Ook van deze auteur zijn/is:

278 - Het "De Mirandabad"

periode 1953/54

Voor velen zal alleen de naam de Mirandabad een glimlach op het gezicht toveren en hun gedachten, al is het maar voor even, terug brengen naar hun jeugd met de vele herinneringen daar aan verbonden. 

Als het bad geopend werd op 15 april, keek iedereen daar reikhalzend naar uit. Niet iedereen kwam alleen om te zwemmen maar ook het ontmoeten van vrienden en vriendinnetjes nam daarbij een grote plaats in. Als je op de fiets kwam werd die tegen het hek (als het niet te druk was) geplaatst of tegen de muur die om het zwembad heen gebouwd was. 

De Mirandabad

Velen hebben daar, aan de haak, hun eerste zwemles genoten onder het toeziend oog van de altijd in het onberispelijke wit geklede "badmeester" of "badjuffrouw".  De entree was dacht ik 35 cent, aan de kassa te betalen, waarna je door de ijzeren draaideur naar binnen mocht.
Sommigen probeerden over de muur te klimmen en in de bosjes die rondom de speelweide waren zich te verschuilen tot de kust veilig was en dan nonchelant de speelweide op te stappen. Meestal lukte het maar soms werd je betrapt en werd je aan je oren naar de in in dit geval de uitgang gebracht.
Badhokje opzoeken, die niet echt afgesloten waren en als je perongeluk een bezet hokje inging, de deur van uit de binnenkant dan met geweld werd terug geduwd, soms met de kreet bezet of gewoon met heeeee.
Kleding en andere spullen moest je niet in de hokjes achterlaten want de meeste kans bestond, dat je in je zwemboek en op blote voeten naar huis terug moest. 
Dames en Heren hadden gescheiden ingangen en het was verboden voor mannen/jongens om op de speelweide te komen, laat staan in het damesbad. Omgekeerd mocht het wel en werden de dames/meisjes toegelaten tot het jongens gedeelte, wat vannuit het gezichts- punt van de jongens zeer onredelijk was. 

Kort geleden kwam ik op FaceBook iemand tegen uit mijn ouderlijke buurt, waar hij mijn verhalen met interesse had gevolgd. Een van zijn vragen was, "heb je wel eens over het "de Mirandabad" geschreven en of ik mij "dubbeltje" kon herinneren. De naam kwam mij wel bekend voor,maar kon er geen verhaal of gezicht bij halen. Op mijn vraag, vertel mij even wie of wat, kwam het volgende verhaal en herinnerde ik mij weer  wie "dubbeltje' was. "Dubbeltje was een meisje van 12 of 13 jaar oud, die voor 10 cent, oftewel een dubbelje, je mee nam naar een badhokje en haar broekje open deed en je daarin een blik gunde. 

De Mirandabad 1932 (toen: Gemeentelijke Zweminrichting Amsterdam Zuid)

Dit verhaal deed mij weer denken aan een ander verhaal. 
Onnie, was een brutaaltje van zo'n 8 jaar en flikte alles. De al wat oudere jongens beloofden hem een dubbeltje als hij bij een meisje (die hem werd aangewezen) de BH los trok, voor een kwartje moest hij de zwembroek naar beneden trekken maar .....minstens tot op haar knieen. 
Toen wij wat ouder werden kwamen wij meer voor het sociale gebeuren, om afspraakjes te maken met de vele leuke meisjes die naar het heren gedeelte kwamen en menig "stelletje" is daar uit voort gekomen.  

De herinneringen aan het open bad zijn gebleven, ondanks dat het 'de Mirandabad" nu voor een groot deel een gesloten bad instelling is geworden.  Ook de huidige jeugd zal over enige tijd zijn of haar herinneringen hebben aan het onvolprezen 'de Mirandabad".

Max.C.van der Glas.
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Eerder ingezonden bijdragen van Max staan hieronder . . . .

 

 

You have no rights to post comments

Reacties  

 
# De Miranda BadGuy de Valk 08-05-2014 14:14
Ik heb daar nog leren zwemmen in 1947 .. De badmeester hing je aan een soort "reuzen" hengel, en hij wandelde heen en weer, terwijl je probeerde te zwemmen ... soms ging je "kopje onder" ... Daar had ik hekel aan ... En daarna lekker zonnebade op het veld.
 
 
# Miranda badBen Notmeijer 14-03-2014 19:36
Ja ik herinner me het Miranda bad nog heel goed,heb het ook zien bouwen als jongen zijnde voor de oorlogs jaren wij woonde toen in de Trompenburgstra at waar de tram lijn 4 zijn eindpunt had met een rusthokje voor de conducteurs en de bestuurders, de tram ging van onze straat uit via Rijnstraat,naar het Centraal station.
Wij verhuisde naar de Waalstraat 172 net om de hoek van het zwembad,dat waren nieuwe woningen die pas gebouwd waren door woning vereeniging Amsterdam Zuid,ook heb ik daar schoolzwemmen gehad en zwemmen geleerd,en ja wat later veel over de muur of over het hek heen moeten gaan om te zwemmen want de tijden waren slecht en er was geen geld voor het zwembad maar wij jongens waren daar vaak te vinden en zeker in de zomer vacantie en wipte in ons zwembroekje zo het hek over en het zonneveld op.
IK woon nu al weer 52 jaar in de USA ,kom af en toe terug in Amsterdam en heb gezien hoe mooi het zwembad is verbouwd,ja ik kan me alles nog goed herinneren gelukkig.
 
 
# miranda bad, toen amstelparkbadarie notmeijer 08-09-2013 12:02
We zaten zonder hout, mijn taak was de kachel aanhouden. Met mijn bijl ging ik naar het zwembad daar stonden tussen de ingegraven tanks nog bomen. In de straten waren ze al gekapt. Ik ging onder het hek door ,zocht er een uit, en begon te kappen , het was een dun boompje, plotseling stond er een Duitse herder naast me te grommen, ja, ik was de pineut, moest mee naar het wacht hok, bijl kwijt, schop onder me kont, en geen hout, maar dat kwam wel weer goed op de wandelweg stonden er nog wel.
 
 
# Miranda badArie Notmeijer 15-03-2014 11:56
Ja Ben, Jij moet dat nog weten dat het bad gebouwd is, ik niet, ook ik heb daar school zwemmen geleerd in dat zij bad met dat ijskoude altijd stromende water. ik heb er ook mijn eerste meisje ontmoet, ach wat waren we nog jong, stiekem een briefje in haar tas gestopt met mijn liefdes verklaring, het was een korte liefde maar toch heeft zij door heel mijn huwelijk dat al bijna 60 bestaat als een rode draad door mijn huwelijk gelopen
ja, ik zou daar zoveel over kunnen vertellen , abonnement over het hek, de Zuurman met zijn zurenbommen voor de ingang, de zij poortjes voor het school zwemmen, de zonnen weiden aan twee kanten, kontje trappen , ja, wij hebben daar een goede jeugd. gehad Ben, maar ook hele slechte momenten mee gemaakt in de oorlog. groeten van je broer Arie.