Fotopresentatie: Amsterdamse School . . . .

Fotopresentatie . . . .

Inleiding

Het licht in deze donkere dagen van december is, om goed te kunnen fotograferen, niet echt ideaal. Maar we hadden er zin in. Samen met Mick Hoff heb ik de camera ter hand genomen om foto's te gaan maken van locaties in Amsterdam waar de echte Amsterdamse School nog te vinden is.

Wooncomplex De Dageraad
We togen als eerste naar Oud Zuid ten noorden van het Amstelkanaal tussen het Henriëtte Ronnerplein en het Thérèse Schwartzeplein. Dit project bestaat uit twee grote woonblokken. De blokken aan weerszijden van de P.L. Takstraat zijn gespiegeld ten opzichte van elkaar. Er waren bij de oplevering 294 woningen en 6 winkels gerealiseerd. Met zijn kenmerkende vormgeving met golvende bakstenen gevels en daken en horizontale raamstroken is dit woningbouwcomplex één van de hoogtepunten van de Amsterdamse School. In de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn de woningen gerenoveerd. Hierbij zijn de plattegronden van de woningen gewijzigd.
Architecten waren: Michel de Klerk en Pieter Lodewijk Kramer. Hun opdrachtgever was de socialistische woningbouwvereniging De Dageraad. Realisatie: 1920-1923.
Het dorps aandoende Coöperatiehof (1925-1927) is eveneens van de hand van Michel de Klerk.

Wooncomplex Het Schip
Vervolgens hebben een bezoek gebracht aan het westelijk stadsdeel. Het arbeiderspaleis het Schip genaamd is gelegen tussen de Zaanstraat, Hembrugstraat, Oostzaanstraat en het Spaarndammerplantsoen. Dit onregelmatige driehoekig bouwblok maakt deel uit van een ontwerp van Michel de Klerk van in totaal drie bouwblokken. In het blok zijn behalve 102 woningen ook een postkantoor, een verenigingsgebouw en een schoolgebouw opgenomen. Het gebouw kreeg door zijn vorm de bijnaam het Schip. In het postkantoor is tegenwoordig museum Het Schip gehuisvest.
Het blok van vier verdiepingen heeft portiekontsluiting. Kenmerkend voor het gebouw is de expressieve vormgeving van rode baksteen en dakpannen. Aan de Hembrugstraat heeft het gebouw een opvallende zwaardvormige toren. Deze toren louter ter opsiering. Aan de Oostzaanstraat is een bestaand schoolgebouw opgenomen in het bouwblok, waarbij de school naar ontwerp van de Klerk later is uitgebreid met twee lokalen (1924-25). Het bouwblok heeft een openbaar binnenterrein. Het binnenterrein kan bekeken worden via een doorgang aan de Oostzaanstraat. Realisatie: 1917-1921.

is gevestigd in het gerestaureerde postkantoor van het gelijknamige wooncomplex. Naast de museumruimte met informatie over de geschiedenis van het gebouw en de Amsterdamse School is er sinds 2004 ook een museumwoning te bezichtigen die een indruk geeft van hoe de arbeiders hier in de jaren 20 woonden. In 2005 werd een lunchroom geopend in een voormalige winkel. Hier is tevens een fototentoonstelling van gebouwen in de Amsterdamse School.
Voorts is er een collectie straatmeubilair in de stijl van de Amsterdamse School te bezichtigen.
Een bezoek meer dan waard dus.