263 - Een (vergeten) schrijver in Plan Zuid
Als één van de titels “De jacht op de aalscholver”, “Seiners en Spionnen” of “Piet Plastic in actie” een belletje doet rinkelen, is de kans groot dat jullie net zulke verwoede lezers waren in de jaren 50 als ik. Als verder een of meer van die titels in je bezit was, kan je zelfs vandaag met een blij gevoel gaan slapen, in de wetenschap dat je door toen dat boek aan te schaffen, je mee gewerkt hebt aan een fijne zomervakantie in Bergen of Schoorl van de familie Meijer. (Waarvoor alsnog onze hartelijke dank!)
De boeken met deze titels, en nog een aantal andere, zijn geschreven door mijn vader Christoph Andreas Meijer. Hij werd in augustus 1907 in Koog aan de Zaan geboren als oudste kind van een onderwijzersechtpaar dat zich daar recentelijk gevestigd had en afkomstig was uit … Amsterdam. In 1913 verhuisde het gezin inclusief een inmiddels geboren dochter terug naar Amsterdam en koos domicilie in de Grote Wittenburgerstraat.
In 1923 werd er weer verhuisd en nu naar Plan Zuid, de Kromme Mijdrechtstraat hoek Amstellaan. Van daar uit trouwde mijn vader in 1931 en het bruidspaar ging in de Dintelstraat wonen.
In 1969 vertrok mijn vader, mijn moeder was in 1965 overleden, naar Alkmaar. Als iemand 46 jaar in een buurt woont, in dit geval Plan Zuid, en daar werkt en een vijftiental boeken schrijft, zou je mogen verwachten dat de buurt een bepaalde rol in die boeken speelt. Die buurt is immers het natuurlijke decor van de schrijver. Bovendien wordt er in bepaalde boeken gebruik gemaakt van persoonlijke ervaringen van de schrijver, zoals in “Seiners en Spionnen” zijn eerst mobilisatie in Vlissingen, in “De jacht op de Aalscholver” het morse seinen en het voetballen en in “Meneer de Hond van Halderie” de kampeerreis op de “Tarkan” naar Noorwegen. Bovendien wordt in dat laatste boek Koperen Knelis ten tonele gevoerd, die allerlei grappen en grollen van Wittenburg vertelt. In “Het Zwarte Gordijn” bedient voddenbaas Jonas Ossendrijver van het Markenplein zich van Jiddisch Bargoens, dat de schrijver ongetwijfeld in zijn Wittenburgse periode heeft opgepikt. (Onze overbuurman in de Dintelstraat, dhr. A. Bromet, bood aan om voor een eventuele tweede druk correcties aan te geven.)
Met die wetenschap in het achterhoofd ben ik de boeken nog eens gaan bekijken op zoek naar Plan Zuid. De oogst valt nogal tegen. Hoewel een aantal boeken tegen een Amsterdamse achtergrond spelen, wordt er maar in drie boeken expliciet gesproken over Plan Zuid. In “De Kop in de Wind” treedt Felix (de hoofdpersoon) in dienst als huisknecht bij de gepensioneerde aannemer Bollewind, die in de Haringvlietstraat 162 woont, in een “heel huis met twee verdiepingen, modern, alles nieuw in de verf ….. Was hij hier in deftig Zuid of op Kattenburg?”. In “Piet Plastic in actie” past Wim, een van de hoofdpersonen, als babysit op het kind van ingenieur Quidam wanneer de schijfjes Invastabilon worden gestolen. Het adres, echt iets voor een ingenieur, Richard Wagnerstraat 89. En in “Meneer de Hond van Halderie” woont de hoofdpersoon Harry in de Deurloostraat en de grote schurk op de Apollolaan 307. “Apollolaan! Minder niet? Wat een chic adres. Daar durf ik het mijne, in de Deurloostraat, niet bij te noemen, dat scheelt te veel.” Dat is alles. Tamelijk karig voor iemand die zo lang in Plan zuid gewoond, gewerkt én geschreven heeft.
Tot slot een complete lijst van de door hem geschreven boeken, met jaar van voltooiing en volgorde van uitgave door Kok Kampen, Boom Ruygrok Haarlem of Meinema Delft.
1941 Het fijne Vak I - In dat jaar uitgeven door Samson, Alphen aan den Rijn
1941 Het fijne Vak II - In dat jaar uitgeven door Samson, Alphen aan den Rijn
1942 Het fijne Vak III - In dat jaar uitgeven door Samson, Alphen aan den Rijn
1944 Seiners en Spionnen 3
1945 Meneer de Hond van Halderie 2
1946 Pech gehad (manuscript, verdwenen)
1947 De Kop in de Wind 9
1948 De jacht op de Aalscholver 1
1948 Wij zijn niet bang 11
1949 Krijntje (manuscript)
1950 De Klauw van de Draak 8
1950 Kaaskop & Co 4
1951 Piet Plastic in Actie 5
1952 Het Zwarte Gordijn 10
1952 Kink in de Kabel 7
1952 De Vuurproef van Piet Plastic jr. 6
De boeken zijn in de jaren vijftig zo behoorlijk verkocht dat mijn ouders een hele maand lang in de zomer een huis in Bergen of Schoorl konden huren van de opbrengst. Ook zijn er vier boeken in het Duits vertaald.
* Helaas zal je in de lijst met markante buurtbewoners de naam van deze schrijver tevergeefs zoeken. Maar daar is het ten slotte een vergeten schrijver voor.
Arend Meijer, 15 januari 2013
* uiteraard heeft de redactie van het Geheugen van Plan Zuid hierin verandering gebracht. Zie >>
Reacties
Leuk dat je een goede herinnering hebt aan "het zwarte gordijn"! Ik wil je mijn boek wel lenen, maar weet niet hoe dat precies te regelen. Heb jij een idee?
Groet
Arend
Wat leukt dat je een goede herinnering hebt aan "het zwarte gordijn"! Ik zou je mijn boek best willen lenen, maar zie nog niet precies voor me hoe dat te regelen. Heb jij een idee?
Groet,
Arend
Als je (nog) in Amsterdam woont, kan ik het zo bij je komen halen. Ik zit elke dag op de fiets. En als je verder weg woont, is het ook geen probleem.
Vriendelijke groet,
Karien
Helaas woon ik niet meer in Amsterdam, maar kom er nog wel erg regelmatig. Misschien wat meer privé om via de email iets te regelen (arendmeijer66kpnmail.nl)
Ik hoor van je.
Groet
Arend