mijn vreugde gaat het ook over het theehuisje van mijn opa. Het lag waar nu lijn 5 onder  de ringweg doorgaat, vlakbij de Parnassusweg. Tijdens de mobilisatie oefenden de Nederlandse militairen, die in scholen in de Rustenburgerstraat en de Boerhaavestraat waren gelegerd, vlakbij het theehuisje op braakliggend terrein.
Tijdens de meidagen van 1940 bemerkte de familie bij aankomst dat Nederlandse militairen die terugkwamen van de Grebbenberg hadden ingebroken en de hele voorraad frisdrank en chocolade “soldaat hadden gemaakt”. Die voorraad was in verband met het naderende Pinksteren aanzienlijk geweest. De rekening werd een paar weken later keurig betaald. 
Tijdens de bezetting sliepen mensen die bang waren voor een razzia op de wandelweg. Er werd ook wel eens een lijk aangetroffen. In de hongerwinter zijn er veel bomen gekapt om als brandstof te dienen. Aan het einde van de hongerwinter verhuisde de familie van Roekel noodgedwongen naar Amsterdam nadat de Wandelweg onder water had gestaan omdat gemalen wegens stroomgebrek niet konden werken.
In mei 1945 bouwde de Royal Air Force vlakbij de huidige Parnassusweg een landingsbaan en opnieuw had het theehuisje militairen als gasten. In het boek Zuidelijke Wandelweg van Paul Gellings, dat ik vorig jaar na het overlijden van mijn vader in zijn boekenkast vond, heeft hij op het kaartje voorin de plaats aangekruist waar hij woonde, naast het A.F.C.terrein.

Zijn er lezers van deze website die herinneringen hebben aan het theehuis op de Zuidelijke Wandelweg 56 en/of aan mijn grootvader J.B. van Roekel?
U kunt mijn een berichtje sturen via het e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   


Els de Graaf- van Roekel


You have no rights to post comments