Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

De Groengrijs buurtbus voor Amsterdam Zuid


groengrijs busEric Junge, bewoner van De Mirandabuurt, voert graag activiteiten uit met als motto: ‘hoe meer zielen hoe meer vreugd’. Zo houdt hij als initiatiefnemer samen met tien anderen een zeilboot in de vaart en is hij voorzitter van schaakvereniging ES’80, die in zorgcentrum Torendael is gehuisvest

Eind vorig jaar kwam Eric Junge met een nieuw initiatief: Hij richtte samen met anderen Stichting ZuiderAmstel in beweging op, waarvoor hij een touringcar aanschafte. Het doel ervan is dagtochten voor buurtbewoners organiseren. Eric heeft zelf zijn groot rijbewijs en het lukte hem anderen te vinden die de bus als vrijwilliger willen besturen.

Met de tochten wil de stichting de onderlinge betrokkenheid bevorderen en een sociaal vangnet realiseren, in het bijzonder voor buurtbewoners die vanwege ouderdom in een sociaal isolement verkeren. Er zijn al zes tochten gemaakt met bewoners van diverse zorginstellingen en hun begeleiders. Het waren heel gezellige uitjes naar bestemmingen in en om Amsterdam, maar ook naar bijvoorbeeld het land van Maas en Waal. Er kwamen enthousiaste reacties, velen gaven zich meteen voor de volgende rit op.

De bus is er niet alleen voor ouderen, de jongste deelnemer tot nu toe was 3 en de oudste 98 jaar. De stichting maakt dankzij subsidies, sponsors en donateurs de ritten tegen een beperkt bedrag mogelijk. Voor wie daar belangstelling voor heeft, het is ook mogelijk als donateur met de Groengrijs bus individuele tochten te organiseren met familie en vrienden.

Groengrijs staat voor jong en oud, maar ook voor milieu en duurzaamheid. Het ideaal van het bestuur is om over vijf jaar een hybride of andere milieuvriendelijke bus in gebruik te nemen. Daarvoor gaan we ons natuurlijk weer inzetten, want we blijven niet stilstaan. 

Pauline Wesselink
Secretaris Stichting ZuiderAmstel in beweging

Meer over de bus en de tochten op http://www.groengrijs.com