Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Grenzen van Plan Zuid (3)

 

Grenzen van Plan Zuid (3)

Get Adobe Flash player

 

Tekst van de video

Amstelveenseweg We starten voor deel 3 van de Grenzen van Plan Zuid op de dam van de Amstelveenseweg ter hoogte van het Noorder Amstelkanaal. Deze dam verhindert de vrije doorvaart naar de andere kant van de Amstelveenseweg en zorgt ervoor dat dit kanaal doodlopend is.

Sint Agneskerk We rijden via het verkeersplein, dat in de volksmond het Haarlemmermeercircuit genoemd wordt, de Cornelis Krusemanstraat in. Daar staat de katholieke Sint Agneskerk die gebouwd is door één van de belangrijkste kerkenbouwers van ons land, de architect Jan Stuyt. De kerk markeert het meest noord-westelijke gedeelte van Plan Zuid en is in 1996 als Rijksmonument aangewezen.

Cornelis Kruseman Aan de rechterzijde van de Cornelis Krusemanstraat staat een groot complex woningen dat door architect J.C. van Epen is ontworpen en tussen 1918 en 1922 gereed gekomen is. Het is complex gelegen tussen de Amstelveenseweg, de Cornelis Krusemanstraat en de Pieter Lastmankade. De bouwblokken aan de Cornelis Krusemanstraat zijn uitgevoerd als hoogbouw, het blok tussen Pieter Lastmankade en Bertelmanstraat als laagbouw. Door het plaatsen van 'tweede klasse' bebouwing in een buurt die bijna geheel uit 'derde klasse' bebouwing bestond, ontstond er een vermenging van sociale groepen.

Valeriusplein Via de Cornelis Krusemanstraat slaan we rechtsaf het Valeriusplein op. Hier zien we Het Amsterdams Lyceum. Dit lyceum is het oudste van Nederland en in 1917 opgericht. Het gebouw werd in 1920 in gebruik genomen. Het is een ontwerp van de architect H.A. Baanders in de Amsterdamse School stijl. Ondanks de aanpassingen die voor het moderne onderwijs noodzakelijk bleken, heeft het fraaie gebouw tot op heden zijn oorspronkelijke karakter behouden”.

Jan van Goyenkade Na de onderdoorgang van Het Amsterdams Lyceum slaan we linksaf de statige Jan van Goyenkade op. Hier rijden we weer langs het Noorder Amstelkanaal met aan de overzijde de prachtige villa's aan de Apollolaan. De kade is vernoemd naar de Nederlandse landschapschilder uit de Gouden Eeuw, Jan Josephsz van Goyen. Deze kade is onder anderen bekend door de in 1942 opgerichtte KNO-kliniek, Jan van Goyen. Nu is daar medisch Centrum Jan van Goyen gevestigd en is uitgegroeid tot een dagbehandelcentrum met twaalf verschillende specialismen.

J.J. Viottastraat - Banstraat Aan het einde van de Jan van Goyenkade kruisen we de Emmastraat en we gaan de J. J. Viottastraat in. In deze straat werd in 2008 in perceel 36 de woning van de joodse familie Korijn herontdekt. In 1923 trok de familie Korijn in het pand, en uit die tijd moet ook de woonkamer stammen, waarin de stijl van de Amsterdamse School harmonieert met Art Deco. De familie Korijn werd gedeporteerd en keerde niet meer terug. De woning heeft jarenlang als studentenhuisvesting gefungeerd. We steken nu de kruising met de Cornelis Schuytstraat over. Aan het einde van de J.J. Viottastraat slaan we rechtsaf de Banstraat in om vervolgens de Heinzestraat in te rijden.

Heinzestraat - Jacob Obrechtplein We komen nu op het Jacob Obrechtplein waar de Raw Aron Schuster synagoge staat. In de jaren twintig van de vorige eeuw trokken veel Amsterdamse joden weg uit de traditionele Jodenbuurt. Velen vestigden zich in het nieuwe stadsdeel Zuid. Hierdoor ontstond behoefte aan een nieuwe synagoge. De synagoge werd ingewijd op 18 mei 1928. Architect was Harry Elte, een leerling van H.P. Berlage. De synagoge is gebouwd in een zakelijke strenge stijl: De Nieuwe Zakelijkheid. In 1995 werd het pand benoemd tot Rijksmonument.

Bronckhorststraat - Roelof Hartplein We verlaten het Jacob Obrechtplein en slaan linksaf de Bronckhorststraat in. Aan het einde van deze straat slaan we rechtsaf en komen uit op het Roelof Hartplein. Het drukke verkeersplein wordt gedomineerd door de monumentale panden van Huize Lydia en Het Nieuwe Huis. Huize Lydia is ontworpen door architect Jan Boterenbrood en gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school. Het werd gebouwd tussen 1924 en 1927 als tehuis voor vrouwen en meisjes. Daar tegenover staat Het Nieuwe Huis dat in 1927-1928 gebouwd is voor alleenstaande mannen en vrouwen. De architect was J.C. van Epen.

Roelof Hartstraat - Hobbemakade Via de Roelof Hartstraat rijden we richting de Hobbemakade. In deze straat wisselen de bouwblokken van Plan Zuid zich af met die van de 19e eeuw. Voor de brug met de Ceintuurbaan slaan we rechtsaf en rijden de Hobbemakade op. Rechts zien we een groot complex van middenstandswoningen waar onder anderen ook het Harmoniehof een onderdeel van is. Het complex is tussen 1919 en 1922 tot stand gekomen onder leiding van de architecten J.C. van Epen en M.J.E van Lippits in opdracht van de Amsterdamsche Coöperatieve Woonvereeniging "Samenwerking".

Ruysdealkade Aan het einde van de Hobbemakade slaan we linksaf en stoppen op de Piet Kramerbrug 406 die over de Boerenwetering is gelegen. Hier eindigt deel 3 van de Grenzen van Plan Zuid.

 

You have no rights to post comments