Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Nieuwsbrief 37

 

 

Nieuwsbrief 37 Geheugen van Plan Zuid, 26 januari 2014

Hierbij ontvangt u nieuwsbrief 37 van het Geheugen van Plan Zuid met wetenswaardigheden die in de afgelopen periode gepubliceerd zijn op de website Geheugen van Plan Zuid.
We zijn voornemens om elke maand weer een nieuwsbrief te verzenden.

NIEUWE FACEBOOKPAGINA STICHTING GEHEUGEN VAN PLAN ZUID
(redactie)

Sinds kort is er dan nu de officiële Facebookpagina van het Geheugen van Plan Zuid. U kunt deze vinden via: www.facebook.com/pages/Stichting-Geheugen-van-Plan-Zuid
De groep Plan Zuidvrienden zal worden opgeheven. Wij stellen u op deze pagina in de gelegenheid om zelf auteur, te worden zodat we uw relevante herinneringen / informatie kunnen delen. U kunt dit aangeven door een berichtje op de pagina achter te laten.
We wensen u veel plezier . . . en zet de nieuwe Facebookpagina vooral even bij uw favorieten.

WORDT OOK VRIEND VAN HET GEHEUGEN VAN PLAN ZUID
(bestuur)

Het voortbestaan van de stichting Geheugen van Plan Zuid is afhankelijk van giften. Zoals elke stichting heeft de stichting Geheugen van Plan Zuid ook kosten en de bodem van de kas komt nu in zicht.  Wilt u dat de stichting blijft bestaan verzoeken we u in overweging te nemen om een financiële donatie te doen omdat de gemeentelijke overheid verstek laat gaan. Uiteraard krijgt u hiervoor iets terug.

Doneer 10 euro en u ontvangt de Geheugen van Plan Zuiddraagpin
Doneer 25 euro en u ontvangt de roman De zomer van Icarus
Doneer 35 euro en u ontvangt een van de "bordjes die alles zagen" een tastbare herinnering aan Plan Zuid

Lees hier meer >>

PLAN ZUID 100 JAAR
(redactie)

Dit jaar "vieren" we dat Plan Zuid 100 jaar bestaat, of is het 110 jaar? of maar 97 jaar?
Want al in 1904 diende H.P. Berlage zijn plannen voor een nieuw Zuid in met ambitieuze kronkelende straten. Na onderzoek bleek dit echter een zeer kostbaar en weinig efficiënt plan te zijn. Berlage werd gevraagd terug naar de tekentafel te gaan. Het klopt helemaal dat Berlage in 1914 zijn tweede, het huidige, Plan Zuid bij de gemeenteraad indiende.
Echter werd dit plan pas in 1917 goedgekeurd en was er dus echt sprake van Plan Zuid. Het is maar hoe je het bekijkt, wij kunnen er mee leven.
Binnenkort hopen we een speciaal artikel te wijden aan dit feit.

BIJZONDERE LOCATIES:
(redactie)

Het weeshuis aan de Wielingenstraat

Het Diaconieweeshuis der Nederlands Hervormde gemeente is voor velen van ons beter bekend als het "Weeshuis aan de Wielingenstraat", hoewel de hoofdingang aan de Volkerakstraat 61 gesitueerd was. 
Lees verder >>

Garage Sieberg

Tegenwoordig is er in het perceel aan het Scheldeplein een bowlingcentrum, een Albert Heijn supermarkt en een bank gevestigd. We hebben het over Scheldeplein nummer 3. Oorspronkelijk had het gebouw een andere functie en werd het bij de opening in 1931 in de pers omschreven als, het glazen paleis van de fa. Sieberg.  Een garagebedrijf met de allermodernste snufjes . . . In de oorlogsperiode was het gebouw bezet door de wehrmacht. Later werd het gebouw bekend als de Scheldegarage. Het gebouw is een ontwerp van architect N.Ch. Dekker. 
Lees verder >>

PLAN ZUID IN DE HISTORISCHE MEDIA
(redactie)

Met enige regelmaat spitten we in de media van de database van de Koninklijke Bibliotheek en zijn op zoek naar oude nieuwtjes die in de vergetelheid geraakt zijn.

