276 - Duur kaartje Floriade 1972
Overgenomen met toestemming van de redactie van de Oud Amsterdammer
‘Een kaartje voor de Floriade was telkens een rib uit mijn lijf’
De eerste Amsterdamse Floriade was in 1972, van 30 maart tot 1 oktober om precies te zijn. Het toen net opgeleverde Amstelpark besloeg een gedeelte van het tentoonstellingsterrein, maar ook het oudere Beatrixpark en een deel van het dijklichaam waarop later de Ringweg-Zuid en Station Amsterdam RAI werden aangelegd, waren onderdeel van deze Floriade. 1972 was onder andere het jaar van ‘Bloody Sunday’ (op 30 januari ‘72 liep een demonstratie in Derry, Noord-Ierland, van katholieken tegen de Britse overheid uit op een ramp waarbij veertien doden vielen) en het was ook het jaar dat de wereld op 26 augustus werd opgeschrikt door een terroristische aanval tijdens de Olympische Spelen in München.
Doorslaand succes
Wat je noemt een weinig relaxte achtergrond om het te hebben over ‘alles wat groeit, bloeit en ons altijd weer boeit’, maar toch werd de Floriade in Amsterdam-Zuid een doorslaand succes. Johan Willemsen heeft hier zijn vrouw ontmoet. “Ik heb mijn vrouw Joan leren kennen in het Rosarium. Zij was daar met een groep meiden uit haar klas toen we elkaar zagen en aan de praat raakten. Wij zijn daar later nog vaak heen geweest, want het Rosarium is gewoon blijven bestaan als restaurant en een soort zalencentrum”, schrijft hij. “Ik las in de Oud-Amsterdammer uw oproep voor herinneringen aan de Floriade en dit is natuurlijk mijn mooiste herinnering. Wij zijn in dat jaar een paar keer naar de Floriade geweest, hoewel een kaartje niet goedkoop was. Ik weet niet meer hoeveel het kostte, maar het was elke keer een rib uit mijn lijf. Maar het was er zo mooi dat het de prijs meer dan waard was. Er waren allemaal mooie tuinen en het viel me toen al op dat de kleuren zo mooi bij elkaar pasten. “Ik weet nog dat Joan op een keer zei dat ze het mooi zou vinden als het park zo zou blijven en dat is precies wat er gebeurde want volgens mij is alles intact gebleven.”
De Floriade was blijkbaar ook een feest voor kinderen. “Ik ben daar een paar keer geweest met mijn ouders en ik kan me drie dingen goed herinneren: een soort treintje, een doolhof van heggen waar je trouwens zo uit was, en een enorme speeltuin. Het was fantastisch om daar te zijn”, schrijft Marianne de Vries, die destijds 9 jaar was. “Ik ben er twee keer geweest. Eén keer met alleen mijn ouders en de andere keer mocht mijn vriendinnetje Petra mee. Dat was dolle pret, totdat we ze opeens kwijt waren. Toen zaten we wel even in de piepzak. En o ja: mijn moeder was toen een Dolle Mina, waar jullie in de vorige editie zo leuk over hebben geschreven. Ga vooral zo door.”
Bijlmermeer
De Floriade van 1972 kreeg tien jaar later een vervolg in wat tegenwoordig Amsterdam-Zuidoost heet, maar wat toen de Bijlmer heette. In het zuidoostelijke gedeelte van dit stadsdeel werd een oase van rust aangelegd die vele duizenden bezoekers trok. De Floriade van 1972 was al een succes, maar die van 1982 overtrof alle verwachtingen. De Bijlmermeer had toen nog niet zo’n slechte naam, weet Willem van der Linden zich nog goed te herinneren. “Ik had destijds als bijbaantje - ik was namelijk onderwijzer en dan had je veel tijd over – een functie bij een krant die De Nieuwe Bijlmer heette. In die krant ging het toen helemaal niet over hoe slecht de Bijlmer was. Dat kwam pas later, maar toen woonde ik er al niet meer. Ik zorgde altijd voor de agendaberichten en we hadden elke week moeiteloos een hele pagina. Er gebeurde vooral heel veel in de zogeheten binnenstraten: een etage op de eerste verdieping die helemaal door glas was omsloten en waar heel veel activiteiten plaatsvonden. Dat glas was prachtig, maar later bleek dat juist het probleem omdat je geen kant op kon als je hier werd overvallen.”
Van der Linde was ook aanwezig bij de opening van de Floriade 1982 op 8 april door koningin Beatrix (die ook op 5 april dit jaar de Floriade in Venlo weer opent). “In mijn beleving stelde dat niet zo heel veel voor. Er werd een lintje doorgeknipt en de Koningin kreeg natuurlijk een bos bloemen. Dat was de organisatie geraden ook, want dit was een bloemententoonstelling.”
Tussen beide Amsterdamse Floriades is één belangrijk verschil. Na de editie in 1972 bleven alle gebouwen staan, terwijl in het Gaasperpark in Zuidoost, dat voor een belangrijk deel is voortgekomen uit de Floriade, nog maar bitter weinig is terug te vinden van alle pracht en praal (want dat was het, het mocht wat kosten).