Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Nieuwsbrief 35

 

Hierbij ontvangt u nieuwsbrief 35 van het Geheugen van Plan Zuid met wetenswaardigheden die in de afgelopen maand gepubliceerd zijn op onze website.

Wellicht een beetje aan de late kant, maar we wensen u toch graag een voorspoedig 2013 toe.

UNIEKE TENTOONSTELLING MET ZACHTE PRIJZEN

Een postume overzichtstentoonstelling gewijd aan het werk van beeldend kunstenaars Jeanne en Jacques Wesselius opent op zondag 10 februari haar deuren in de Oranjekerk in Amsterdam. Jeanne en Jacques Wesselius, die in de Rivierenbuurt in Amsterdam woonden en werkten, lieten beiden een atelier vol kunst na. Beiden hebben tijdens hun leven veelvuldig geëxposeerd. Echter, véél meer mensen moeten de schilderijen en tekeningen kunnen zien, vindt hun dochter Andrea Newton-Wesselius. “Het werk moet bij liefhebbers aan de muur hangen!” Vandaar dat deze expositie de nadruk legt op de grote verscheidenheid van het oeuvre van de Wesseliussen èn dat de getoonde werken zacht geprijsd zijn.

Opening: zondag 10 februari a.s. 11:30 uur

De tentoonstelling is te zien vanaf zondag 10 februari t/m zondag 17 maart 2013 in de  Oranjekerk
Van Ostadestraat 151, 1073 TK Amsterdam.

Lees hier meer >>

INGEZONDEN VERHALEN

Door Addie Peetoom: Jac. hermans, beste werkgever >>
Door Ad Tiggeler:  Koninklijkbezoek aan de RAI >>
Door Ad Tiggeler:  Astronauten in  Zuid >>
Door Arend Meijer: Een (vergeten) schrijver in Plan Zuid >>
Column Ruud Jansen: Motorraces in Zuid >>

Wilt u ook een verhaal inzenden? Klik dan even hier >>

NIEUW IN DE HISTORISCHE MEDIA

15 december 1938 - Wonen tussen Ringbaan en Kalfjeslaan >>
12 december 1934 - Antenne-euvel >>
21 rfebruari 1916 - Het Nieuwe Plan Zuid van Berlage >>

LEESTIP

De Mastmakersdochter

Auteur: Jack van Ommen (heeft met zijn gezin in de Rivierenbuurt gewoond)
De memoires en het geloofsgetuigenis van Rennie de Vries vanaf 1901 in De Lemmer. De Mastmakersdochters zijn nichten; een NAZI en een verzetsstrijdster. Een stuk geschiedenis over verzet, verraad en de ervaringen van 200 vrouwen in het Dachau “AGFA Kommando”.

Lees verder >>

GESCHIEDENIS ONLINE PRIJS 2012

Evenals vorig jaar (toen werden we 9e) dingt ook dit jaar stichting Geheugen van Plan Zuid mee aan de Geschiedenis Online Prijs 2012. Wij hebben voor de publieksprijs ook uw hulp nodig, want de website met de meeste stemmen wint. Daarom vragen we u om ook uw stem uit te brengen. Nadat uw stem is uitgebracht kunt u een gratis exemplaar met het prachtige Historisch Nieuwsblad aanvragen.

Klik hier om uw stem uit te brengen >>

WIST U DAT . . . .
Redactie

het Geheugen van Plan Zuid ook via onderstaande sociale media te volgen is? Zo blijft u altijd op de hoogte en met ons in contact  . . . .

WORDT VRIEND VAN GEHEUGEN
het bestuur

 

You have no rights to post comments