Nog eens deuren >>
Kordate Beppie Visser redt vier kinderen uit brand >>
Ernstig busongeval Churchilllaan/Scheldestraat >>

INGEZONDEN VERHALEN

Door Hannah Kuipers: Alles onder controle >>
Door Fons Kuiperr: Nummerborden, lauwe melk en een houten kont >>
Door Onno Hobbelman: Het straatbeeld van net na de oorlog >>
Door Fons Kuiper: De winkels in de Van Hilligaertstraat >>
Door Oud Amsterdammer: Kermissen en circussen >>
Door Hans Peijs: Peters Wonen en Slapen: een hecht familiebedrijf >>
Door Oud Amsterdammer: Duur kaartje Floriade 1972 >>
Door Jack van Ommen: De Zuidelijke Wandelweg in pastel >>
Door Max van der Glas: Het De Mirandabad >>
Door Ed van Thijn: Het Mokumgevoel >>
Door Ben Okker: Mispoge en geschiedschrijving >>

Wilt u ook een verhaal inzenden? Klik dan even hier >>

NIEUWE RELEVANTE EN AANBEVOLEN LITERATUUR
(redactie)

Augustusland van Paul Gellings (voormalig Plan Zuidbewoner)

Deze roman gaat over een man die niet van de zomer houdt. In het jaar dat beschreven wordt kent hij al helemaal geen vreugde in de zomer. Zijn vrouw wordt geveld door een ernstige hersenaandoening en hij dreigt alleen achter te blijven met de zorg voor twee kleine kinderen. Op zijn werk grijpt men deze situatie aan om hem te verkassen naar de marge van de organisatie. De verteller in deze aangrijpende roman is tekenaar en museumconservator. Zijn herinneringen aan die bewuste zomer zijn nog steeds heftig.
Lees verder >> of bezoek de website van Paul Gellings >>

De Mastmakersdochters van Jack van Ommen (voormalig Plan Zuidbewoner)

Dit is de autobiografie van Rennie de Vries, geboren in Heeg in 1901. Zij schrijft met veel gevoel en vaak heel persoonlijk vanaf haar eerste herinneringen in De Lemmer, waar zij opgroeit boven de mastmakerij. Haar nicht, ook een Rennie de Vries, groeit op in Holtenau, Duitsland, waar haar vader een mastmakerij begon in 1906.lan Zuid is niet het einde van de stad. Loop even iets verder en je komt terecht op begraafplaats Zorgvlied. Het verhaal volgt Rennie van Ommen-de Vries vanaf haar arrestatie via kamp Vught, Ravensbrück en Dachau; en de ervaringen, tot ver na de oorlog, ook van haar NAZI  nicht, Rennie Arendt-de Vries, die met haar  twee zonen op Dolle Dinsdag naar Duitsland vlucht.
Lees verder >>

In de schaduw van de Wolkenkrabber door Michiel Nooren en Cécile Sanders (Plan Zuidbewoners)

Ted en Amalia hebben net het derde deel van hun succesvolle thrillerreeks voltooid. De boeken worden gepubliceerd onder het pseudoniem Marjan de Vries. Dan duikt er een jonge vrouw op met dezelfde naam, die door een vergissing in de rol van succesauteur terechtkomt. Ze speelt het spel aanvankelijk met verve mee, maar raakt gaandeweg verstrikt in zelfgesponnen leugens. Ook begint ze de echte auteurs steeds meer in de wielen te rijden. Bovendien ontdekt ze de ware reden van hun zelfverkozen anonimiteit. Tussen de drie hoofdpersonen ontwikkelt zich een kat-en-muisspel met dodelijke afloop.
Lees verder >>

Mevrouw is dit uw zoon? door David de Lavita (voormalig Plan Zuidbewoner)

In Mevrouw, is dit uw zoon? beschrijft de gerenommeerde kinderpsychiater David de Levita hoe het voor de oorlog toeging in zijn gezin (een moeder en twee broers) en hoe het leven gaandeweg verstikte door de nazivervolging. Zijn tijd op het Joods Lyceum was een curieus mengsel van zich bevrijd en thuis voelen en angst voor de dreigende ondergang – een angst die zo goed mogelijk werd verdrongen.
Lees verder >>

VAN STADSDEELDICHTER KAREL N.L GRAZELL

Stem uit het Stadsdeel:
Sint op de Ceintuurbaan >>
Herinnringen uit Zuid 3x >>

Kerstverlichting boompjes de Iep >>

Stadsdeelgedichten:
33: Na operatie aan nog een oog doend >>
34: Voor aan de wand bij m'n kapper de Reus >>
35: 2014 >>
36: Peinzing >>

 

You have no rights to post comments