VERZET: Vragen over de Verzetsgroep 2000

    
Joseph Mendes was nog een jochie van 3 toen de oorlog uitbrak. Het gezin Mendes woonde in de Lekstraat 5/2 in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Later in de oorlog werd hij met zijn broers overgracht naar Friesland waar ze moesten onderduiken. Op latere leeftijd ontdekte hij dat zijn ouders actieve verzetsleden waren maar er blijven nog vele vragen over voor hem. (Red.)

  
Lekstraat 5/2 (Bron: Google Streetview)Hierbij wat gegevens over mijzelf en familie. (en wat ik heb kunnen  achterhalen)
Ik woon sinds 6 jaar in Thailand en geboren in Amsterdam 21 augustus 1937 (ik heb nog een broer in leven die in Amsterdam woont.)
Mijn vader, Joseph Mendes geboren 4 maart 1913 en op 7 september 2002 overleden. Mijn Moeder Hermina (Mien) Jacoba is geboren op 20 november 1908. Wij woonden in de Lekstraat 5/2. Vader zat bij de verzetsgroep 2000 en moeder had op een gegeven moment 18 joodse onderduikertjes in huis.

Over mijn vader weet ik dat hij met illegaal werk is begonnen eind 1940 voor groep Vrij Nederland en later groep 2000 onder de schuilnaam "Theo Stekman" Hij verrichte oa Spionage en sabotage werk en werd 3 x gearresteerd 2 keer vrijgelaten door gebrek aan bewijs, de 3de keer ontvlucht waarna hij in Nijmegen onderdook, hij zette daar zijn werk voort met de heer W. van Dolder. In juni 1943 werd hij weer gearresteerd  door SD'er C.C Wiebe, daarna heeft hij gevangen gezeten in Vught / Birkenau / Dachau en Sasnowitz waar Op transport wist hij echter weer te ontsnappen.

valse verklaring door de burgerlijke stand (Bron: JHM)

In 1940, toen hij gevangen zat, leerde hij Kolonel H. van Tongeren kennen en zodoende werd hij actief in de verzetsgroep 2000,  die was overgenomen door Mevrouw J.J van Tongeren (leidster van de groep)
Mijn moeder had zoals gezegd veel Joodse kinderen in huis. Zij moest echter ook onderduiken. Eerst op de Prinsengracht 579 en daar na naar Assen.
Wij , de kinderen, werden door de illegaliteit ondergebracht in Friesland. (Ferwerd)
Van de kinderen die ondergedoken waren zijn mij mij de volgende namen bekend Greetje Salomons zij zou in Israel wonen, en mevr. van Cutsum die in Canada Galgary zou wonen. Mijn fade was ook nog erfgenaam van de familie Marchand-Booleman die een eigen huis hadden (van Eeghenlaan 6) en effecten maar die waren in beheer bij Lippmann & Rosenthal. (wat genoeg zegt )

Veel is er niet te achterhalen althans voor mij, misschien weten uw lezers meer en nemen zij contact met mij op.

Joseph Mendes
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maha Sarakam
Thailand   

 
  

     


You have no rights to post comments