Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Nieuwsbrief 29

Hierbij ontvangt u nieuwsbrief 29 van het Geheugen van Plan Zuid met wetenswaardigheden die in de afgelopen 2 maanden gepubliceerd zijn op onze website.

BEREIKBAARHEID OUDE WEBSITE
Redactie

Sinds de invoering van onze nieuwe website in februari 2012 krijgen we nog wel een te horen dat de oude website (ARCHIEF) moeilijk te benaderen is.
Maar toch gaat u met slechts 1 klik naar het overzicht van dit archief. In de bovenbalk van de nieuwe website staat namelijk de link ARCHIEF in kapitale letters. Als u daarop klikt ziet u gelijk de index.  Onder deze index hebben hebben wij een zoekmogelijkheid gemaakt zodat u alles kunnen doorzoeken. Ook bij elk hoofdstuk staat bovenaan vermeld: DOORZOEK DIT HOOFDSTUK.
Aan het archief worden echter geen aanpassingen of veranderingen meer gemaakt. Wel hebben we alles van de periode 2003 t/m 2011 bewaard.

NIEUW IN DE PLAN ZUID BEELDBANK
Redactie

In de loop van de jaren hebben we mooi beeldmateriaal verzameld over de bevrijding van Amsterdam en in het bijzonder van Plan Zuid. We hebben deze foto's gebundeld en in onze beeldband verwerkt.  De foto's 15 t/m 23 ontvingen we onlangs van de heer D. de Zeeuw. Hij zond ons tevens zijn jeugdherinneringen. (zie ook verderop in deze nieuwsbrief)

INGEZONDEN BIJDRAGEN:

Ad Tiggeler - Plan Zuid anno 2012 in een oogopslag
Ad Tiggeler zond ons o.a. deze foto van Amsterdam waarop het gebied van ons project heel goed te zien is. De lijn die wij er overheen gelegd hebben geeft de ongeveer 11 kilometer lange grens aan. Goed is de "pijl" (Vrijheidslaan - Rooseveltlaan - Churchill-laan) te zien die de vroegere verkeersvliegers als navigatiemiddel gebruikten om richting (oude) Schiphol te vliegen. De foto is gemaakt door inzender op 27 maart 2012 omstreeks 09:00 uur.

Ad Tiggeler - 22 juni 1968
Op 6 juni 1968 werd Robert Kennedy vermoord, ter nagedachtenis aan hem werd er toen op een hele natte zaterdag middag, 22 juni 1968, kransen gelegd op de Kennedylaan bij het monument van John F. Kennedy. Dit werd gedaan door burgemeester Samkalden. Er werden drie kransen gelegd een namens de Amerikaanse ambasade, een namens het Koninkrijk der Nederlanden en een namens de Stad Amsterdam.

Arend Meijer - Beatrixpark II

Al eerder ingezonden herinneringen deden ook bij Arend Meijer een belletje rinkelen en hij stuurde daarom zijn herinneringen en foto's uit het familiealbum in. Arend woonde van 1946 tot 1969 in de Dintelstraat 53/2.

Loes Sacksioni - De winkel van mijn vader, Harry Sacksioni, jaren 50 en 60

Een nostalgisch verhaal over een bekend trefpunt in de Rivierenbuurt in de jaren 50 en 60. Naast "gewone" buurtbewoners kwamen er in de sigarenwinkel van Harry Sacksioni in de Rijnstraat vele BN-ers. Het adres werd o.a..bekend door de voorverkoop van Ajax voetbalkaartjes. Enfin lees het hele verhaal maar eens van dochter Loes.

Elout Barendrecht - Parkeerwachters pesten en ijsjes eten op het Stadionplein

Elout (inmiddels 65) volgt vanuit Frankrijk nog steeds het Amsterdamse stadsnieuws. Zo laat het aangekondigde vertrek van snackbar Febo op het Stadionplein hem niet onberoerd. In 1946 werd hij geboren op Stadionkade 147 en een stevig deel van zijn jeugd was hij op en rondom het Stadionplein te vinden.

