275 - Peters Wonen & Slapen: een hecht familiebedrijf
Dit artikel is met toestemmning van de redactie van de Oud Amsterdamer overgenomen
Peters Wonen & Slapen, woninginrichting, Rijnstraat 39-43, sinds 1938
“Een aantal middenstanders is hier de laatste jaren vertrokken, maar er zijn gelukkig weer nieuwe ondernemers voor in de plaats gekomen.”
Dit zegt Sjef Peters (68), de vorige eigenaar van Peters Wonen & Slapen (specialist in bedden en matrassen, linnengoed, gordijnen, shutters, luxaflex en vloerbedekking) aan de Rijnstraat. Sjef, die nog steeds elke dag met veel plezier meewerkt in het familiebedrijf, heeft de zaak vijf jaar geleden overgedragen aan zijn zoon Olav en diens vrouw Ellen. Zij zijn de derde generatie Peters in de zaak die al sinds jaar en dag de slogan ‘Perfectie zit in de details’ hanteert.
Uit het banket
Joop Peters is de grondlegger van de winkel en dat is best opvallend, want de familie Peters zat voor de oorlog in het banket, aan de Heiligeweg. Sjef legt uit: “Mijn grootouders hadden zestien kinderen en er was niet voor iedereen plaats in de banketbakkerszaak. Mijn vader Joop koos er toen voor om stoffeerder te worden. Daarvoor werd hij opgeleid en liep hij stage bij Meijssen aan de Middenweg. Dat was toen een bekende zaak.”
Rijnstraat 39
Joop Peters startte in 1938 met zijn eigen zaak aan de Rijnstraat 39. Vanaf het begin liep deze goed, maar twee jaar later brak de Tweede Wereldoorlog uit en toen braken magere tijden aan. “Veel van onze klanten waren en zijn nog steeds van joodse afkomst”, verklaart Sjef. “Ik heb nog een kasboek uit die tijd en daarin staan weken dat er geen gulden werd verdiend.” Het hart van opa Peters zat tijdens de oorlog op de goede plek, want één van zijn joodse stoffeerders - meneer Bremen - zat maandenlang ondergedoken in het keukenkastje van de woning boven de zaak. Overdag werkte hij in het atelier en zodra de zaak sloot, ging meneer Bremen naar boven. Terzijde: joodse klanten leiden tot soms grappige anekdotes. “Er was eens een joodse klant die heel erg lang draalde. Op een gegeven had hij besloten tot een bestelling en toen vroeg ik: ‘Is de kogel door de kerk of door de synagoge.’ Daar kon die man erg om lachen”, zegt Sjef.
Uitbreiden
Na de magere oorlogsjaren herpakte Peters - die inmiddels sinds 1943 zoon Sjef rijker was - zich en werd de zaak uitgebreid. Daarbij werd niet gekeken op een pandje meer of minder. Sjef Peters: “Mijn vader nam er in de jaren vijftig op nummer 48, aan de overkant, een beddenzaak bij. Later kwam de Rijnstraat 45 erbij als gordijnenzaak en Rijnstraat 49 werd ons magazijn. Weer later betrokken we via een ruilverkaveling met andere ondernemers nummer 41 en 43 bij de zaak, waardoor we meerdere winkels naast elkaar hadden die we konden doortrekken. Dan hebben we het over een jaar of 35 geleden en toen had ik de zaak al overgenomen.” Dat Sjef in de zaak zou komen, was overigens al vrij snel helder. Toen hij 12 jaar was, overleed zijn moeder en de kleine Sjef was vanaf dat moment de rechterhand van opa Peters. “Het was logisch dat ik in de zaak ging meehelpen”, zegt Sjef, die nog wel even weg was. “Toen ik 18 was, moest ik in militaire dienst. Daarna heb ik nog een tijdje stage gelopen bij Nooij in de Ferdinand Bolstraat en even later bij Nagel op de Haarlemmerdijk. Ik had natuurlijk ook stage kunnen lopen bij mijn vader, klopt, maar hij wilde dat ik ook een tijdje onder andere ogen kwam, want vreemde ogen dwingen”, zegt Sjef. Met zoon Olav (inmiddels 39) is het eigenlijk hetzelfde gegaan als met Sjef. Ook hij hielp van kindsbeen af mee en ongeveer vijftien jaar geleden kwam hij definitief in de zaak.
Specialist
Bij Peters Wonen & Slapen (dinsdag t/m vrijdag geopend tussen 9.00 en 17.00 uur en maandag van 13.00 tot 18.00 uur) zijn persoonlijke service en kwaliteit nog de gewoonste zaak van de wereld. “Wij komen thuis om alles op te meten en op elkaar af te stemmen. En wij beschikken over een eigen atelier en stoffeerders en kunnen daarom een snelle en kwalitatieve levering garanderen.” Het bedrijf heeft momenteel overigens weer helemaal de wind in de zeilen, want tapijt op de vloeren komt weer helemaal terug. “Laatst hebben we nog een grachtenpand van een advocatenkantoor moeten stofferen met handgenaaide lopers waar je helemaal in wegzakt, compleet met koperen roeden. Dat is echt prachtig”, zegt Sjef.
Bestelauto
Henk wilde een bestelauto, maar had geen rijbewijs Dit is de tweede bestelauto van Peters Wonen. Aan de eerste bestelauto zit nog een aardige anekdote vast. Sjef Peters: “Wij hadden vroeger een bakfiets waar Henk op zat voor alle bestellingen. Op een gegeven moment wilde Henk niet meer op de bakfiets, want hij zag dat al die andere zaken een bestelauto hadden en die wilde hij ook. Oké, mijn vader kocht een bestelauto, liet die helemaal in onze kleuren schilderen en kwam er pontificaal mee voorrijden. Maar al wie er was, geen Henk. Mijn vader wilde hem bellen, maar Henk had geen telefoon, dus mijn vader erheen met die bestelauto. Toen hij bij zijn woning in de Jordaan aankwam, zat Henk achter het raam. Vroeg mijn vader: ‘Henk, moet je niet werken, moet je eens zien wat een prachtige bestelauto.’ Toen vertelde Henk dat-ie geen rijbewijs had! Dus toen er bestellingen moesten worden gereden, zat mijn vader achter het stuur, met Henk ernaast. Dat heeft een maand of drie geduurd, want Henk haalde gelukkig snel zijn rijbewijs.”
- Website: www.peterswonen.nl
Reacties