Ook van deze auteur zijn/is:

293 - Anno Toen (3)

Nieuwe pagina 1

In het begin van de 30er jaren verhuisden wij van de van Tuyll van Serooskerkenweg 25’ naar de Jasonstraat 16’, ook  in de Stadionbuurt van zuid. Beide keren één hoog wat bewijst dat mijn ouders hun niveau wisten te handhaven. Ik meen me te herinneren dat de huurprijs ca. 33 gulden per maand was ( € 15,= !)

De Jasonstraat, is de eerste zijstraat van de Stadionweg vanaf het Olympisch Stadion t/o het beginpunt van lijn 24.  Strategische ligging!.

Later lukte het ons soms als we boven de bijwagen het vertrek signaal hoorde geven met een rotgang de trap af te rennen, dan kwam het sein van de motorwagen en renden we de straat uit, de bocht afsnijdend naar de overkant en dan op de  bijwagen van de rijdende  tram te springen.

We hadden een eigen veiligheidscode: altijd de bijwagen nemen, even meerennen  en  dan de leuning pakken en op de treeplank springen.

Voila: ochtendgymnastiek inclusief vervoer. Voor maximaal 11 cent en dan hadden wij nog  een “scholieren- abonnement”.

De grote achterkamer was de slaapkamer van onze ouders, de drie jongens  sliepen in de zijkamers. Verder een flinke badkamer met een haakje op de deur, een badkuip en een douche erboven en een 40-liter geiser. Boiler zeggen we nu. Voor alle duidelijkheid: er bestond ook een 80 liter uitvoering, maar ja die was niet alleen duurder, maar die hadden we na 2 man douchen ook weg leeg gekregen.

Dat was vooral later een bron van  ergernis. Als één van ons eens lekker uitvoerig douchte was het warm water al op. Kennelijk waren het 40 kleine liters en telde de aanloop naar warm water (hij begon vrij koud) ook mee.

Aangezien er ’s morgens  ten minste mijn vader en mijn middelste broer en ik vrijwel gelijk de deur uit moesten was er sprake van congestie bij die badkamer. Mijn vader had uiteraard kostwinners-voorrang. Hij verzorgde zich goed en was altijd “bien soigné” en dat vereiste tijd. Scheren gebeurde levenslang met het mes. Voor zijn  haren stond er altijd een  fles brillantine, waar wij wel uit pikten en dat weer  aanvulden met een scheutje water. Later hadden we onze eigen beroemde Brylcreem.  Ik herinner me ook dat we eens een tube  haarcrème hadden die mijn vader  aanzag voor tandpasta…….  Het moet U duidelijk zijn dat de dag  rommelig begon in Huize Okker.

Ben Okker - 24 mei 2014 -  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

You have no rights to post comments