Paul Gellings - Afscheid van een buurvrouw

Onlang overleed Käthi Rottenberg-Sulzer, de ex-buurvrouw van Paul Gellings, uit de Stichstraat.
(**) Mevrouw Rottenberg was een indrukwekkende verschijning, met donker haar, felle ogen en een markant gezicht. Alles was temperament aan haar en ze had een groot rechtvaardigheidsgevoel. Dat openbaarde zich niet alleen als haar eigen kinderen, Felix en zijn zusje Sandra, in het geding waren, maar ook als andere kinderen elkaar iets aandeden, bijvoorbeeld zand naar elkaar gooiden of elkaar in een kuil duwden op het ondergespoten boerenland waar onze kleine straat op uitzag . . . . . (**)

Daniël de Zeeuw - Getekend door de oorlog

De heer de Zeeuw werd in 1936 in de Hunzestraat geboren. Aan zijn vroege jeugd heeft hij plezierige herinnering. Maar tijdens de oorlog kwam daar verandering in. In zijn bijdrage, voorzien van foto's uit het familiealbum, vertelt hij hoe hij getekend werd door de oorlog.

Simon B. Kool - Annemie en Helmuth Wolff

In het voorjaar van 1933 ontvlucht het echtpaar Annemie en Helmuth Wolff München voor het nazigeweld. Zoals vele immigranten in de jaren dertig vestigen zij zich in het nieuwe Plan Zuid in Amsterdam. Eerst twee jaar op Stadionweg 12. Dan verhuizen zij naar de Noorder Amstellaan 157, de huidige Churchilllaan, waar zij samen een fotostudio beginnen. Annemie en Helmuth, die van oorsprong architect is, weten al snel interessante reportage-opdrachten binnen te slepen.

U kunt zelf ook een bijdrage leveren aan het Geheugen van Plan Zuid door uw eigen verhalen (verleden en heden) en foto's over de Amsterdamse buurten: Rivierenbuurt, Apollobuurt, Nieuwe Pijp, Diamantbuurt en Stadionbuurt, het voormalig "Plan Zuid", te sturen naar ons e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. '; document.write(''); document.write(addy_text15763); document.write('<\/a>'); //-->\n Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

STADSDICHTER VAN ZUID
Karel N.L. Grazell

Column: Over de buren >>
Stadsgedichten: Amstelpark 40 jaar - Zuidzomer - Sarphatipark 127 jaar

4 EN 5 MEI IN DE RIVIERENBUURT
Jacqueline Wesselius

De jaarlijkse bijdrage van journaliste Jacqueline Wesselius van de 4 mei herdenking in de Gaaspstraat en de fusilladeplaats Rozenoord.

FLORIADE 1972

Weet u nog wat daar allemaal te zien en te doen was?
Fris uw geheugen maar op en bekijk hier de amateurbeelden van oud-Rivierenbuurt bewoner, de inmiddels overleden, P.W. (Piet) van Rossum.

Lees verder >>

RENOVATIE BRUG 400

De P.L. Kramerbrug op de Amsteldijk, tussen de Jozef Israëlskade en de Amstelkade, wordt gerenoveerd in 2012/ 2013. Bekijk op de 3D animatiefilm hoe de brug wordt afgebroken, op onderdelen vernieuwd en weer wordt opgebouwd.

Lees verder >>

MEDEDELINGEN/TIPS

ACTIE VOOR DE EERSTE 30 DONATEURS
WORDT VRIEND VAN GEHEUGEN VAN PLAN ZUID EN ONTVANG DE ZOMER VAN ICARUS

het bestuur

Voor wie Zuidelijke Wandelweg, de vorige roman van Paul Gellings over onvermoede, raadselachtige kanten van Amsterdam-Zuid al een feest der herkenning was, ligt hier dan nu een spannend vervolg. Voor wie wil kennismaken en al lezend meewandelen met deze auteur zal er van de eerste tot de laatste bladzijde van De zomer van Icarus een wereld opengaan.

You have no rights to post comments