Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Grenzen van Plan Zuid (4)

 

 

Grenzen van Plan Zuid (4)

Get Adobe Flash player

 

Tekst  van de video

Ruysdaelkade We beginnen het laatste deel van Grenzen van Plan Zuid op de brug over de Boerenwetering tussen de Hobbemakade en de de Ruysdealkade. Voor ons ligt de Van Hilligartstraat met in het verschiet de Vredeskerk (1924)  van architect Jos Bekkers. Hier begint de Nieuwe Pijp, ook wel Zuid Pijp genoemd. De Nieuwe Pijp is een ook onderdeel van het Plan Zuid en werd het gerealiseerd tussen 1920 en 1925. Het gebied bestaat uit twee delen, de Diamantbuurt en het gedeelte tussen de Tweede Van der Helststraat en de Van Woustraat dat het eigenlijke terrein vormt van de Amsterdamse School en werd ontworpen door Michel de Klerk. Dit gedeelte werd hoofdzakelijk gebouwd door de socialistische woningbouwvereniging De Dageraad. Het omringende gebied werd verkaveld tussen de andere zuilen: de katholieke woningbouwvereniging Schaepman, en de algemene Vereniging Bouwmaatschappij ter verkrijging van eigen woningen, later Vereniging Onze Woning.

Cornelis Trooststraat Wij gaan de Ruysdealkade op en slaan na 100 meter rechtsaf de Cornelis Trooststraat in. Ter hoogte van de Dusartstraat is de grens tussen "oud" en "nieuw" goed waarneembaar. Links staan de huizen uit het einde 19e eeuw en aan de rechterzijde de bebouwing van Plan Zuid.

Pijnackerstraat - Cornelis Troostplein Bij de Pijnackerstraat slaan we linksaf het Cornelis Troostplein op. Rechts zien we het gebouw van de voormalige Tulpkazerne. De Tulpkazerne is de oorlog genoemd naar Sybren Tulp, oud-officier van het KNIL, NSB-er, die in 1941 door Seyss-Inquart tot hoofdcommissaris van politie  werd benoemd. Onder zijn leiding werd er een politiebataljon opgericht om Joden op te pakken.

Lutmastraat - Karel du Jardinstraat - Henrick de Keijserplein We komen in de Lutmastraat en slaan na een kleine 100 meter linksaf de Karel du Jardinstraat in die na ongeveer 300 meter overgaat in het Henrick de Keijserplein met de beroemde speeltuin. Na dit plein komen we weer uit in de Lutmastraat en steken de Van Woustraat over.

Robijnstraat - Diamantstraat - Saffierstraat - Smaragdstraat - Amsteldijk Hier komen de in de Diamantbuurt. Veel huizenblokken (arbeiderspaleizen) van de Diamantbuurt zijn ontworpen door de architect Van Epen, herkenbaar aan het verticalisme en de geel-groene raamkozijnen. Door een grondige renovatie in de jaren '80 verkeren de huizenblokken in goede bouwkundige staat. We rijden door de Robijnstraat, Diamantstraat, Saffierstraat en de Smaragdstraat en komen weer op de Amsteldijk. We rijden over de P.L.Kramerbrug en komen op de Berlagebrug, waar we in deel 1 begonnen zijn. Hier eindigt deel 4 en is tevens het einde van de Grenzen van Plan Zuid. In totaal hebben we meer dan 10 kilometer afgelegd om de grenzen in beeld te brengen.

 

 

You have no rights to post comments

Reacties  

 
# Francine Buntsma 11-09-2012 19:24
Heel leuk in de auto te rijden, zoals ik in de 50e jaren veel fietste. We zijn rijk geworden zoals je kunt zien alles goed in de verf en schoon.